Πώς να τρώτε ό,τι θέλετε στις διακοπές χωρίς να το παρακάνετε

Εάν δεν θέλετε να στερείστε μπορείτε να το καταφέρετε με αυτές τις στρατηγικές που προτείνουν τα Holmes Place.

Πρωτοτυπήστε με το φαγητό σας

• Όταν τρώτε σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο, το γεύμα σας συνήθως περιλαμβάνει αλλά και περιορίζεται σε ένα ορεκτικό και ένα κυρίως πιάτο. Για να σπάσετε το καλούπι όμως, μπορείτε να προτιμήσετε να μοιραστείτε τα πιάτα σας με κάποιον από τους φίλους σας. Έτσι βγαίνετε κερδισμένοι και οι δύο, μιας και μπορείτε να δοκιμάσετε ο ένας από τον άλλο, γευόμενοι περισσότερα πιάτα από το ένα στο οποίο θα περιοριζόσασταν κανονικά.

• Δε χρειάζεται να καθίσετε σε ένα εστιατόριο ώστε να απολαύσετε ένα εξαιρετικό φαγητό. Πολλές φορές η καρδιά και το πνεύμα ενός τόπου χτυπούν και αντικατοπτρίζονται στο φαγητό, το οποίο σερβίρεται φρέσκο και πεντανόστιμο στις ανοιχτές αγορές. Εκεί, μπορείτε να βρείτε παραδοσιακό street food σε δημιουργικές παραλλαγές, σερβιρισμένο σε μικρότερες μερίδες, αλλά και σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των εστιατορίων. Το καλύτερο απ’ όλα όμως με αυτή τη μορφή φαγητού, είναι ότι μπορείτε -και πολλές φορές παρακινείστε- να το μοιραστείτε. Δοκιμάστε μια μπουκιά από τα φρεσκοφτιαγμένα και τραγανά tacos ή μια δροσερή κουταλιά από το παγωτό που μόλις πήρατε και περάστε τα στον φίλο σας, ώστε να τα δοκιμάσει κι αυτός.

• Aν κάποια στιγμή αποφασίσετε να πάτε σε ένα κλασικό εστιατόριο, τότε θα ήταν καλύτερo να προτιμήσετε μια ποικιλία ή μια δοκιμαστική πιατέλα, παρά τα συνηθισμένα ορεκτικά και μεγάλα, κυρίως πιάτα. Με αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές περισσότερες γεύσεις, χωρίς να αναγκαστείτε να παραγεμίσετε το στομάχι και να αδειάσετε τις τσέπες σας.

Ακολουθήστε τις συμβουλές του… snob εαυτού σας!

Μπορεί όταν είστε σπίτι να ικανοποιείτε την πείνα σας χωρίς να υποκύπτετε στην κατανάλωση τροφών κακής ποιότητας, προτιμώντας τα αγαπημένα σας υγιεινά γεύματα και σνακ. Όταν όμως είστε διακοπές, η πιθανότητα να κρατηθείτε και η ευκαιρία να αντικαταστήσετε ένα ανθυγιεινό γεύμα με κάτι ποιοτικά καλύτερο, μειώνονται αισθητά.

Το ζήτημα είναι ότι μπορεί ένα θελκτικό μεν, ανθυγιεινό δε, σνακ ή αναψυκτικό να είναι εκεί και να σας… «κλείνει το μάτι», αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει και να ενδώσετε. Σίγουρα είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο υπέροχο και δωρεάν σοκολατένιο μπισκοτάκι που έρχεται μαζί με τον καφέ. Όμως, το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε αν ο εν λόγω πειρασμός αξίζει αρκετά, σας δίνει εμμέσως το δικαίωμα να ενδώσετε λίγο περισσότερο στις λιχουδιές που το αξίζουν πραγματικά.

«Ποιο είναι το νόημα του να καταναλώσω ένα φαγητό αν δεν είναι εκπληκτικό και δε με κάνει να νιώθω γεμάτος και ικανοποιημένος;» Θυμηθείτε αυτή την παρατήρηση-ερώτηση, όταν κάποιος απ’ την παρέα σας επιμένει να κάνετε στάση σε μία υπερβολικά μέτρια αλυσίδα παγωτών ή καφέ, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε ανά πάσα στιγμή κοντά στο σπίτι σας.

Κάντε ένα διάλλειμα για «ημίχρονο»

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε ένα καταπληκτικό γεύμα να «εξαφανιστεί» από το πιάτο σας σε αστραπιαία ταχύτητα, ειδικά μετά από μία μέρα γεμάτη με εξερευνήσεις στα τριγύρω αξιοθέατα. Παρόλα αυτά όμως, το να τρώτε σαν να βρίσκεστε σε διαγωνισμό “speed eating”, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας κάνει να νιώσετε άβολα γεμάτοι. Ως αποτέλεσμα, θα έχετε μηδέν χώρο στο στομάχι σας ώστε να χωρέσετε τα υπέροχα επιδόρπια που παραγγείλατε ή στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, η ιδέα του να φάτε πρωινό το επόμενο πρωί θα σας φέρει ναυτία, ενώ θα το χρειάζεστε πραγματικά.

Έτσι, από το να τελειώσετε το πιάτο σας «δίχως αύριο», προτιμήστε να κάνετε μια παύση στα μισά του γεύματός σας, προκειμένου να αφήσετε το φαΐ να «κάτσει» καλά. Χαλαρώστε για μερικά λεπτά, πιείτε μερικές γουλιές απ’ το κρασί σας και περιμένετε. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα θα νιώσετε γεμάτοι, χωρίς όμως να έχετε φάει ούτε μισή μπουκιά στο ενδιάμεσο.

Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την στρατηγική και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν είστε σε ένα ταξίδι το οποίο κρατάει περισσότερο από μερικές μέρες και αρχίσετε να νιώθετε περίεργα από το πολύ φαΐ, κάντε ένα διάλειμμα. Δώστε στον οργανισμό σας μια μέρα περιθώριο να αποτοξινωθεί, προτιμώντας ελαφρύτερα πιάτα όπως σαλάτες και smoothies πριν «ορμήξετε» ξανά στα ψητά και βαριά φαγητά.

Γίνετε το κύριο μέσο μεταφοράς του εαυτού σας

Δέστε τα κορδόνια στα βολικότερα παπούτσια που έχετε πάρει μαζί σας και «ξεχυθείτε» στους δρόμους. Θα ξοδέψετε περισσότερη ενέργεια, θα κάψετε πολύ περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια θα πεινάτε πολύ περισσότερο, περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο από μέρος σε μέρος.
Επιπροσθέτως, ποιος ξέρει τι ενδιαφέρον μπορείτε να συναντήσετε όσο περιφέρεστε; Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά χάνετε με το να δείτε το μέρος των διακοπών σας αποκλειστικά από το κάθισμα ενός τουριστικού λεωφορείου ή ταξί. Και γιατί να διαφωνήσουμε άλλωστε; Έτσι κι αλλιώς οι διακοπές είναι μια άψογη ευκαιρία για να εξερευνήσετε πράγματα και μέρη που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ