Γυμνάστε το νου σας με την Ενσυνείδητη Προσοχή και Χαλάρωση και πείτε “αντίο” στο στρες!

Εάν θέλετε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την καθημερινότητά σας χωρίς στρες και εντάσεις τότε εξασκηθείτε στην Ενσυνείδητη Προσοχή και Χαλάρωση.

Η Κατερίνα Καρέλλα Σύμβουλος, Holistic Mindfulness, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity Peter Hess® Sound Therapy μας δείχνει τον τρόπο.

Ο εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί να αλλάζει με τις εμπειρίες και πολύ συχνά με τις αρνητικές. Ο νους έχει νευροπλαστικότητα, δηλαδή, αλλάζει με τις εμπειρίες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αν υπάρχει καταγραφή αρνητικών εμπειριών, τότε πολλές φορές φερόμαστε στο εαυτό μας σύμφωνα με αυτή την εμπειρία, η οποία αφορά το παρελθόν. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει πάρει τρυφερότητα στην παιδική ηλικία, μπορεί να φέρεται σκληρά στον εαυτό του και ως ενήλικας. Ανάλογα με τις εμπειρίες ο εγκέφαλος αλλάζει δομικά. Σε μελέτη Άγγλων οδηγών ταξί, ο ιππόκαμπος είναι μεγαλύτερος, λόγω της συνεχής ενασχόλησης με τις διευθύνσεις και τους δρόμους. Γνωρίζουν και θυμούνται πολύ περισσότερους δρόμους, επειδή τους επαναλαμβάνουν και βλέπουν καθημερινά.

Τι είναι η Ενσυνείδητη Προσοχή και Χαλάρωση;

Όπως εξασκούμε ένα μυϊκό σύστημα στο σώμα, με επαναλήψεις και αυξάνοντας σταδιακά τα βάρη, έτσι και το μυαλό, εξασκείται όταν επικεντρώνεται σε ένα αντικείμενο, στο παρόν ( πχ. η αναπνοή μας, οι ήχοι) ή σε μία δραστηριότητα (πχ. διάβασμα, όταν τρώμε, όταν μιλάμε με κάποιον κλπ.). Δηλαδή επικεντρώνεται η προσοχή μας σε μία εμπειρία, στην παρούσα στιγμή, χωρίς κριτική. Η εξάσκηση αυτή ονομάζεται Ενσυνείδητη Προσοχή (Mindful Attention).
Η ενσυνείδητη προσοχή, εφαρμόζεται καταρχάς, με την Ενσυνείδητη χαλάρωση ή διαλογισμό (Mindful Meditation), που αποτελεί το πρώτο και βασικό βήμα για την αλλαγή συνηθειών, που μας ταλαιπωρούν.

Σύμφωνα με μελέτες και τη διεθνή βιβλιογραφία, η Ενσυνείδητη Προσοχή και Χαλάρωση, αποτελούν, τη «γυμναστική του νου». Με την ενσυνείδητη προσοχή, επαναφέρετε τον νου σας στο παρόν και εστιάζετε την προσοχή σας, σε αυτό που κάνετε. Φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολο, γιατί σύμφωνα με έρευνες ο νους περιπλανιέται, κατά το 50 % του χρόνου εγρήγορσης.

Έτσι όταν νιώθετε ότι οι σκέψεις, που σας έρχονται στο μυαλό, αφορούν στο μέλλον ή στο παρελθόν, προσπαθήστε να μην τις ακολουθήσετε και να γυρίσετε στο παρόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάτε το μέλλον ή ότι δεν κάνετε σχέδια ή δεν βάζετε υψηλούς στόχους. Αντίθετα, όταν επικεντρωνόσαστε στο παρόν, μειώνεται η ανησυχία, η ανασφάλεια, η αγωνία της αποτυχίας κλπ. για το μέλλον, εστιάζεστε στα δεδομένα του παρόντος και όχι σε παλιές αρνητικές εμπειρίες ή αρνητικές προβλέψεις και προχωράτε πιο σταθερά και με περισσότερη πίστη και αποφασιστικότητα, για να επιτύχετε τους στόχους σας.

Τα οφέλη που προσφέρει η Ενσυνείδητη Προσοχή και Χαλάρωση

Με την εξάσκηση της Ενσυνείδητης Προσοχής & Χαλάρωσης (Mindful Attention & Meditation):

  • εξισορροπείται το νευροορμονικό σύστημα
  • μειώνονται οι ορμόνες του στρες και η ένταση
  • γίνεστε πιο δημιουργικοί
  • πιο ήρεμοι
  • και απολαμβάνετε περισσότερο τη ζωή.

Αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο ήρεμοι, να διαχειρίζεστε πιο ψύχραιμα δυσκολίες και προκλήσεις, ενώ παράλληλα να νιώθετε περισσότερη ενέργεια και χαρά.

Ηρεμήστε το μυαλό σας

Μπορείτε να διαχειρίζεστε το στρες της καθημερινότητας, με απλές πρακτικές Ενσυνειδητότητας, για να μειώσετε και τις βλαβερές συνέπειες του καθημερινού στρες, στην υγεία σας.
Για παράδειγμα αποφύγετε το λεγόμενο multitasking, δηλαδή την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών δραστηριοτήτων. Απαντάτε στο τηλέφωνο, ενώ υπογράφετε κάποια γράμματα ή συνομιλείτε με ένα συνάδελφο ή φίλο και ενώ διαβάζετε ένα email, κλπ.
Αν και παλιότερα θεωρείτο προσόν, και επικροτείτο, ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο, μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί για να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Έτσι όταν πάμε από την μία στην άλλη δραστηριότητά πχ, μιλάμε στο τηλέφωνο και διαβάζουμε ή απαντάμε σε ένα email, τότε χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ο εγκέφαλος και υπάρχει ένα μικρό χρονικό κενό μέχρι να στραφεί από την μια στην άλλη δραστηριότητα. Το multitasking, σύμφωνα με μελέτες, αυξάνει το άγχος και την έκκριση κορτιζόλης. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη, παρερμηνείες, βεβιασμένες αποφάσεις και πολλές φορές χάσιμο, αντί για εξοικονόμηση χρόνου.

Οπότε αν θέλετε ένα ηρεμήσετε το «φλύαρο» μυαλό σας και να νιώθετε πιο ήρεμοι και ικανοποιημένοι, τότε κάντε με Ενσυνειδητότητα, μία δραστηριότητα την φορά.

Παρατηρήστε πως νιώθετε όταν κάνετε πολλές δραστηριότητες μαζί και πόσο επηρεάζει την δουλειά σας, την δεδομένη στιγμή.

Αν μπορέσετε να αντιληφθείτε αυτή τη συνήθεια σας, σταματήστε για λίγο και ήρεμα υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι θέλετε να κάνετε κάπως διαφορετικά αυτή την φορά.

Ολοκληρώστε την δραστηριότητα σας, πριν ξεκινήσετε την επόμενη.

Το multitasking είναι μία συνήθεια και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αλλάξει. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας όταν το ξεχνάτε. Αναγνωρίστε και χαρείτε τις φορές που το θυμάστε.
Όταν πρέπει να κάνετε πολλές ενέργειες μαζί προσπαθήστε να τις συνδυάσετε με σύνεση.

References:
Mindfulness –Skills for Kids &Teens –PESI Publishing and Media.
Rick Hanson –Resilient-Find your inner strength –Rider
The Mayo Clinic guide to Stress-Free Living, Amit Sood,MD.,M.Sc
Ο δρόμος της Ευτυχίας- Έμα Σεπάλα-PhD, Επιστημονική Διευθύντρια του Στάνφορντ-Εκδόσεις Ψυχογιός
The miracle of Mindfulness -Thich Nhat Hanh- Rider
https://thriveglobal.com/stories/9-ways-multitasking-is-killing-your-brain-and-productivity-according-to-neuroscientists/
Το άρθρο αυτό είναι ενημερωτικό και παρέχει πληροφορίες για την πρακτική της Ενσυνειδητότητας. Δεν κάνει διάγνωση και δεν υποκαθιστά οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή/εναλλακτικές θεραπείες ή παρακολούθηση από Επαγγελματία Υγείας ή άλλον Θεραπευτή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ