eating

Πώς τα γλυκά των γιορτών σας γερνάνε πριν της ώρας σας!

Αυτές τις γιορτές πείτε όχι στα γλυκά για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και φρέσκο!

Πώς τα γλυκά μας γερνάνε

Τα γλυκά έχουν ζάχαρη, η οποία καταστρέφει το δέρμα σας μέσω μιας φυσικής διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η γλυκοζυλίωση συμβαίνει όταν το σάκχαρο του αίματος – η γλυκόζη – ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια και ενώνεται με τις πρωτεΐνες, κυρίως με την αιμοσφαιρίνη και το κολλαγόνο. Σχηματίζονται έτσι ενώσεις ai παράγονται συγκεκριμένες γλυκοτοξίνες, τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Αdvanced Glycation Εnd Ρroducts ή AGEs) που προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς, αφού δεν επιτρέπεται η κανονική μεταφορά του οξυγόνου στα όργανα. Εκτός από τις βλάβες που προκαλεί η γλυκοζυλίωση στα κύτταρα και στους ιστούς, έχει βρεθεί επίσης ότι επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη γήρανση.

Τι βλάβες προκαλούν τα γλυκά των εορτών

1. Βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη

Οι πρωτεΐνες που είναι πιο ευάλωτες σε βλάβες είναι εκείνες που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για το δέρμα σας: κολλαγόνο και ελαστίνη. Αυτές οι πρωτεΐνες διατηρούν την επιδερμίδα ελαστική και είναι υπεύθυνες για την υγιή όψη και τον νεανικό τόνο της επιδερμίδας. Με την πάροδο του χρόνου το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνουν την ελαστικότητά τους, αφυδατώνονται και γίνονται πιο εύθραυστα, με αποτέλεσμα λεπτές γραμμές, χαλάρωση και ρυτίδες.

2. Επηρεάζουν τον τύπο κολλαγόνου που έχετε

Μια διατροφή με πολλά γλυκά και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα επηρεάζει επίσης τον τύπο του κολλαγόνου που έχετε. Το δέρμα σας περιέχει τρεις κύριους τύπους κολλαγόνου (Τύπος I, II και III). Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του κολλαγόνου δημιουργείται με κάθε στάδιο: Ο τύπος Ι είναι ο ασθενέστερος και ο τύπος III ο ισχυρότερος. Η γλυκόζη υποβαθμίζει το κολλαγόνο Τύπου III σε Τύπο Ι, μειώνοντας έτσι τη δομική αντοχή και σταθερότητα του δέρματός σας.

christmas-pavlova-wreath-recipe-berries-marcarpone-cream-easy-yogurt-eggs2

3. Απενεργοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα

Εκτός από την καταστροφή των βασικών πρωτεϊνών του δέρματός σας, οι γλυκοτοξίνες απενεργοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματός σας. Χωρίς προστασία από αντιοξειδωτικά, το δέρμα σας είναι πιο ευάλωτο σε βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από περιβαλλοντικές επιτιθέσεις όπως η ρύπανση, το μπλε φως και οι ακτίνες UV. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες που συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματός σας.

Ποια σημάδια δείχνουν ότι τα γλυκά γερνούν την επιδερμίδα σας

Σύμφωνα με το British Journal of Dermatology, οι ορατές επιδράσεις της γλυκοζυλίωσης τείνουν να εμφανίζονται για γυναίκες ηλικίας περίπου 35 ετών. Μέχρι αυτή την ηλικία συσσωρεύονται οι οξειδωτικές βλάβες, έχουν συμβεί ορμονικές αλλαγές και έχουν παραχθεί σύνθετες γλυκοτοξίνες. Το δέρμα σας, ανίκανο να αντισταθμίσει τη βλάβη που προκαλείται με επαρκή σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, αρχίζει να δείχνει φθορά. Αυτά είναι τα ενδεικτικά σημάδια στο πρόσωπό σας ότι τα γλυκά και η ζάχαρη ευθύνονται για τη γήρανση της επιδερμίδα σας:

  • Η όψη της επιδερμίδας φαίνεται σκληρή και γυαλίζει.
  • Βαθιές γραμμές εμφανίζονται κατά μήκος του άνω χείλους σας.
  • Υπάρχει αποχρωματισμός και υπερχρωματισμός στο δέρμα
  • Εμφανίζονται βαθιές κάθετες ρυτίδες, ειδικά γύρω από την περιοχή των χειλιών
  • Το δέρμα χαλαρώνει στο πηγούνι και το σαγόνι.

Το μυστικό

Για να προλάβετε την πρόωρη γήρανση από τα γλυκά των εορτών φροντίστε να πίνετε πολύ νερό, να κοιμάστε καλά και αρκετά, να καταναλώνετε τροφές με πολλά αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά και superfoods) και φυσικά να αποφύγετε τα γλυκά και τη ζάχαρη!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ