Ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες χωρίς μέτρημα

Πόσες θερμίδες έχει αυτό; Να το φάω; Μακάρι όλα τα τρόφιμα να ήταν calorie-free και γιατί ότι είναι νόστιμο παχαίνει; Μήπως όλα αυτά είναι σκέψεις και ερωτήσεις που απευθύνετε πολύ συχνά στον εαυτό σας;

H Καπίρη Ελπινίκη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών, σας απαντά σε μερικές από αυτές.

Πόσες θερμίδες έχει;
Η γνώση των θερμίδων και των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε ένα τρόφιμο είναι μία από τις σημαντικότερες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε στην προσπάθεια για απώλεια ή και για διατήρηση του βάρους, αλλά και γενικότερα για μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να αναζητάτε και να μελετάτε την ετικέτα των τροφίμων σε κάθε προϊόν που αγοράζετε. Έτσι, θα έχετε μια καλή εικόνα του πόσες θερμίδες περιέχονται ανά μερίδα αλλά μπορείτε και να συγκρίνετε τα προϊόντα μεταξύ τους έτσι ώστε να διαλέξετε αυτό που σας «συμφέρει».

Μακάρι όλα τα τρόφιμα να ήταν calorie-free!
Φυσικά και αυτό δεν γίνεται γιατί τότε δεν θα πέρναμε καθόλου ενέργεια από τα πολύτιμα συστατικά που τροφοδοτούν τον ανθρώπινο οργανισμό δηλαδή από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεϊνες και το λίπος. Παρ’ όλα αυτά όμως, η βιομηχανία τροφίμων έχει καταφέρει σήμερα να μετατρέψει πολλά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα σε τρόφιμα με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από στέβια σε τρόφιμα ή ροφήματα όπως είναι ένα light ζελέ, ένα αναψυκτικό zero/ light, το έτοιμο κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη κ.α., καταφέρνουμε να απολαμβάνουμε μέσα στην ημέρα μας τρόφιμα ή ροφήματα με λιγότερες ή χωρίς καθόλου θερμίδες. Ξεκινήστε, λοιπόν, να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα και ροφήματα που θα σας χαρίσουν την ίδια ή και περισσότερη απόλαυση με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες.

Γιατί ότι είναι νόστιμο παχαίνει;
Αυτό το ερώτημα είναι λάθος εξαρχής! Αυτό που μας παχαίνει δεν είναι τα νόστιμα τρόφιμα αλλά η ποσότητα που θα τα καταναλώσουμε. Γι’ αυτό και κανένα τρόφιμο ουσιαστικά δεν είναι απαγορευτικό για τη διατροφή μας. Από την άλλη μεριά, ότι είναι υγιεινό δεν σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμο, αρκεί να επιλέξουμε έξυπνα! Πλέον τόσο στα φαγητά που μαγειρεύουμε, όσο και στα γλυκά αλλά και στα ροφήματα που πίνουμε υπάρχουν εναλλακτικές. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα μπορούμε να τα νοστιμέψουμε προσθέτωντας μπαχαρικά και καρυκεύματα, αναμειγνύοντας λαχανικά ή προσθέτωντας χυμούς φρούτων. Στα γλυκά μας μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και το γάλα ή την κρέμα γάλακτος με την light εκδοχή τους, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες πολύ παραπάνω από το μισό. Τέλος, από τα ροφήματα μπορούμε να επιλέξουμε αυτά που είναι light ή free. Μάλιστα, ροφήματα όπως είναι το τσάι μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες γεύσεις φρούτων με λίγες ή καθόλου θερμίδες.

Χαρίστε, λοιπόν, στον εαυτό σας στιγμές ελευθερίας και απόλαυσης υιοθετώντας και εσείς το slogan λιγότερες θερμίδες χωρίς έννοιες. Τώρα ξέρετε πώς!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ