Γιατί η αισιοδοξία σας κάνει καλό;

Η αισιοδοξία δεν είναι μια συλλογή στοχασμών γύρω από τη συνηθισμένη φράση «να περνάω καλά». Είναι κάτι πιο βαθύ, αιώνιο κι ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου. Είναι συνυφασμένη με την ευτυχία της ψυχής.

Αισιοδοξία σημαίνει να συνεχίζετε εκεί που σταματήσατε χθες· να προχωράτε κανονικά με κέφι για ζωή και με ανυπομονησία για τον επόμενο σταθμό· να λέτε «όλα πάνε καλά» κι ας μην γίνεται τίποτα καλό γύρω σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μάθετε γιατί η αισιοδοξία σας κάνει καλό:

Θα ζήσετε περισσότερο

Οι αισιόδοξοι ζουν 7 χρόνια περισσότερο από τους απαισιόδοξους, σύμφωνα με μια έρευνα από το Yale University, που ανέλυσε 600 ανθρώπους. Αυτοί που βλέπουν το γήρας θετικά, κατά μέσο όρο ζουν 7,5 χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν το βλέπουν έτσι. Πρόκειται για σχεδόν μια δεκαετία που κερδίζεις από μια θετική στάση. Περαιτέρω έρευνες το επιβεβαιώνουν. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes published a Denmark study, which found that optimistic cardiac patients with heart disease live longer than pessimistic patients. Το Harvard και το Boston University αξιολόγησαν 1306 άνδρες ως προς την υγεία και τη στάση τους και κανένας δεν είχε προβλήματα υγείας, όταν ξεκίνησε η έρευνα. Κατά την επόμενη δεκαετία, οι απαισιόδοξοι άνδρες ήταν διπλάσια πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα υγείας συγκριτικά με τους αισιόδοξους άνδρες.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Το The National Institutes of Health μελέτησε 100.000 γυναίκες και ανακάλυψε ότι υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της αισιοδοξίας και του κίνδυνου θανάτου ενός ατόμου από καρκίνο, καρδιακή πάθηση ή πρόωρο θάνατο. Οι απαισιόδοξες γυναίκες είχαν κατά 23% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από ένα πρόβλημα υγείας σχετικό με τον καρκίνο. Ακόμα και οι γιατροί ωφελούνται από την αισιοδοξία. Έχετε ακούσει ότι η στάση είναι τα πάντα και όταν πρόκειται για την υγεία σας και τη μακροζωία, είναι η αλήθεια.

θα έχετε πιο ευτυχισμένες σχέσεις

Θέλετε έναν ήρεμο και αγαπημένο γάμο; Να είστε αισιόδοξοι και να αναζητάτε το καλό στο σύντροφό σας. Θα αποδώσει, σύμφωνα με ερευνητές από το Stanford University. Και αυτό ισχύει ακόμα κι όταν μόνο ο ένας από τους δυο είναι αισιόδοξος. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις θετικές προσδοκίες του καθενός και στην πίστη ότι άλλος έχει επενδύσει βαθιά στη σχέση. Αυτό ελαχιστοποιεί τις αντιπαραθέσεις και προωθεί μια πιο ευτυχισμένη σχέση.

Θα τα πηγαίνετε καλύτερα στη δουλειά

Πώς λειτουργεί η αισιοδοξία στη δουλειά; Όπως κι αν τα πηγαίνει η οικονομία, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που ευημερούν. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στάση και την οπτική. Ο Dr. Martin Sullivan από το University of Pennsylvania πέρασε 20 χρόνια παίρνοντας συνέντευξη από 350.000 στελέχη και έμαθε κάτι εντυπωσιακό: το κορυφαίο 10% σκέφτεται διαφορετικά από τους άλλους: είναι όλοι αισιόδοξοι!
Οι πιο αισιόδοξοι πωλητές πωλούν 88% περισσότερο από τους απαισιόδοξους, σύμφωνα με την έρευνα του Martin Seligman στη Met Life. Και οι αισιόδοξοι managers τα πάνε πολύ καλύτερα από τους απαισιόδοξους. Απόφοιτοι από το Applied Positive Psychology program στο Univ. of Penn., οι Greenberg και Arakawa, εξέτασαν managers και διαπίστωσαν ότι οι αισιόδοξοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στην καθοδήγηση των εργαζομένων ως προς την αποδοτικότητα και την επίτευξη των στόχων τους. Οι αισιόδοξοι managers τείνουν να είναι πιο αφοσιωμένοι, κάτι που οδηγεί σε πιο αφοσιωμένους εργαζομένους. Η Gallup έχει αποδείξει ότι οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί από τους αποπροσανατολισμένους εργαζομένους. Η αυξημένη τους αποδοτικότητα αυξάνει το κέρδος.

Πώς να αναπτύξετε την αισιοδοξία σας

Γνωρίζετε ότι η αισιοδοξία είναι μόνο 25% κληρονομική και 75% επίκτητη; Επομένως, το μυαλό σας μπορεί όντως να σας εκπαιδεύσει να γίνετε αισιόδοξοι. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε:

-Ρωτάτε τους ανθρώπους, “Τι καλά νέα μας φέρνεις;” Ακούστε και γιορτάστε τα.

-Διάαβάστε ιστορίες και βιογραφίες που σας εμπνέουν.

-Παρακολουθήστε αισιόδοξες ταινίες και εκπομπές.

-Αποφύγετε τους αρνητικούς, γκρινιάρηδες και επικριτικούς ανθρώπους και προσπαθήστε να μην είστε σαν κι αυτούς.

-Φροντίστε τον εαυτό σας, ώστε να αισθάνεστε καλά και να εκπέμπετε θετικότητα.

-Συναναστραφείτε επιτυχημένους και ευχάριστους ανθρώπους.

-Γελάτε πιο συχνά, ειδικά με τον εαυτό σας.

Το μυστικό

Μπορείτε να ζήσετε μια μεγάλη, ευτυχισμένη και υγιή ζωή-απλώς επιλέξτε να είσε αισιόδοξοι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ