Ενζυματική διατροφή: Πώς τα ένζυμα συντελούν στην μακροζωία

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 3.000 διαφορετικά ένζυμα στο σώμα μας, το καθένα με διαφορετική λειτουργία. Πώς τα ένζυμα συντελούν στην μακροζωία;

Τι είναι τα ένζυμα;

Τα ένζυμα βρίσκονται σε όλα τα ζωντανά ζωικά και φυτικά κύτταρα. Είναι απαραίτητα για τη ζωή, καθώς είναι βασικά συστατικά κάθε χημικής αντίδρασης του σώματος- παράδειγμα, οι μόνες ουσίες που μπορούν να διασπάσουν την τροφή έτσι ώστε να μπορεί να περάσει από το γαστρεντερικό σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος είναι τα ένζυμα. Πέρα από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της πέψης, τα ένζυμα συμβάλλουν επίσης σε πολλές διαδικασίες, από την παραγωγή ενέργειας, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, την ορθή ρύθμιση των ορμονών μέχρι την ανοσοποίηση.

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες ενζύμων

Ένζυμα τροφών: Βρίσκονται στις ωμές τροφές, λαμβάνονται από τον άνθρωπο μέσω της διατροφής και εκκινούν τη διαδικασία της πέψης

Πεπτικά ένζυμα: Παράγονται από το σώμα για να διασπάσει το φαγητό σε μικρότερα μόρια

Μεταβολικά ένζυμα: Παράγονται από το σώμα και συμμετέχουν σε πλήθος περίπλοκων μεταβολικών αντιδράσεων

Γιατί να προτιμήσω τροφές που περιέχουν ένζυμα;

Η επιλογή περισσότερων τροφών που είναι πλούσιες σε ένζυμα και συνένζυμα είναι μια έξυπνη τακτική υποβοήθησης των βιοχημικών σας λειτουργιών. Πολύ γρήγορα θα παρατηρήσετε θετικές αλλαγές στην ενεργητικότητα και τη διάθεσή σας, ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες η πέψη των τροφών θα καλυτερεύσει αισθητά, ο μεταβολισμός θα ξεμπλοκαριστεί και σύντομα θα αρχίσετε να χάνετε περιττά λίπη χωρίς κάποια ιδιαίτερη δίαιτα. Συγχρόνως, με την κατανάλωση πολλών λαχανικά και φρούτων θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας στη μάχη που δίνει ενάντια σε τοξίνες, ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα υπέρ της υγείας, της αντιγήρανσης και της μακροβιότητάς του.

Τροφές που περιέχουν ένζυμα

Η καλή πέψη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, βελτιώνει την πέψη της τροφής και αναστέλλει το σχηματισμό των τοξινών και άλλων ανεπιθύμητων ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα.

1. Παπάγια
Περιέχει το ένζυμο παπαΐνη, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ανθρώπους που δεν παράγουν αρκετά παγκρεατικά ένζυμα, η έλλειψη των οποίων προκαλεί τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως αέρια, φούσκωμα και μετεωρισμό.

2. Ανανάς
Είναι πηγή βρομελίνης, η οποία ενεργεί ως βοήθημα για την πρόσληψη και μείωση της φλεγμονής.

3. Ακτινίδιο
Περιέχει ακτινιδίνη, ένα ένζυμο που δρα ως καταλύτης για την πέψη των πρωτεϊνών.

4. Λαχανικά ωμά
Ειδικά τα πράσινα όπως για παράδειγμα, το μπρόκολο, το σέλινο και ο μαϊντανός.

5. Μέλι
Περιέχει πεπτικά ένζυμα που βοηθούν στην βελτίωση της κυκλοφορίας του εντέρου και στην απορρόφηση της τροφής.

Το μυστικό

Οι τροφές αυτές είναι σίγουρα υγιεινές και ωφέλιμες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις θρεπτικές ανάγκες, ούτε εξασφαλίζουν από μόνες τους ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Στόχος πρέπει να είναι η ένταξή τους σε μια ποικίλη καθημερινή δίαιτα και όχι να αποτελούν την αποκλειστική διατροφή σας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα μυστικά της Ενζυματικής Διατροφής πάρτε μέρος στο webinar “Τα 7 Μυστικά της Ενζυματικής Διατροφής Για Να Διώξετε Βάρη Και Φλεγμονές” την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, στις 17.00

Συνδεθείτε εδώ vikyhatzivasiliou.clickmeeting.com

Κόστος: 15 ευρώ. Εξασφαλίστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας γιατί ο αριθμός θέσεων είναι συγκεκριμένος. Για τη μέγιστη ασφάλειά σας οι πληρωμές γίνονται μέσω PayPal.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ