Πώς μπορείτε να ξεφορτωθείτε μια δεκαετία;

Γυμνάζοντας το μυαλό σας! Μπορείτε να ξεφορτωθείτε μία δεκαετία από την πνευματική σας ηλικία ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό σας με το σωστό τρόπο.

Κοιμηθείτε
Μόλις έξι λεπτά ύπνου αρκούν για να αναζωογονηθεί ο εγκέφαλος, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό New Scientist. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος το βράδυ σας βοηθά να αποδώσετε καλύτερα στις εξετάσεις, αλλά αυτή η μελέτη από Γερμανούς επιστήμονες υποστηρίζει ότι ακόμα και μια σύντομη σιέστα αρκεί για να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη σας.

Κινηθείτε
Το γρήγορο περπάτημα τρεις φορές τη βδομάδα ενισχύει τη συγκέντρωση, την ικανότητα μάθησης και την αφηρημένη συλλογιστική κατά 15%, σύμφωνα με ερευνητές. Μπορεί επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας κατά 60%.

Παίξτε με τα μάτια
Η μετακίνηση των ματιών δεξιά-αριστερά με γρήγορο ρυθμό βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan. Στις μελέτες, μόλις 30 δευτερόλεπτα αυτής της κίνησης βελτίωσαν την ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται έναν κατάλογο λέξεων κατά 10%.

Η καλή μέρα…
Αν έχετε προγραμματίσει μια συνέντευξη ή αντιμετωπίζετε ένα σοβαρό ζήτημα στη δουλειά, κάντε το το πρωί-πρωί. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Sussex διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που έδιναν εξετάσεις πριν το μεσημέρι αύξησαν το ποσοστό επιτυχίας τους κατά 5%. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός σας είναι σε καλύτερη φόρμα το πρωί.

Ψάρι για τη σκέψη
Μια γαλλική μελέτη σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι αυτοί που κατανάλωναν τακτικά λιπαρά οξέα Ω-3 είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η ρέγγα είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3. Εναλλακτικά, πάρτε ένα συμπλήρωμα. Στη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν οποιοδήποτε είδος ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Κάντε μια καθημερινή νευροβική προπόνηση
Η νευροβική, που δημιουργήθηκε από ένα καθηγητή νευροβιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Duke στις ΗΠΑ, είναι ένα εύκολο σύστημα ενσωμάτωσης διανοητικών ασκήσεων στην καθημερινότητά σας. Οι συνεδρίες νευροβικής περιλαμβάνουν: να πηγαίνετε από άλλη διαδρομή κάθε τόσο στη δουλειά, να ξεκλειδώνετε την πόρτα με κλειστά μάτια και να ψωνίζετε σε διαφορετικά σουπερμάρκετ. Ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες ενεργοποιούν τις σωματικές και συναισθηματικές αισθήσεις και ως εκ τούτου οξύνουν το νου.

Το μυστικό

Είναι καλό να ξεχνάτε! Αληθεύει ότι ξεχνάμε το 90% με 95% των πληροφοριών που δεχόμαστε κάθε μέρα. Όμως αυτό δεν οφείλεται στην ηλικία: είναι μια διαδικασία γνωστή ως ενεργή έλλειψη μνήμης, η οποία συχνά αποκαλείται επιλεκτική μνήμη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να θυμόμαστε τα πάντα, γι’ αυτό αν υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμάστε, πρέπει να κάνετε μια επικεντρωμένη προσπάθεια να το εισάγετε στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ακόμα και οι πληροφορίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας παραμένουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μόνο για δύο λεπτά, εκτός αν επιλέξετε να τις διατηρήσετε.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ