food2

Food combining diet: Αλλάξτε τους συνδυασμούς τροφών και χάστε κιλά!

Πώς θα σας φαινόταν αν διατηρούσατε τις ποσότητες που καταναλώνετε και απλώς αλλάζατε τους συνδυασμούς; Η food combining diet σας δείχνει τον τρόπο!

Δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που ορκίζονται σε αυτή τη μέθοδο και φυσικά δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν παρατηρήσει θεαματικά αποτελέσματα χάνοντας βάρος σε χρόνο DT.

H food combining diet δεν είναι μια νέα προσθήκη στον τομέα της διατροφολογίας. Αντιθέτως, από τη δεκαετία του 1920, ο Αμερικανός William Howard Hay, περίφημος γιατρός, με ειδίκευση σε θέματα που αφορούσαν τη διατροφή, χώριζε τα τρόφιμα σε τρεις κατηγορίες: όξινα, αλκαλικά και ουδέτερα. Το κρέας, τα ψάρια και άλλα πρωτεϊνούχα φαγητά, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία δεν έπρεπε να «μπερδέυονται» με τα δεύτερα που ήταν οι υδατάνθρακες.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε το τι ισχύει σήμερα και θα πάρετε μια δόση από όλα αυτά που θα μπορούσατε, εσείς, να ακολουθήσετε.

Η φιλοσοφία
Σε μια ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζει τα φαγητά, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε μαζί πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει καθώς οι οπαδοί της food combining diet, πιστεύουν πως όταν τρώτε τα λάθος τρόφιμα ταυτόχρονα, η πέψη μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, η ​​τροφή παραμένει στο στομάχι σας για περισσότερη ώρα, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αύξηση του βάρους. Αντ’ αυτού, η πρόταση τους είναι να μάθετε ποιοι συνδυασμοί μπορούν να σας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, καθώς και σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Ανακαλύψτε τους παρακάτω.

food1

Ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί

Πρωτείνες

Ποτέ μην τρώτε πρωτεΐνούχα τρόφιμα όπως κρέας, αυγά ή θαλασσινά σε συνδυασμό με άμυλο. Το ψωμί, το ρύζι και οι σπόροι δεν πετυχαίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς δεν βοηθούν στη διατήρηση του κατάλληλου pH συνδυαστικά με τις πρωτεΐνες. Αντιθέτως τα ωμά λαχανικά αποτελούν μια εξαιρετική, αλλά και αρκετά γευστική επιλογή.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται με πράσινα μη-αμυλούχα λαχανικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα καρότα όπως επίσης και τα μανιτάρια. Έχοντας χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μηδενικό ποσοστό λίπους, μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ενός πλήρους γεύματος, δίνοντας παράλληλα υπέροχη γεύση. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται είναι για να μη «φορτώσουν» το γεύμα σας με επιπλέον άμυλο καθώς και με περιττές θερμίδες. Για αυτό το λόγο αποφύγετε τις πατάτες, το καλαμπόκι και τις φακές.

Φρούτα

Αποφύγετε τα γλυκά φρούτα όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιλέξτε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως τα ακτινίδια και συνδυάστε τα με ξηρούς καρπούς. Υγεία και ευεξία, δύο σε ένα!

Αλκοόλ

Η διατροφή αυτή δεν είναι απαγορευτική όσον αφορά το αλκοόλ, αλλά περιέχει κάποιες κόκκινες γραμμές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσετε. Τα ξηρά -κόκκινα και λευκά- κρασιά εντάσσονται στην κατηγορία των πρωτεϊνών και πρέπει να καταναλώνονται μόνο με άλλες πρωτεΐνες, ενώ η μπύρα -ως αμυλούχο στοιχείο- είναι σημαντικό να συνδυάζεται με άλλα άμυλα ή με μαγειρεμένα λαχανικά.

Ζάχαρη

Αποφύγετε τη ζάχαρη και προϊόντα που την περιλαμβάνουν. Σε γενικές γραμμές, πείτε «όχι» στα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς μπορεί να «κρύβουν» μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου συστατικού…χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Ουδέτερα τρόφιμα

Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας, του γάλατος αμυγδάλου, των κρόκων αυγού, της κρέμας, του νερού καρύδας, των λεμονιών, του βουτύρου και του ελαιόλαδου, θεωρούνται «ουδέτερα» και μπορούν να καταναλωθούν σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα.

Τα προτερήματα
Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα: Με αυτή τη δίαιτα θα οδηγηθείτε πιθανότατα σε μεγαλύτερη κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφίμων. Αρχικά, απαγορεύει οποιαδήποτε φαγητά με προστιθέμενα σάκχαρα, εξαλείφοντας έτσι πολλές επιλογές όπως τα δημητριακά, τα έτοιμα γλυκά καθώς και τα -πολυχρησιμοποιημένα- ψωμάκια του τοστ. Ακόμη, είναι ευκολότερο να διατηρήσετε μια «τάξη» στο ψυγείο, αλλά και στο μυαλό σας, διευκολύνοντας την καθημερινότητα σας, καθώς θα αποφεύγετε όλα τα έτοιμα snacks που αποτελούν συνδυασμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. Έτσι, χωρίς να το καταλάβετε θα κάνετε καλό στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού σας, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγηθείτε και στην απώλεια βάρους.

Απώλεια βάρους: Αυτοί οι αυστηροί κανόνες απαιτούν να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις επιλογές τροφίμων σας. Έτσι, όταν εξαλείφετε τις λεγόμενες «κενές θερμίδες« -τα φαγητά που παχαίνουν χωρίς να προσφέρουν τίποτα θρεπτικά, όπως τα ντόνατς- και σχεδιάζετε προσεκτικά κάθε γεύμα ή snack σας, είναι πολύ πιθανό ότι θα μειώσετε την θερμιδική σας πρόσληψη με αποτέλεσμα να χάσετε βάρος. Τρώγοντας ένα κομμάτι κοτόπουλου χωρίς σάλτσα ή χωρίς κάποιο συνοδευτικό, όπως το ρύζι, οι ποσότητες που καταναλώνετε θα είναι αναμφίβολα λιγότερες.

Τα μειονεκτήματα
Εγκυρότητα: Εάν και τα αποτελέσματα είναι απόλυτα ενθαρρυντικά, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως αυτή η μέθοδος είναι το next big thing.

Δυσκολία κατάταξης: Τα περισσότερα τρόφιμα δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως όξινα ή αλκαλικά. Για παράδειγμα, το σπανάκι είναι αλκαλικό, αλλά παρέχει και πρωτεΐνες οι οποίες κατατάσσονται στα όξινα. Ακόμη, οι σπόροι quinoa παρέχουν τόσο αμυλούχους υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες. Έτσι, γίνεται σαφές πως είναι σχεδόν αδύνατο να κατατάξετε τα τρόφιμα σύμφωνα με τους κανόνες αυτού του διατροφικού προγράμματος.

Ιατρικά προβλήματα: Σε κάθε περίπτωση και πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα διατροφής θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό καθώς και τον διατροφολόγο σας. Μπορεί αυτή η συμβουλή να ακούγεται περιττή αλλά για παράδειγμα σε άτομα τα οποία έχουν διαβήτη, αυτή η δίαιτα δεν αποτελεί ιδανική λύση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ