Ποιες εξετάσεις δείχνουν την σας ηλικία;

Η αντιγήρανση είναι συνώνυμο της πρόληψης και όχι της επιφανειακής αντιμετώπισης του προβλήματος. Σκοπός δεν είναι να αντιμετωπίσετε το εμφανές του προβλήματος (π.χ. ρυτίδες, νόσημα) αλλά την αιτία του. Δείτε με ποιες εξετάσεις μπορείτε να δράσετε προληπτικά;

FRAS 4

Το οξειδωτικό stress είναι ένα είδος χημικού stress λόγω της αυξημένης παρουσίας οξειδωτικών ριζών. Τα αίτια μπορεί να είναι φυσικοί παράγοντες (πχ ιονίζουσα ακτινοβολία), χημικές ουσίες (τροφές, φάρμακα), λοιμογόνοι παράγοντες (ιοί, βακτήρια) ή ασθένειες (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κ.α.). Το οξειδωτικό stress συσχετίζεται με πρόωρη γήρανση καθώς και μια σειρά νόσων (υπέρταση, καρδιοπάθειες, Alzheimer, Parkinson’s, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, πολλές μορφές καρκίνου). Αντίθετα με αυτές όμως, το οξειδωτικό stress δεν εμφανίζει τυπικά συμπτώματα. Η εξέταση FRAS4 μετράει το οξειδωτικό stress γρήγορα και ανώδυνα. Με μία βελόνα ο ειδικός ιατρός παίρνει μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλο, διαδικασία που διαρκεί ένα δευτερόλεπτο,  και τα αποτελέσματα τα έχουμε μέσα στα επόμενα δύο λεπτά.

Collagenoson

Το πρωτότυπο μηχάνημα εξειδικευμένων υπερήχων εκτιμά το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος με ακρίβεια, ανώδυνα και άμεσα. Στην επιδερμίδα μας οι ινοβλάστες είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με σκοπό τη διαρκή ανανέωση του δέρματος. Αντίστοιχη διαδικασία λαμβάνει χώρα στις αρθρώσεις αλλά και στα οστά. Το 25% των οστών μας αποτελείται από κολλαγόνο τύπου Ι, πανομοιότυπο με το κολλαγόνο της επιδερμίδας. Υπάρχει λοιπόν άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα του κολλαγόνου σε οστά και δέρμα. Συγκεκριμένα μειωμένο πάχος δέρματος μπορεί να υποδηλώνει και απώλεια οστικής μάζας. Επίσης οι αυξητικοί παράγοντες του κολλαγόνου και των οστών είναι κοινοί (πχ IGF1, οιστρογόνα, τεστοστερόνη). Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του κολλαγόνου μπορούν να βελτιωθούν με τη χρήση ειδικής θεραπείας.

AGE reader

Πρόκειται για την αναίμακτη μέτρηση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεινών (καραμελοποίηση) που είναι ο πιο αναγνωρισμένος δείκτης γήρανσης. Τα προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGE’s: advanced glycation end products) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη χρόνιων, σχετιζόμενων με την ηλικία νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά ή η νεφρική ανεπάρκεια. Τα επίπεδά τους στους ιστούς (και όχι στο αίμα) λειτουργούν ως ένα είδος μνήμης του γλυκομεταβολικού και του οξειδωτικούstress, ενώ δύνανται να αποτελέσουν ένα αξιόλογο προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών επιπλοκών. Τα προϊόντα αυτά αθροίζονται στην πορεία του χρόνου και τελικά αλληλεπιδρώντας με τις πρωτεΐνες, οδηγούν σε μια σειρά παθολογικών διεργασιών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη διαβητική νευροπάθεια, τη διαβητική νεφροπάθεια, την αμφιβληστροειδοπάθεια και τις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος

Bioclip

Τόσο η ηλικία, όσο και διάφορα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η νεφρική δυσλειτουργία συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής ακαμψίας της αορτής και των μεγάλων αρτηριών. Αυτό όμως αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το bioclip μέσω υπερύθρων μπορεί να ανιχνεύσει το σφυγμικό κύμα, υπολογίζοντας τελικά το δείκτη ακαμψίας και το δείκτη ανάκλασης. Με τη βοήθεια συγκεκριμένου λογισμικού μπορεί να καθοριστεί η ηλικία των αγγείων.

Bioage scan

Η μέτρηση της βιολογικής ηλικίας συμπληρώνεται με την χρήση του bio-age scan με το οποίο μπορεί να αξιολογήσει τις διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες, το μυϊκό  σύστημα καθώς και την αναπνευστική λειτουργία. Συγκεκριμένα είναι μία αυτοματοποιημένη μέθοδος αξιολόγησης της πρόσφατης μνήμης, της ταχύτητας αντίδρασης στα διάφορα ερεθίσματα, ακουστικά και οπτικά, της μυϊκής ισχύος και μέσω της σπιρομέτρησης τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Πλήρης Απεικόνιση Σώματος με Ψηφιακή Υπέρυθρη Θερμική Απεικόνιση (DITI)

Το σύστημα DITI ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία για να εκτιμήσει τη φυσιολογική δραστηριότητα στο σώμα σας. Αυτή η κλινική εξέταση υποστηρίζεται από 30 χρόνια έρευνας και πάνω από 8.000 δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, δεν απαιτεί φυσική επαφή ή κατάποση υγρών και είναι 100% ασφαλής χωρίς ακτινοβολία και εγκεκριμένη απ’ τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α ‘Διακρίνει’ τις φλεγμονές, τις νευρικές κι αγγειακές αλλαγές που είναι αδιόρατες στις ακτινογραφίες και τις μαγνητικές τομογραφίες. Δημοσιευμένη ιατρική έρευνα σε αντικαρκινικά κέντρα στις Η.Π.Α. έχουν υπολογίσει ότι η τεχνολογία DITI μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως αλλαγές που αφορούν τον σχηματισμό όγκων στον μαστό, περίπου δύο με πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ότι η μαστογραφία. Στο τεύχος του Οκτωβρίου 2002 του περιοδικού ‘Health’, οι ερευνητές αναφέρονται στην δυνατότητα της θερμικής απεικόνισης να μειώσει την ανάγκη για βιοψία μαστού κατά ποσοστό 20%. Επίσης επιβεβαιώνουν ότι η θερμική απεικόνιση σε συνδυασμό με τη μαστογραφία προσφέρει μία αυξημένη ακρίβεια της τάξεως του 97%. Ένα άρθρο στο περιοδικό ‘Ladies Home Journal’ με τίτλο ‘Καλά Νέα για τον Καρκίνο του Μαστού’, μνημονεύει την DITI ως ‘μία συναρπαστική εξέλιξη στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού’.

Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να γίνουν εύκολα και ανώδυνα στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο Ορθοβιοτική (www.orthobiotiki.gr) και είναι το προκαταρκτικό στάδιο πριν από την συμπλήρωση ενός ολοκληρωμένου ελέγχου που περιλαμβάνει και αιματολογικες έξετάσεις όπως ανάλυση DNA και ανίχνευση βαρέων μετάλλων κτλ.

Ιωάννης Λ. Σφυρής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ