Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες

Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες

Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης, συνεργάτης του omorfamistika.gr σας συμβουλεύει.

Πότε ένα παιδί μπορεί να:
… αποκτήσει κινητό τηλέφωνο: Τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα κινητά ως αξεσουάρ μόδας  παρά ως ένα μέσο να επικοινωνούν μαζί σας σε ώρα ανάγκης. Τα 11 με 12 χρόνια είναι μία καλή ηλικία να του δώσετε κινητό ως μέτρο ασφαλείας και ως τέτοιο πρέπει να μάθει να το αντιμετωπίζει. Ωστόσο σε καμία περίπτωση μην του δώσετε κινητό για να το παρακολουθείτε. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβει και τότε οι κλήσεις σας θα μένουν αναπάντητες.

… σερφάρει στο ίντερνετ: Μπορεί στο διαδίκτυο να μάθει την αλφάβητο, να φορτώσει παιχνίδια, να βρει πολύτιμα στοιχεία για την εργασία του στο σχολείο. Μην το εμποδίσετε να σερφάρει από 11 – 12 ετών αλλά φροντίστε ώστε το ταξίδι του να είναι ασφαλές. Μην τοποθετείτε υπολογιστή στο δωμάτιό του αλλά σε έναν άλλο χώρο όπως το γραφείο σας ή το σαλόνι, μπλοκάρετε την είσοδό του σε διευθύνσεις ακατάλληλες (που αφορούν πορνό, βία κ.λπ.). Όσο για την επικοινωνία με αγνώστους μέσω chat βάλτε του κανόνες: ποτέ δεν στέλνουμε τηλέφωνα, προσωπικές φωτογραφίες κ.λπ. Αν μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να προστατεύονται από τους ξένους στον πραγματικό κόσμο, πρέπει να τα μάθετε να είναι ακόμα πιο προσεκτικά σε αυτόν του διαδικτύου.

… βλέπει τηλεόραση: Ο χρόνος που το παιδί θα περάσει μπροστά στην τηλεόραση είναι κάτι που σίγουρα θα το αποφασίσετε εσείς αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει να παραμείνει σε όρια ανάλογα της ηλικίας του. Ελέγχετε την ποιότητα των προγραμμάτων, επιλέγοντας τα κατάλληλα προγράμματα για την κατάλληλη ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Όσο μεγαλώνει διατηρείστε ποικιλία στις επιλογές σας με διαφορετική θεματολογία για να υποστηρίξετε την ανάπτυξή του. Βλέπετε μαζί του κάποιο πρόγραμμα και συζητάτε πάντα για το περιεχόμενο προκειμένου να λάβουν τα σωστά μηνύματα. Παιδιά κάτω των 3 χρονών μπορεί να μπερδέψουν φαντασία με πραγματικότητα. Αποφύγετε να τοποθετήσετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε την ως εργαλείο για την ανάπτυξή τους και μην αφήσετε ποτέ να σας χρησιμοποιήσει εκείνη.

… κάνει δουλειές:
Το να προτρέπετε το παιδί σας να κάνει δουλειές του σπιτιού το βοηθά να νιώθει ενεργό μέλος της οικογένειας. Προσφέροντας θα διαπιστώσει πώς, εκτός από το να λαμβάνει, πρέπει και να συνεισφέρει, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή του. Από 3 ετών μπορεί να ξεκινήσει να βάζει σε τάξη τα παιχνίδια του ή τα άπλυτα στο καλάθι, να βοηθά στο στρώσιμο του τραπεζιού, από 5 ετών να ταίζει τον σκύλο ή να βοηθά στην προετοιμασία του φαγητού και από 8 ετών να πλένει το πιάτο του ή να βγάζει κάποια σκουπίδια έξω. Εάν το παιδί τα καταφέρνει μην παρασύρεστε από τον ενθουσιασμό σας αναθέτοντας του περισσότερα πράγματα, περιορίστε σε ένα κάθε φορά.

… μάθει πώς γεννιούνται τα παιδιά: Οι ειδικοί πιστεύουν πως όσο νωρίτερα μιλήσετε στο παιδί σας γι’ αυτά τα θέματα τόσο το καλύτερο. Το ξεκίνημα μπορεί να γίνει από την νηπιακή ηλικία. Καλό είναι να μάθετε στο μικρό σας την ονομασία των γεννητικών οργάνων όταν βρέχει την πάνα του ή χρησιμοποιεί το γιογιό του. Στα 5 – 6 χρόνια θα σας ρωτήσει πώς ήρθε στον κόσμο και τότε πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα για να μπορεί να καταλάβει. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην ηλικία των 11 με 12 ετών τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το σεξ.

Το μυστικό

Αν το παιδί σας ζητά επίμονα ένα κατοικίδιο, περιμένετε μέχρι να πάει στο δημοτικό. Σε αυτή την ηλικία ξέρει πως δεν είναι παιχνίδι το ζωάκι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • ΔΕΣΠΟΙΝΑ

  Γεια σου Βικυ. Έχω μία κόρη 24 μηνών.Είναι καλό παιδί, ακούει, αλλά κάποιες φορές όταν νευριάσει με κάτι ή δεν της αρέσει κάτι αρχίζει να σηκώνει το χέρι της, χτυπώντας με.Αυτό το κάνει εδώ και κάτι μήνες. Δεν ξέρω ειλικρινά πως να το αντιμετωπίσω.Δεν ξέρω τι να της πω. Να την μαλώσω ή να το προσπεράσω?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Όπως με ενημερώνει ο συνεργάτης του omorfamistika.gr ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης θα πρέπει να εξετάσεις δύο πράγματα: αν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία (π.χ. αν κάποιος απειλεί ότι θα το μαλώσει το παιδί αν δεν ακούσει σηκώνοντας το χέρι του ή αν το έχει χτυπήσει – και μία φορά αρκεί) ή εάν έχει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή όπως διάσπαση ελλειματικής προσοχής (αν και είναι μικρό να το διαγνώσουν αυτό 100%). Ή μπορεί να μην έχουν μπει όρια στο παιδί από την αρχή (δηλαδή κάνετε όλα τα χατήρια και τώρα δεν το δέχεται). Επίσης, είναι καλό να ελέγχετε τι βλέπει – αν βλέπει – στην τηλεόραση.

 • Έλεονώρα

  Από ποια ηληκία μπορούμε να βάζουμε ένα παιδί τιμωρία;

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Εξαρτάται τι εννοείς όταν λες τιμωρία. Οι ειδικοί συνιστούν όρια στο παιδί και όχι τιμωρία.

 • Έλεονώρα

  Από ποια ηλικία μπορούμε να βάζουμε ένα παιδί τιμωρία;Όταν λέω τιμωρία εννοώ για παράδειγμα να χάσει την βόλτα του στην παιδική χαρά.Από ποια ηλικία καταλαβαίνουν ότι τα μαλώνεις για κάτι που κάνουν;

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Σε κάθε ηλικία δείχνεις στο παιδί με διαφορετικό τρόπο τι έχει κάνει λάθος (π.χ. στα 2 του θα πρέπει να του στερήσεις ένα παιχνίδι αλλά όχι για πολύ ώρα, στα 4 θα καταλάβει περισσότερο γιατί του στερείς τη βόλτα ή την παιδική χαρά, σε μεγαλύτερη ηλικία την τηλεόραση). Το σημαντικό είναι να του εξηγείς το λάθος του και να αφιερώνεις χρόνο για να μιλήσεις μαζί του.

 • Έλεονώρα

  Σας ευχαριστώ κυρία Βίκη.Έχω τρία παιδιά 8 και 7 χρονών και 20 μηνών. Έχω άγχος όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση τους. Πριν 2 χρόνια τελείωσα την σχολή των νηπιαγωγών στο Α.Π.Θ. και προσπαθώ να κάνω πράξη όλα αυτά που έμαθα και να τους προσφέρω ότι χρειάζεται για να γίνουν καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι. Ομολογώ ότι δεν τα καταφέρνω αλλά προσπαθώ πολύ γιατί άλλο τα βιβλία και άλλο η πράξη.Θεωρώ ότι σιγά σιγά μέσα από την εμπειρία μας γινόμαστε καλύτεροι γονείς. Σημασία έχει να δινόμαστε σε ότι κάνουμε με τα παιδιά μας να τους προσφέρουμε απλώχερα την παρουσία μας σε όλα τα στάδια της ζωής τους και να θυμόμαστε να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας γιατί χαρούμενοι γονείς ίσον καλοί γονείς.

  • Βίκυ Χατζηβασιλείου

   Πολυ σωστά!