Ο χυμός παντζαριού είναι το μυστικό της νεότητας;

Το παντζάρι μετά από διάφορες μελέτες, έχει κερδίσει επάξια τη φήμη της αντιγηραντικής υπερτροφής. Δείτε γιατί.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν καθημερινά χυμό παντζαριού μείωσαν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά άλατα, οι ενώσεις που περιέχονται στα παντζάρια, μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ στο αίμα και βοηθούν στη διεύρυνση και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Αυξάνει την αντοχή
Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση χυμού παντζαριών αύξησε τα επίπεδα νιτρικών στο πλάσμα και ενίσχυσε τη φυσική απόδοση σε αθλητές ποδηλάτες. Οι αθλητές βελτίωσαν το χρόνο που κάλυπταν τα 10 χλμ. της προπόνησής τους κατά περίπου 12 δευτερόλεπτα, μειώνοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη παροχή οξυγόνου.

Χαρίζει μυϊκή δύναμη
Τα νιτρικά άλατα που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης έδειξαν περαιτέρω οφέλη σε αυτά τα άτομα, αυξάνοντας κατά 13% την μυϊκή τους δύναμη δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.

Επιβραδύνει την άνοια
Σύμφωνα με μια έρευνα, τα νιτρικά μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής αίματος στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων και να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωσιακής παρακμής. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, η οποία περιελάμβανε και χυμό από παντζάρια και οι μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου τους έδειξαν αυξημένη ροή αίματος στους μετωπικούς λοβούς που συνδέονται με τη γνωστική σκέψη και συμπεριφορά. Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες μελέτες αλλά το δυναμικό μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα είναι πολλά υποσχόμενο.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου
Τα παντζάρια οφείλουν το πλούσιο χρώμα τους στις βεταΐνες που είναι υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά. Έρευνα έδειξε ότι οι βεταΐνες έχουν χημειο-προληπτικές ικανότητες έναντι ορισμένων καρκινικών κυτταρικών σειρών, ενεργώντας ως σαρωτές των ελεύθερων ριζών και συμβάλλοντας στην εύρεση και καταστροφή των ασταθών κυττάρων στο σώμα.

Beetroot

Είναι πηγή καλίου και άλλων μετάλλων
Το κάλιο είναι ένας ανόργανος ηλεκτρολύτης που βοηθά τα νεύρα και τους μυς να λειτουργούν σωστά. Εάν τα επίπεδα καλίου είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να εμφανιστεί κόπωση, αδυναμία και μυϊκές κράμπες. Πολύ χαμηλό κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικούς για τη ζωή μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε κάλιο και η κατανάλωση του χυμού τους θα διατηρήσει τα επίπεδα καλίου στα επιθυμητά επίπεδα. Εκτός από το κάλιο, ο χυμός των παντζαριών παρέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο αλλά και φυλλικό οξύ.

Περιέχει πολλή βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση πληγών και την απορρόφηση σιδήρου. Ο χυμός των παντζαριών μας προσφέρει αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης.

Υποστηρίζει την ηπατική υγεία
Εάν το συκώτι σας υπερφορτωθεί λόγω κακής διατροφής, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, έκθεσης σε τοξικές ουσίες ή λόγω καθιστικής ζωής, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο. Οι βεταϊνες στα παντζάρια βοηθούν στην πρόληψη ή τη μείωση των λιπαρών συγκεντρώσεων στο ήπαρ, προστατεύοντας παράλληλα και από τις τοξίνες.

Μειώνει τη χοληστερόλη
Μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα παντζαριών, πιθανότατα λόγων των φλαβονοειδών, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη. Επίσης, μείωσε το οξειδωτικό στρες στο ήπαρ.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν καθημερινά χυμό παντζαριού μείωσαν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά άλατα, οι ενώσεις που περιέχονται στα παντζάρια, μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ στο αίμα και βοηθούν στη διεύρυνση και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Το μυστικό

Ο σκέτος χυμός παντζαριού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ουσιαστικά δεν περιέχει λίπος. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό σας smoothie και θα σας δώσει μια θρεπτική και ενεργειακή ώθηση για να ξεκινήσετε την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ