Πώς θα κάνετε τέλειες διακοπές, με παιδιά!

«Μόλις γύρισα από τις διακοπές και κουράστηκα απίστευτα!» Θα έχετε ακούσει πολλούς γονείς –ανάμεσά τους κι εσείς- να λένε τα ίδια λόγια επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Μήπως οι προσδοκίες τους παραήταν υψηλές; Οργάνωσαν το ταξίδι τους έχοντας κατά νου την ηλικία των παιδιών τους; Ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις, οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να είναι χαλαρωτικές, διασκεδαστικές και αξέχαστες. Για να το καταφέρετε, σας έχω κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε όταν οργανώνετε τις διακοπές σας.

 

Πριν φύγετε
Η επιτυχία των διακοπών σας καθορίζεται από το πόσο προετοιμασμένοι είστε πριν φύγετε. Ο σωστά προετοιμασμένος γονιός ξεκαθαρίζει τις προσδοκίες και είναι έτοιμος για τις δυσκολίες. Θέλει η μαμά να κάνει διάλειμμα από το μαγείρεμα; Αν είναι έτσι, μην προγραμματίζετε διακοπές σε κάμπινγκ ή σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου είναι αναμενόμενο να ετοιμάζετε το φαγητό. Θέλει ο μπαμπάς ένα διάλειμμα από τις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις του; Τότε, μη μείνετε στο κλεινόν άστυ όπου θα είναι δύσκολο να μην απαντήσει σε τηλέφωνα και e-mail. Δείτε μερικά μυστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε.

Αξιολογήστε τι θέλει κάθε μέλος της οικογένειας από τις διακοπές. Ίσως πάτε διακοπές για μικρότερο διάστημα σ’ ένα μέρος όπου θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να ορίσετε τις προσδοκίες σας μόλις φτάσετε εκεί.
• Διαλέξτε ένα μέρος που όχι μόνο είναι οικονομικό μεν, αλλά που δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια. Αν το συζητήσετε και τελικά επιλέξετε ένα μέρος που θα θέλει κάποια δουλειά από μέρους σας, τουλάχιστον θα γνωρίζετε τι θυσίες θα πρέπει να κάνετε.
• Κρατήστε χαμηλές τις προσδοκίες σας. Πείτε σε όλους το ελάχιστο που θα κάνετε κάθε μέρα. «Θα πηγαίνουμε για κολύμπι τουλάχιστον για μισή ώρα. Θα πάμε δύο φορές στο λούνα παρκ». Να θυμάστε να υπόσχεστε λιγότερα και να πραγματοποιείτε περισσότερα.
• Προετοιμαστείτε για το ταξίδι. Είτε ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο ή αεροπλάνο, πάρτε μαζί σας φαγητό, βιβλία, παιχνίδια και μουσική για να είστε κι εσείς απασχολημένοι και το παιδί (ή τα παιδιά) σας. Όταν γυρίσετε σπίτι, κρύψτε μερικά παιχνίδια ώστε να χαρεί το παιδί όταν τα ξαναδεί σε μερικές βδομάδες.
• Εξερεύνησε τον προορισμό σας. Αν το μέρος των διακοπών είναι κοντά, πηγαίνετε μέχρι εκεί με το αυτοκίνητο για να δείτε σε τι δραστηριότητες και υπηρεσίες έχετε πρόσβαση. Αν δεν είναι κοντά, αγοράστε έναν ταξιδιωτικό οδηγό ή βρείτε πληροφορίες από το ίντερνετ.
• Φτιάξτε πρόγραμμα. Δε χρειάζεται να σχεδιάσετε κάθε λεπτό του ταξιδιού, αλλά ένα απλό πλάνο θα βοηθήσει κι εσάς και το παιδί σας να ξέρετε τι να περιμένετε.

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
Το πόσα θα προσπαθήσετε να κάνετε έχει άμεση σχέση με το πόσο θα διασκεδάσετε. Ίσως πιστεύετε ότι σας λέω ότι το να κάνετε περισσότερα είναι πιο διασκεδαστικό, αλλά εννοώ το ακριβώς αντίθετο. Το απλό είναι πάντα καλύτερα, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά. Αυτές είναι οι προτάσεις μου για να περάσετε ακόμα πιο διασκεδαστικές διακοπές.

• Προσπαθήστε να καταφεύγετε στα ίδια φαγητά και να τηρείτε τις ίδιες ώρες στα γεύματα. Ύστερα από τρία γεύματα με διαφορετικά φαγητά σε διαφορετικές ώρες, ίσως διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει αρχίσει να νιώθει νωθρό, ειδικά αν το μενού συνοδεύεται κυρίως από πατάτες και αναψυκτικό. Αν το ταΐζετε κάποια από τα φαγητά που του αρέσουν και προσπαθείτε να κρατάτε το ίδιο ωράριο στα γεύματα όπως και στο σπίτι, θα το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα – και άρα να συμπεριφέρεται καλύτερα.
• Δείξτε στο παιδί σας τα κατατόπια. Μόλις φτάσετε στο ξενοδοχείο ή τον ξενώνα, κάντε μια περιήγηση στο παιδί. Δείξτε του τι μπορεί και τι δεν πρέπει να κάνει στο μέρος που θα μείνετε.
• Μοιραστείτε καθημερινά το πρόγραμμά σας με το παιδί. Όταν το παιδί ρωτήσει «Τι θα κάνουμε σήμερα;» είναι επειδή θέλει να ξέρει πάνω-κάτω τι θα κάνετε. Και πάλι είναι δεδομένη η καλή του συμπεριφορά όταν ξέρει τι να περιμένει.

 

Μετά τις διακοπές
Το καλύτερο με τις οικογενειακές διακοπές είναι ότι οι αναμνήσεις διαρκούν για πάντα. Διατηρήστε το αίσθημα των διακοπών παίζοντας ενεργό ρόλο στο να θυμούνται όλοι πόσο καλά περάσατε. Να μερικές συμβουλές για να δώσετε το τέλειο happy end στις διακοπές σας.

• Κανονίστε μια βραδιά για να δείτε τις φωτογραφίες. Φτιάξε ένα slideshow και καθίστε ένα βράδυ όλοι μαζί για να δείτε για πρώτη φορά τις φωτογραφίες από τις διακοπές.
• Βοηθήστε το παιδί σας να φτιάξει ένα λεύκωμα διακοπών. Πάρτε τη χαρτοπετσέτα από το εστιατόριο ή ένα χάρτη ή κόψτε ένα λουλούδι και βοηθήστε το να φτιάξει ένα λεύκωμα αναμνήσεων. Είναι μια ωραία δραστηριότητα για όταν ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια.
• Κάντε οικογενειακό συμβούλιο. Πείτε στα παιδιά σας τι πήγε καλά, τι δεν πήγε και πού σκέφτεστε να πάτε την επόμενη φορά. Είναι ένα θαυμάσιο θέμα για συζήτηση, ειδικά αν δε συζητάτε συχνά μεταξύ σας.

 

Το μυστικό

Η διασκέδαση στις οικογενειακές διακοπές μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Με προσεκτικό σχεδιασμό, αρκετή οργάνωση και συζήτηση, μπορείτε να μετατρέψετε τις αναμνήσεις σε κάτι που όλοι θα θυμούνται με αγάπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ