Πώς επηρεάζει τα δεινά του καλοκαιριού η κλιματική αλλαγή

Με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια, μια νέα έκθεση από μια ομάδα Αμερικανών περιβαλλοντολόγων προειδοποιεί ότι στο μέλλον τα δυσάρεστα του καλοκαιριού, όπως τσιμπήματα εντόμων, κύματα καύσωνα και επιδείνωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται να αυξηθούν.

Οπως αναφέρει η Κιμ Νόουλτον του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC) των ΗΠΑ τα στοιχεία του καλοκαιριού που αναμένεται να επιδεινωθούν είναι:

1. Καύσωνες
«Τα καλοκαίρια ήταν πάντα ζεστά, αλλά γίνονται όλο και θερμότερα» αναφέρει η Νόουλτον. Συγκεκριμένα, η έκθεση NRDC προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα κύματα καύσωνα πλέον, θερμότερα και πιο συχνά. Η NRDC προειδοποιεί επίσης ότι η θερμότητα είναι το κυριότερο αίτιο θανάτου στις ΗΠΑ τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας θερμοπληξία και επιδεινώνοντας παθήσεις όπως καρδιακές και αναπνευστικές νόσους.

2. Κακή ποιότητα αέρα
«Με την αλλαγή του κλίματος, οι μέρες θα είναι θερμότερες και θα ενισχυθεί το νέφος, αυξάνοντας επίσης τις ημέρες με «κακό» αέρα. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερους αναπνευστικούς ερεθισμούς και θα επιδεινώσει το πρόβλημα μεταξύ εκείνων που ήδη υποφέρουν από άσθμα, πληθυσμός που μόνο στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 27.000.000 άτομα.

3. Τσιμπήματα εντόμων
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή «μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την εξάπλωση των εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες». Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να αυξήσει την εξάπλωση των τσιμπουριών που μεταφέρουν τη νόσο του Lyme και των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιο του Δυτικού Νείλου και τον δάγκειο πυρετό.

4. Δηλητηριώδης κισσός
Σύμφωνα με τη Νόουλτον τα κρούσματα θα χειροτερέψουν με την κλιματική αλλαγή, διότι το συγκεκριμένο φυτό αναπτύσσεται ταχύτερα και είναι πιο τοξικό, όσο το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνει τη ρύπανση. Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να κάνει τον κισσό ακόμη πιο τοξικό.

5. Αλλεργίες
Οι εποχιακές αλλεργίες ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ενθαρρύνουν τα αλλεργιογόνα φυτά να μεγαλώνουν. Όταν υψηλά επίπεδα όζοντος συνδυάζονται με πολλή γύρη, μπορεί να είναι ένα «διπλό χτύπημα» για το αναπνευστικό σύστημα.

6. Τροφικές ασθένειες
Ένας άλλος τρόπος που η κλιματική αλλαγή μπορεί να μας κάνει να αρρωστήσουμε είναι με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των τροφιμογενών βακτηρίων όπως η Σαλμονέλα και το Καμπυλοβακτήριο και τα ποσοστά ασθενειών από αυτά τα βακητήρια είναι ήδη υψηλότερα για το καλοκαίρι. Η αυξημένη ανάπτυξη των τοξικών φυκιών στα παράκτια ύδατα αυξάνει επίσης την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών από τα θαλασσινά

 

Πηγή: www.iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ