cold

Το κρύο βοηθά στο αδυνάτισμα; Δύο έρευνες εξηγούν

Μπορεί το κρύο να βοηθήσει το αδυνάτισμα; Αυτές οι δύο έρευνες εξηγούν πώς γίνεται.

1 Η χαμηλή θερμοκρασία αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση

Η χαμηλή θερμοκρασία, για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση στο σώμα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, τονίζουν οι ερευνητές που μελετούν το θέμα εδώ και μια δεκαετία.

Όπως υποστηρίζουν, τα ζεστά και άνετα σπίτια και γραφεία μας ευθύνονται σε ένα βαθμό που παχαίνουμε. Γι’ αυτό προτείνουν να κατεβάσουμε τον θερμοστάτη, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, συνδυάζοντας τη σωματική άσκηση με το να περνάμε τον χειμώνα περισσότερη ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βάουτερ Βαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού Trends in Endocrinology and Metabolism, αναφέρουν ότι η χαμηλή θερμοκρασία, για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση στο σώμα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία, όταν οι άνθρωποι προσαρμόζουν τη θερμοκρασία των εσωτερικών χωρών ανάλογα με αυτήν που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Μετά από διαβίωση στους 15 βαθμούς μέσα σε ένα κλειστό χώρο για έξι ώρες κάθε μέρα επί δέκα μέρες, οι άνθρωποι εμφάνισαν αύξηση του καφέ λίπους στο σώμα τους (το οποίο «καίει» τις θερμίδες και «γεννά» θερμότητα), ένιωθαν πιο άνετα και τουρτούριζαν λιγότερο. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές ασχολούνται με την επίδραση του κρύου στο αδυνάτισμα.

Μια προηγούμενη ιαπωνική έρευνα είχε διαπιστώσει μια μείωση στο λίπος του σώματος των ανθρώπων, οι οποίοι είχαν περάσει καθημερινά δύο ώρες σε θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου επί έξι εβδομάδες.

2 Το κρύο ρίχνει τα τριγλυκερίδια και αδυνατίζει!

Δεν είναι ανάγκη να ξεπαγιάσει κανείς, αλλά μερικές «δόσεις» κρύου μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και πάχους, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία, με βάση πειράματα σε ζώα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με περιττά κιλά μπορούν, αν κατεβάσουν τον θερμοστάτη στο σπίτι ή τη δουλειά τους, να χάσουν βάρος και παράλληλα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, υπό τον μοριακό βιολόγο Αλεξάντερ Μπάρτελτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ιατρικής “Nature Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι, αν τα κρατούσαν σε μέση θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καφέ» λίπους των ζώων να καθαρίζει τον οργανισμό από τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα αυτών των πλούσιων σε θερμίδες μορίων λίπους ή πλούσιων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών, που προέρχονται από την λήψη παχυντικών τροφών, οδηγούν σε εναπόθεση ανθυγιεινού λευκού λίπους στο σώμα (και άρα στην παχυσαρκία), αλλά και στη σκλήρυνση των αρτηριών (άρα και σε καρδιαγγειακές παθήσεις). Όμως η έκθεση στο κρύο ωθεί το λιγότερο γνωστό «καλό» καφέ λίπος να καίει το πιο γνωστό «κακό» λευκό λίπος, μετατρέποντάς το σε θερμότητα για να ζεσταθεί το σώμα.

Το καφέ λίπος είναι μια από τις δύο μορφές ιστών λίπους του σώματος και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα νεογέννητα παιδιά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, καθώς τα βοηθά να διατηρούν σε κατάλληλο επίπεδο τη θερμοκρασία του ακίνητου σώματός τους. Αντίθετα με το λευκό λίπος, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα μόρια λίπους υψηλής ενέργειας, το καφέ λίπος τα «καίει» για να παράγει θερμότητα.

Οι ενήλικες έχουν γενικά μικρότερες ποσότητες καφέ λίπους, καθώς το σώμα τους θερμαίνεται κυρίως από την κίνηση των μυών, όμως πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι και στους ενήλικες υπάρχουν ορισμένες «αποθήκες» καφέ λίπους στο άνω τμήμα του στήθους και στο λαιμό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το καφέ λίπος είναι δυνατό να αυξηθεί στον οργανισμό, μεταξύ άλλων μέσω μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ μετά την έκθεση του σώματος σε παρατεταμένες περιόδους κρύου.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα σύγχρονα συστήματα κεντρικής θέρμανσης στα κτίρια έχουν οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου και της δραστηριότητας του ωφέλιμου καφέ λίπους στους ανθρώπους των ανεπτυγμένων χωρών. Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου συμπέρανε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μειωμένη έκθεση στο κρύο και στην αύξηση της παχυσαρκίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο δρ Μπάρτελτ εισηγείται ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτίθενται πιο τακτικά στο κρύο, ώστε ο οργανισμός τους να βοηθιέται να παράγει περισσότερο καφέ λίπος, ώστε να καίει τα επιβλαβή λίπη. Υποστηρίζει ότι «μερικές εναποθέσεις λευκού λίπους γίνονται καφέ λίπος μετά από μερικές εβδομάδες κρύου, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί κανείς να ‘εκπαιδεύσει’ τα κύτταρα λίπους του να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους, ώστε να μείνει λεπτός και υγιής».

Σχολιάζοντας τη γερμανική έρευνα στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, οι καθηγητές Έντουαρντ Φίσερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Κέβιν Ουίλιαμς του πανεπιστημίου Τεμπλ των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ