Όταν οι διακοπές των Χριστουγέννων μας δημιουργούν άγχος

Η εποχή των διακοπών πλησιάζει. Αν και όλοι αγαπάμε τις στιγμές με φίλους, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα, τα Χριστούγεννα ως γιορτή αναμένεται πιο πολύ από όλες τις άλλες, και είναι μία περίοδος που δημιουργεί έντονο άγχος και στρες. Η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος μας βοηθά να το διαχειριστούμε.

γεωργία

 

 

Αν και φέτος σας τρομάζει το άγχος και η θλίψη που φέρνουν μαζί τους οι γιορτινές μέρες, αυτά τα τρία απλά βήματα θα σας προσφέρουν όχι μόνο πιο αισιόδοξες διακοπές, αλλά και μία πιο αισιόδοξη στάση προς τη ζωή. Φέτος, αποφασίστε να εστιάσετε, όχι σε όλα αυτά που σας αγχώνουν, αλλά σε όλα εκείνα που σας κάνουν να νιώθετε ευλογία.

Με ποια τρία ιδιαίτερα βήματα μπορεί να συμβεί αυτό;

1. Καθορίστε δέκα λεπτά μέσα στην ημέρα σας όπου θα σταματάτε όλες σας τις δραστηριότητες, θα απομακρύνετε όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα και θα εστιάζετε σε όλα αυτά που έχετε κατακτήσει, που σας έχουν προσφερθεί και που σας χαρίζουν χαμόγελα μέσα στην καθημερινότητά σας. Συνήθως, αυτά που σας γεμίζουν χαμόγελα είναι πιο απλά από όλα αυτά που φαντάζεστε:

  • Το αγαπημένο σας φαγητό.
  • Η καλημέρα που σας στέλνει κάθε πρωί ο σύντροφός σας.
  • Η διαδρομή από την οποία πηγαίνετε κάθε μέρα στην δουλειά.
  • Η ώρα που απολαμβάνετε τον καφέ σας και διαβάζετε ένα βιβλίο.
  • Οι στιγμές που απλά δεν κάνετε τίποτα και ξεκουράζετε το σώμα και το πνεύμα σας.
  • Ο τρόπος που πέφτει πάνω σας ο σκύλος σας την στιγμή που γυρνάτε σπίτι, μετά από μία κουραστική ημέρα.

2. Φτιάξτε μία λίστα με όλα αυτά που σας αρέσουν και θαυμάζετε σε ένα άλλο πρόσωπο που υπάρχει στη ζωή σας. Γράψτε τα και στείλτε τα στο άτομο, στο οποίο απευθύνονται. Έπειτα, ζητήστε και από τον ίδιο να σας πει τι του αρέσει και τι θαυμάζει σε σας.

3. Δημιουργήστε ένα “γκρουπ σύνδεσης” και καλέστε όλα τα άτομα που θα βρεθείτε μαζί τα Χριστούγεννα. Ζητήστε από τον καθένα να γράψει ένα πράγμα που του αρέσει πολύ πάνω του και ένα που δεν του αρέσει. Στη συνέχεια, διοργανώστε μία βραδιά, όπου θα βρεθείτε όλοι μαζί και θα ανταλλάξετε τις απαντήσεις σας, αλλά και τα βαθύτερα συναισθήματά σας. Πόσες φορές στις γιορτές, πέρα από φαγητό, πότο, χορό, υπάρχει το μοίρασμα συναισθημάτων, ακόμη και αρνητικών; Τι θα λέγατε να τους προσκαλέσετε όλους σε μία τέτοια βραδιά πραγματικής σύνδεσης;

Μη ξεχνάτε πως οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν είναι κάτι άλλο, πάρα ένα ακόμη κομμάτι της όμορφης ζωής σας. Εστιάστε στο πως θέλετε να ζείτε την κάθε σας μέρα. Και να θυμάστε, το άγχος είναι μέρος της ζωής, δεν είναι όμως η ίδια σας η ζωή. Μην του επιτρέπετε να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από όσο του αναλογεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ