Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος;

Δεν θέλω να σας απογοητέψω αλλά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι διαιτολόγοι

είναι διστακτικοί ενώ υποστηρίζουν ότι καμιά τροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάψει σωματικό λίπος. Ακόμη κι αν φάτε ένα είδος τροφής για μερικές μέρες η προσωρινή απώλεια βάρους συνήθως οφείλεται σε απώλεια υγρών και όχι λίπους. Βέβαια υπάρχουν κάποιες τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό που και αυτός με τη σειρά του συμβάλει στην απώλεια κιλών αλλά εφόσον τηρείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και ασκείστε. Δείτε ποιες τροφές δεν είναι λιποδιαλυτικές και ποιες θα σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας

ΔΕΝ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΛΙΠΗ

Ο ανανάς: Παλιότερα πίστευαν ότι λόγω της βρομελίνης που περιέχει, ενός ενζύμου, βοηθά στην καύση του λίπους, στην πραγματικότητα βοηθά την πέψη των πρωτεϊνών. Και επειδή ο ανανάς έχει λίγες θερμίδες και αρκετές φυτικές ίνες σας χορταίνει και αποτελεί ένα εξαιρετικό φρούτο για δίαιτα.

Το γκρέιπφρουτ: Δεν προκαλεί τη λεγόμενη καύση λίπους αλλά αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, οι οποίες θα σας κάνουν να χορτάσετε πιο γρήγορα ενώ ασκεί θετική επίδραση στην απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα.

Το ζεστό νερό: Δε βοηθά στην καύση λίπους αλλά στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα. Το να πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Τα καφεϊνούχα ροφήματα: Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη είναι μια ήπια διεργετική ουσία, που βοηθά στο να είσαστε σε εγρήγορση, χωρίς όμως να καίει λίπος.

Το ξίδι: Φυσικά και δεν διαλύει τα λίπη! Μάλιστα όταν καταναλώνετε ξίδι με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ

Υπάρχουν σίγουροι κι εύκολοι τρόποι για να αποκτήσετε έναν ενεργό μεταβολισμό. Η τακτική αερόβια άσκηση, τρεις φορές την εβδομάδα, είναι το ένα. Η σωστή διατροφή το άλλο.

Το γιαούρτι: Περιέχει ασβέστιο, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνες ο συνδυασμός του ασβεστίου και της πρωτεΐνης γάλακτος παίζει κάποιο ρόλο στο μεταβολισμό.

Το πράσινο τσάι: Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, τις κατεχίνες, που φαίνεται να αυξάνουν τη θερμογένεση. Έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Διατροφής δείχνει ότι άτομα που γυμνάζονταν και κατανάλωναν πράσινο τσάι έχασαν περισσότερο λίπος από την κοιλιά σε σχέση με άτομα που έπιναν μόνο νερό.

Ο τόνος: Εκτός του ότι είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα μίας ορμόνης στο αίμα, της λεπτίνης. Χαμηλά επίπεδα λεπτίνης σχετίζονται με υψηλότερο μεταβολισμό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα.

Οι σαρδέλες: Είναι από τα ψάρια που περιέχουν τα γνωστά καλά λιπαρά Ω-3. Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που αντικαθιστούν 6 γραμμάρια λιπαρά (περίπου 1 κ. σ. βούτυρο) με 6 γραμμάρια ιχθυέλαιο έχασαν 1 κιλό σε 12 εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν κάτι άλλο στη διατροφή τους.

Τα φιστίκια: Περιέχουν τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους είναι ιδανικός για να κόψει την όρεξη. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ ρίχνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Το ψωμί ολικής άλεσης: Αποτελεί ένα συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, ο οποίος είναι ό,τι χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Όταν τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν στο αίμα, ο οργανισμός εκκρίνει ινσουλίνη, μία ορμόνη η οποία βοηθά τον οργανισμό να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου. Η ινσουλίνη όμως έχει κι άλλη δράση: δίνει σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύει λίπος και για να γίνει αυτό, ο οργανισμός επιβραδύνει το μεταβολισμό του. Άρα πρέπει να καταναλώνετε τροφές, που εμποδίζουν τη συνεχή έκκριση ινσουλίνης, όπως ολικής άλεσης ψωμί.

Το μυστικό

Να θυμάστε πως κάθε γεύμα προσφέρει μια προσωρινή ώθηση στον μεταβολισμό λόγω της θερμογένεσης λόγω της τροφής και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Δεν καίει λίπος, αλλά η έλλειψή του επιβραδύνει το μεταβολισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ