Ξέρετε ποια είναι η πιο ανέξοδη αντιγηραντική «θεραπεία»;

Η θετική στάση ζωής! Οι θετικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο, λένε οι έρευνες. Ποιος είπε, λοιπόν, ότι η ψυχολογία δεν παίζει ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης;

Φροντίστε να είστε εξωστρεφείς! Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης μελέτησαν τους γιους και τις κόρες υπεραιωνόβιων και συμπέραναν ότι η εξωστρεφής προσωπικότητα σχετίζεται με τη μακροβιότητα. Τα ευρήματα δείχνουν πως οι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και λιγότερο νευρωτικοί άνδρες και γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια. Οι αιωνόβιοι, μάλιστα, φαίνεται να διακρίνονται επίσης για το φιλότιμο και την ηπιότητα του χαρακτήρα τους.

Σκεφτείτε θετικά!«Η αισιοδοξία χαρίζει επιπλέον χρόνια ζωής». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την έρευνα «Women’s Health Initiative», στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 γυναίκες άνω των 50 ετών, διαπίστωσαν ότι όσες αντιμετώπιζαν αισιόδοξα τη ζωή είχαν 14% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από τις απαισιόδοξες. Εκείνες που έδωσαν τις πιο αισιόδοξες απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο -ανεξαρτήτως οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου- ήταν πιθανότερο να ζήσουν 8 χρόνια παραπάνω, ενώ αυτές με το χαμηλότερο σκορ κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή καρκίνο. Γενικά, τα αισιόδοξα άτομα είναι πιο υγιή, νιώθουν να έχουν περισσότερες επιτυχίες σε όλους τους τομείς, έχουν περισσότερη ελπίδα, καταφέρνουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους, είναι αρκετά ευέλικτα και μεταφράζουν τις αποτυχίες ως μαθήματα για βελτίωση και αλλαγή τακτικής.

Το μυστικό

Ο ύπνος είναι ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά. Διατηρεί το δέρμα νεανικό, την ενέργειά σας στα ύψη και τη διάθεσή σας καλή. Οι γενικές οδηγίες λένε πως πρέπει να κοιμόμαστε 7 ή 8 ώρες, όχι όμως περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ