Βιταμίνη D: η βιταμίνη της αντιγήρανσης που μας ξανανιώνει

Εάν θέλετε να καθυστερήσετε τον χρόνο μην ξεχνάτε τη βιταμίνη D! Συμβάλλει στην αντιγήρανση και μας ξανανιώνει!

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα μας με φυσικό τρόπο όταν η επιδερμίδα μας έρχεται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο γι’ αυτό πολλοί ειδικοί την αντιμετωπίζουν περισσότερο ως ορμόνη παρά ως βιταμίνη. Είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων, την ανάπτυξη των οστών, τη νευρομυϊκή λειτουργία, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής διάθεσης, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής.
Η βιταμίνη D συμβάλλει επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή βιταμίνη D, θα προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος του ασβεστίου στο αίμα από τα οστά, διαδικασία η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να διατηρήσει την οστική μάζα καθώς γερνάει.

Η ικανότητα του σώματός μας να παράγει βιταμίνη D μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και αυτός είναι ο λόγος που η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

food

Που θα βρείτε τη βιταμίνη D

Σολομός
Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης D, ειδικά αν πρόκειται για ψάρι που δεν προέρχεται από ιχθυοτροφείο. Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D από όλες τις γνωστές τροφές αντιγήρανσης.

Αυγά
Ένα αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής περιέχει 26,50 IU βιταμίνης D, ενώ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης. Ένα γεύμα με δύο μεγάλα αυγά περιέχει περίπου το ένα δέκατο της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, ακριβώς όπως κάνει και το ανθρώπινο σώμα. Η ποικιλία μανιταριών portobello έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D (400 IU/85gr). Τα μανιτάρια shiitake θεωρούνται επίσης καλή πηγή βιταμίνης D (17,40 IU/85gr). Τα μανιτάρια μεγαλώνουν φυσιολογικά στο σκοτάδι, αλλά ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται πλέον σε υπεριώδες φως για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D.

Γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D
Υπάρχουν στην αγορά αρκετά προϊόντα που περιέχουν επιπλέον ποσότητα βιταμίνης D και σε συνδυασμό με το ασβέστιο που έχει το γάλα από μόνο του, αποτελεί ιδανική τροφή για την καλή υγεία των οστών.

Μουρουνέλαιο
Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για πρόσληψη βιταμίνης D. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), τα οποία είναι επίσης καλοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά.

Το μυστικό

Γνωρίζατε ότι η βιταμίνη D ενεργοποιείται στον οργανισμό με την βοήθεια του μαγνησίου; Σε ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of the American Osteopathic Association βρέθηκε ότι η βιταμίνη D δεν μεταβολίζεται χωρίς επαρκή ποσότητα μαγνησίου στο σώμα, με αποτέλεσμα η βιταμίνη D να παραμένει αποθηκευμένη και ανενεργή. Επομένως, χαμηλά επίπεδα μαγνησίου κάνουν την πρόσληψη βιταμίνης D αναποτελεσματική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ