Ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός της αντιγήρανσης;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι τοξίνες στον αέρα όχι μόνο βλάπτουν την υγεία μας, αλλά προκαλούν γήρανση στην επιδερμίδα μας.

Όταν οι δερματολόγοι εξέτασαν 102 γυναίκες που ζούσαν στην κινέζικη πόλη Baoding και άλλες 102 γυναίκες 500 χιλιόμετρα μακριά στην πόλη Dalian, περίμεναν την αντίθεση. Βιομηχανικές πόλεις της Βόρειας Κίνας και οι δύο, με παρόμοια κλίματα και δείκτες ακτινοβολίας UV, παρουσίαζαν μία βασική διαφορά που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών: τα επίπεδα ρύπανσης της Baoding ήταν πάνω από τρεις φορές υψηλότερα από εκείνα της Dalian. Μέσω αυτής της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης που διενεργήθηκε σε απόσταση 500 χιλιομέτρων, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη θεωρία τους: η χρόνια έκθεση στην αστική ρύπανση προκαλεί πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα. Τα καλά νέα είναι ότι η υιοθέτηση μερικών εύκολων βημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να περιορίσει την έκταση της βλάβης.

Αρχικά, ας εξετάσουμε γιατί οι επιπτώσεις της αστικής ρύπανσης εκδηλώθηκαν στις γυναίκες της Baoding με 2 τρόπους: με κατά πολύ περισσότερες ρυτίδες και με υψηλότερα επίπεδα υπερμελάγχρωσης. Μεταξύ των γνωστών ρύπων, 4 έχουν επιδεδειγμένη επίδραση στην επιδερμίδα:

  • τα μικροσωματίδια PM10 και PM2.5 από την αιθάλη, καυσαέρια, τη βιομηχανία
  • το Διοξείδιο του Θείου (SO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων
  • το Όζον (Ο3) από το όζον χαμηλού υψομέτρου
  • και το Διοξείδιο του Αζώτου (NO2) από τα καυσαέρια και το αέριο.

Όλοι αυτοί οι ρύποι έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια για τα οποία ακούμε συχνά να γίνεται λόγος.

Ο κακής ποιότητας αέρας μπορεί να δημιουργήσει τόσες ελεύθερες ρίζες, που οι φυσικοί αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί του σώματος αδυνατούν να ανταπεξέλθουν –ένα φαινόμενο γνωστό ως οξειδωτικό στρες: η βιολογική διαδικασία που εκφυλίζει τα κύτταρα στο σώμα και αποτελεί κύρια αιτία γήρανσης της επιδερμίδας. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί βλάβες στο κολλαγόνο οδηγώντας στον σχηματισμό ρυτίδων και διεγείροντας την παραγωγή χρωστικών ουσιών. Η επιδερμίδα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στη σύνθετη διαδικασία του οξειδωτικού στρες, με δύο απλούστατα βήματα:

SPF για πάντα

Αποφύγετε τον «διπλό αντίκτυπο» της ρύπανσης σε συνδυασμό με την ακτινοβολία UV, οι οποίες μετατρέπουν τη ρύπανση σε φωτο-ρύπανση. Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης SPF κάθε μέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε η επιδερμίδα να προστατεύεται από την ακτινοβολία UV που επιδεινώνει τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Οι συνθέσεις με SPF, ωστόσο, αφήνουν κατάλοιπα στην επιδερμίδα… εκτός αν αφαιρεθούν σωστά, πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο βήμα.

Βαθύς, πραγματικά βαθύς καθαρισμός

Η Δρ. Roos συνιστά τον ενδελεχή, βαθύ καθαρισμό, προκειμένου να απομακρυνθούν πλήρως τα ρυπογόνα σωματίδια που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Μια καθημερινή λοσιόν καθαρισμού 3 σε 1, σε συνδυασμό με εντατική απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα, θα καθαρίσει την επιδερμίδα από τις συσσωρευμένες τοξίνες που προκαλούν οξειδωτικό στρες, απομακρύνοντας παράλληλα τα υπολείμματα μακιγιάζ και προϊόντων περιποίησης. Αν πάσχετε από δερματικές διαταραχές, όπως ροδόχρου νόσο ή ακμή, που μπορεί να επιδεινωθούν από τη ρύπανση, είναι καλό να κάνετε τον καθαρισμό αμέσως μετά την έκθεσή σας στη ρύπανση, για παράδειγμα γυρνώντας από τη δουλειά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ