diet

Χάστε με πρόγραμμα τα κιλά των γιορτών

Αν κινητοποιηθείτε τις πρώτες ημέρες μετά τις γιορτές, τα δύο ή έστω τρία κιλά που πήρατε, θα τα χάσετε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ό,τι αν τα αφήσετε να σταθεροποιηθούν ή να αυξηθούν. Πώς όμως να ξεκινήσει κανείς δίαιτα τώρα; Δείτε πώς να χάσετε εύκολα τα κιλά των γιορτών, βάζοντας ένα πρόγραμμα στη διατροφή και την άσκησή σας.

Κάντε υπομονή για 4 μέρες
Αναμφίβολα ξεκινώντας τη δίαιτα θα νιώθετε να πεινάτε. Μην απογοητεύεστε. Το πιθανότερο είναι ότι στην πραγματικότητα δεν πεινάτε, αλλά νιώθετε ότι θα πρέπει να στερηθείτε τα μελομακάρονα και τις σοκολάτες που έχει συνηθίσει να γεύεται ο ουρανίσκος σας, και σας έχει καταλάβει η λεγόμενη ψυχολογική πείνα. Αν ξεπεράσετε την κρίσιμη περίοδο των πρώτων τριών τεσσάρων ημερών, το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα απώλειας αυτών των κιλών και θα νιώθετε πολύ πιο ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας. Ας μην ξεχνάμε και το στενό παντελόνι που θα αρχίσει να σας χωράει πάλι.

Τρώτε μικρά γεύματα
Όταν νιώθετε αίσθημα πείνας ο οργανισμός προειδοποιεί ότι έχει ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας. Οπότε, αν φάτε κάτι με λίγες θερμίδες, ο οργανισμός θα αναγκαστεί να καταναλώσει το λίπος που έχει συσσωρεύσει για να πάρει τις θερμίδες που χρειάζεται.

Πίνετε πολύ νερό
Ένα άλλο τρικ που θα κατευνάσει την πείνα σας και το οποίο ωφελεί ιδιαίτερα τον οργανισμό σας είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5-2 λίτρων νερού την ημέρα.

Ασκηθειτε
Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο, ξεχάστε το ασανσέρ και αρχίστε να ανεβαίνετε τις σκάλες με τα πόδια. Στο διάλειμμα της δουλειάς περπατείστε για δύο με τρία τετράγωνα. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας δέκα λεπτά μακρύτερα από το γραφείο ή το σταθμό του μετρό. Γενικά, προσπαθήστε να κινηθείτε όσο γίνεται περισσότερο. Η κίνηση αποτελεί το μοναδικό σύμμαχο κατά των περιττών κιλών, καθώς επιταχύνει το ρυθμό καύσεων του οργανισμού σας. Εκτός των άλλων, αποτελεί ένα άριστο αντικαταθλιπτικό και βελτιωτικό της διάθεσης. Κατά την άσκηση ο οργανισμός σας απελευθερώνει ενδορφίνες, ουσίες που προκαλούν ευεξία. Όλοι έχουμε αισθανθεί πολύ πιο ευδιάθετοι ύστερα από ένα εικοσάλεπτο γυμναστικής, όσο κουρασμένοι και αν ήμαστε πριν.

Προγραμματίστε τη διατροφή σας
Οι αυστηρά στερητικές δίαιτες δεν έχουν θέση ούτε στα προγράμματα «αποτοξίνωσης» ή ταχείας απώλειας κιλών. Οι υποθερμιδικές δίαιτες οδηγούν σε ελάττωση του ρυθμού καύσεων του οργανισμού, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ και η επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών είναι απλώς θέμα χρόνου μετά τη διακοπή της δίαιτας. Το σώμα, νιώθοντας ότι μπορεί να ξαναβρεθεί σε κατάσταση ασιτίας, προσπαθεί να αποθηκεύσει όση περισσότερη ενέργεια μπορεί, δηλαδή αυξάνει τα αποθέματα λίπους του. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι να πάρουμε ένα δυο κιλά παραπάνω από αυτά που χάσαμε με τόσο κόπο.

Συνοψίζοντας πρέπει:

Να τρώτε πέντε μικρά γεύματα ημερησίως.
Να πίνετε τουλάχιστον οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα.
Να έχετε πάντα κομμένα στο ψυγείο λαχανικά (καροτάκια, αγγουράκια, σέλινα) για τις ώρες της πείνας.
Να προετοιμάζετε το φαγητό της επόμενης ημέρας και να μην το αφήνετε για την τελευταία στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ