Πονάνε τα δόντια σας στο κρύο ή τη ζέστη; Που οφείλεται η οδοντική ευαισθησία

Μόλις ήπιατε ζεστό καφέ ή κρύο νερό και πόνεσαν τα δόντια σας; Η οδοντική ευαισθησία προκαλεί πόνο στιγμιαίο, οξύ, ξαφνικό, επειδή υπάρχει ερεθισμός του νεύρου του δοντιού.

Που οφείλεται η οδοντική ευαισθησία

Σε υφίζηση των ούλων

Αυτό συμβαίνει όταν τα ούλα υποχωρούν λόγω φυσικής φθοράς ή περιοδοντικών νόσων. Κάποιες μελέτες συνδέουν την υποχώρηση των ούλων με το έντονο σφίξιμο των δοντιών το βράδυ (βρουξισμός), την ορθοδοντική και το piercing. Το αποτέλεσμα είναι η αποκάλυψη μέρους της επιφάνειας των ριζών των δοντιών, που αυξάνει την οδοντική ευαισθησία στη ζέστη και το κρύο. Τέλος, τα ούλα υποχωρούν επειδή… μεγαλώνουμε. Έρευνες έχουν μετρήσει ότι τα ούλα υποχωρούν κατά μέσο όρο 1mm κάθε 10 χρόνια.

Σε ύπαρξη τερηδόνας

Η ύπαρξη τερηδόνας, ένα σφράγισμα που έχει φθαρεί ή κάποια θήκη δοντιού που έχει τοποθετηθεί λάθος προκαλεί ευαισθησία. Όσο η τερηδόνα προχωρά σε βάθος, ο πόνος κρατάει περισσότερο και γίνεται πιο έντονος.

Σε αυχενική αποτριβή

Πρόκειται για τη φθορά του σμάλτου στο σημείο που ενώνεται το δόντι με το ούλο. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα το δυνατό βούρτσισμα και η χρήση οδοντόβουρτσας με σκληρή τρίχα που έχουν ως αποτέλεσμα την αποτριβή του σμάλτου, ειδικά στην περιοχή κοντά στα ούλα, τον τραυματισμό των ούλων και την απογύμνωση των ριζών. Επίσης, αν καπνίζετε ή παρουσιάζετε παραλειτουργικές έξεις (π.χ. όταν σφίγγετε τα δόντια σας λόγω στρες) μπορεί να εμφανιστεί αυχενική αποτριβή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ