diet

8 τρόποι για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές

Αυτοί οι 8 τρόποι θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις διατροφικές ατασθαλίες και καταχρήσεις και θα σας επιτρέψουν να…ανεβαίτε στη ζυγαριά χωρίς φόβο και μετά την περίοδο των γιορτών.

1. Προγραμματίστε τη διατροφή σας.

Τα άτομα, που ακολουθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους ισορροπημένη διατροφή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξεφύγουν μέσα στις εορτές ή να διατηρήσουν το παραπάνω βάρος με το πέρας των εορτών. Όσο περισσότερο ισορροπημένη διατροφή έχετε, τόσο πιο εύκολο είναι να προγραμματίσετε σωστά τα γεύματά σας και τελικά να κάνετε σωστές επιλογές, τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς ποσότητας. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε και μέσα στις γιορτές τα τρία κυρίως γεύματα, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, καθώς και την κατανάλωση τριών φρούτων ημερησίως.

2. Σπάστε την αυτόματη σκέψη «Γιορτές = Φαγητό».
Αυτό από μόνο του αποτελεί το μαγικό «τρικ» για να μην ξεφύγετε! Έχουμε μεγαλώσει έχοντας συνδυάσει τις γιορτές με πολύ φαϊ, πολύ ποτό, πολλά γλυκά και ξεχνάμε ότι οι γιορτές είναι ευκαιρία να περάσουμε πολύ καλά, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να μιλήσουμε πολύ, να χορέψουμε πολύ και να γελάσουμε πολύ. Ζούμε σε μία κοινωνία αφθονίας φαγητού, με αποτέλεσμα να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να απολαύσουμε ξανά τα ίδια τρόφιμα. Επομένως, ας προσπαθήσουμε να διώξουμε το άγχος και τη λογική του «να τα φάω όλα τώρα» και ας απολαύσουμε την ουσία των γιορτών.

3. Διαχειριστείτε το πιάτο σας.
Συμβαίνει συχνά να πελαγώνει κάποιος εμπρός στη θέα ενός μεγάλου τραπεζιού με εδέσματα. Πάρτε ανάσα και δώστε χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να επιλέξετε αυτά που πραγματικά θα απολαύσετε. Ρίξτε μία ματιά σε όλα τα φαγητά και επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο, χωρίς να πάρετε «τσάμπα» θερμίδες από κάτι που τελικά δεν σας ικανοποιεί και θα σας αυξήσει το βάρος. Ένα τρικ που θα σας γλιτώσει από πολλές περιττές θερμίδες είναι να χωρίσετε το πιάτο σας στη μέση, στο ½ να τοποθετήσετε ποικιλία λαχανικών και στο υπόλοιπο ½ τα υπόλοιπα τρόφιμα που θέλετε να καταναλώσετε.

4 Μασάτε πάντα αργά και πολλές φορές.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι το να μασάτε αργά και πολλές φορές, ακόμα και 30 φορές την μπουκιά, μπορούν να σας γλιτώσουν θερμίδες. Πέραν του ότι διευκολύνετε την πέψη, δίνετε και χρόνο στο στομάχι σας να σας δώσει το σήμα ότι έχει χορτάσει και μπορείτε να σταματήσετε. Ένα τρικ για να το πετύχετε είναι να αφήνετε το πιρούνι κάτω, μετά από κάθε μπουκιά.

5. Μην ξεχνάτε το νερό.
Σε κάθε σας γεύμα να έχετε πιο κοντά το νερό σε σχέση με το αλκοόλ. Έτσι, θα πιάνετε πρώτα το νερό για να ξεδιψάσετε και θα αποφύγετε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, επειδή απλά διψούσατε. Το ίδιο θα σας βοηθήσει και κατά την έξοδό σας για ποτό, όπου εκεί καλό είναι να μείνετε μακριά και από τα συνοδευτικά του αλκοόλ (πατατάκια κλπ).

6. Καταναλώστε γλυκά με έξυπνο τρόπο.
Προσπαθήστε η πρόσληψη κάποιου γλυκού (μελομακάρονο, δίπλες, κουραμπιές) να μην υπερβεί τα 3 τεμάχια την εβδομάδα, να είναι μετά από κάποιο γεύμα σας και επιλέξετε αυτό που σας ικανοποιεί γευστικά περισσότερο. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε το γλυκό σας! Επιπλέον, όταν σας πιάνει ανάγκη για γλυκό να σκέφτεστε «και αύριο μέρα είναι», δηλαδή δεν χρειάζεται να το φάω όλο σήμερα ή να φάω παραπάνω, αφού μπορώ να αφήσω κάτι και για αύριο!

7. Να είστε δραστήριοι.
Οι ημέρες των Χριστουγέννων δίνουν την ευκαιρία πολύ χορού και περπατήματος. Συνεπώς αδράξτε την ευκαιρία και κάψτε παραπάνω θερμίδες. Επιπλέον, αφήστε το αυτοκίνητο και κάντε πολλές βόλτες. Έτσι, θα απολαύσετε και το στολισμένο τοπίο.

8. Επανέλθετε στο πρόγραμμά σας.
Αποφύγετε τη σκέψη του «όλα ή τίποτα», δηλαδή «αφού χάλασα το πρόγραμμά μου δεν πειράζει να συνεχίσω να το χαλάω». Μείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και επανέλθετε στις καλές διατροφικές σας συμπεριφορές αμέσως μετά από τις γιορτινές ημέρες. Καλό είναι να θυμάστε πως οι ημέρες των γιορτών πρακτικά δεν είναι περισσότερες από τέσσερις, άρα περιορίστε τις διατροφικές ατασθαλίες σε αυτές τις ημέρες μόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ