Χριστούγεννα και καραντίνα: Δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά

Βοηθήστε τα παιδιά σας να περάσουν όμορφα και ευχάριστα τα Χριστούγεννα στην καραντίνα και να  αποκτήσουν μια βαθύτερη αίσθηση των Χριστουγέννων ως γιορτής αγάπης και προσφοράς.

Στολίστε μαζί
Παροτρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει (ανάλογα με την ηλικία του) στις προετοιμασίες του σπιτιού για τα Χριστούγεννα: αναθέστε του να οργανώσει τις μπάλες του δέντρου κατά ομάδες, δείξτε του πώς λειτουργούν τα λαμπάκια, ζητήστε του τη βοήθεια στη ζύγιση κάποιου υλικού που θα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα κλπ. Έτσι θα νιώσει δημιουργικό και θα αποκτήσει πιο όμορφες και δυνατές αναμνήσεις των ημερών

Φτιάξτε τα δώρα
Ενθαρρύνετέ το να φτιάξει ένα δώρο από μόνο του για τη γιαγιά, τον παππού ή κάποιον φίλο ή φίλη του. Το δώρο μπορεί να είναι μια κάρτα, ένα ευφάνταστο στολίδι ή και μία απλή ζωγραφιά. Τονίστε τη συναισθηματική αξία του χειροποίητου δώρου γι’ αυτόν που θα το δεχτεί, αναδείξτε την αξία της πράξης καθαυτής άσχετα με την αντικειμενική αξία του δώρου και βοηθήστε το παιδί μ’ αυτόν τον τρόπο να εκφράσει τα συναισθήματά του προς αυτούς που αγαπά.

Δώστε τους χρόνο
Ακολουθήστε τους ρυθμούς του, ενδιαφερθείτε για τα ενδιαφέροντά του, ξαπλώστε μαζί του στο χαλί και παίξτε τα παιχνίδια που του αρέσουν. Διαβάστε του το βράδυ μια χριστουγεννιάτικη ιστορία και να είστε σίγουροι/ες ότι τα ζεστά συναισθήματα που θα του δημιουργήσετε θα το συνοδεύουν για καιρό.

christmas

Οργανώστε μια κινηματογραφική βραδιά με τα παιδιά
Στη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων μπορεί να συμβάλλει και η παρακολούθηση κάποιας χριστουγεννιάτικης ταινίας. Μια τέτοια δραστηριότητα θα του προσφέρει εικόνες και συναισθήματα που σχετίζονται με τις γιορτινές μέρες. Στη συνέχεια μπορείτε να συζητήσετε μαζί του αυτήν την εμπειρία.

Ζυμώστε μαζί τα γλυκά
Διαλέξτε ένα γλυκό (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικο κορμό) ή έστω απλά μπισκότα ή ακόμη κι ένα σπιτάκι από μπισκότα ή κέικ. Μη σκεφτείτε τον χαμό που θα κάνετε στην κουζίνα με τα παιδιά. Τον χαμό θα τον μαζέψετε μετά και όλα θα γίνουν όπως πριν. Η χαρά όμως που θα πάρουν τα παιδιά φτιάχνοντας γλυκά μαζί σας είναι απερίγραπτη. Άφησέ τα να ρίξουν τα υλικά στη λεκάνη, άφησέ τα να ζυμώσουν, να πλάσουν τα γλυκά, ακόμη και να πασαλειφτούν. Τους αρέσει πολύ να το κάνουν αυτό!

Στο χέρι σας είναι λοιπόν αυτές τις γιορτές να βοηθήσετε τα παιδιά να γεμίσουν με όμορφα συναισθήματα που θα τα συντροφεύουν για μια ζωή. Αλλά και για εσάς τους ίδιους είναι μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά, να νιώσετε περισσότερη αγάπη και οικογενειακή ζεστασιά, να ζήσετε καινούριες εμπειρίες και τελικά να ανανεωθείτε για να αντιμετωπίσετε εκ νέου την καθημερινότητα με περισσότερη ενέργεια και δύναμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ