Wrinkles

Ρυτίδες στο μέτωπο: δεν τις προκαλεί μόνον η γήρανση

Με την πάροδο του χρόνου, η επιδερμίδα μας χάνει την ελαστικότητά της, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο μέτωπο και το πρόσωπο. Όμως οι ρυτίδες δεν προκαλούνται μόνον από τη γήρανση. Δείτε που αλλού οφείλονται και πάρτε τα μέτρα σας.

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη
Σε πρόσφατη μελέτη, ο δρ. Esquirol υποθέτει ότι όσο πιο βαθιά οι ρυτίδες του μετώπου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη, στην οποία παρακολούθησε γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών, κατά τη διάρκεια 20 χρόνων, διαπίστωσε ότι το “ελάχιστο έως μη ζαρωμένο δέρμα” (με βαθμολογία το μηδέν) είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Ωστόσο, μια βαθμολογία “τριών” έφερε 10 φορές περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η θεωρία είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το μέτωπο έχουν συσσώρευση πλάκας, προκαλώντας βαθιές ρυτίδες.
Αλλά προτού να ανησυχήσετε, να ξέρετε ότι η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι αυτό συμβαίνει. Επιπλέον, η αφαίρεση των ρυτίδων σας δεν είναι η απάντηση στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Επί του παρόντος, οι ανεπιθύμητες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή σχέση είναι αυτή: οι βαθιές ρυτίδες του μετώπου αντικατοπτρίζουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής (ηλικία, ανθυγιεινή διατροφή, άγχος κλπ.) οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού επικινδυνότητας.

Ρυτίδες: ποιες αιτίες τις προκαλούν

Το στρες

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το εξωτερικό και το εσωτερικό στρες μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς “σχηματισμούς” στο δέρμα κάποιου. Από την πίεση που μπορεί να λάβετε λόγω μίας επερχόμενης συνέντευξης μπορεί να αναπτύξετε είτε ρυτίδες είτε ακμή. Προσπαθήστε να μένετε ήρεμοι. Κάνετε διαλογισμό, ασκηθείτε, τρώτε τις κατάλληλες τροφές. Διαχειριστείτε το στρες.

Η ανεπαρκής ενυδάτωση

Συχνά, οι ρυτίδες που οφείλονται στην αφυδάτωση είναι ορατές στο μέτωπο: ανασηκώστε τα φρύδια σας, παρατηρείστε τις γραμμές που εμφανίζονται, και στη συνέχεια χαλαρώστε τους μύες σας. Αν οι γραμμές εξακολουθούν να είναι ορατές, πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για ρυτίδες αφυδάτωσης – η επιδερμίδα έχει χάσει την ελαστικότητά της με αποτέλεσμα να μην επανέρχεται στην αρχική της θέση. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να δημιουργήσουν αλλά και να σκουρύνουν τις ρυτίδες. Εκτός από μία χημική απολέπιση, μπορεί επίσης να θέλετε να επενδύσετε σε ορισμένους ορούς βιταμίνης C, αν δεν έχετε ακόμα. Όταν το δέρμα πλησιάζει τα 40 μπορεί να είναι λιγότερο ενυδατωμένο. Έτσι, όταν κάνετε απολέπιση, φροντίστε να ενυδατώσετε το πρόσωπο με μια κρέμα νύχτας και να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Και τα δύο δουλεύουν ώστε να ανασηκωθεί η ελαστικότητα στο δέρμα σας και να μειωθούν οι ρυτίδες.
Δοκιμάστε αυτό: Στόχος σας είναι να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Μετά το αντηλιακό, η ενυδάτωση είναι το επόμενο πιο σημαντικό βήμα για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό.

Αλλαγή στο περιβάλλον ή τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας

Έχει αλλάξει ο καιρός; Είναι αμφισβητήσιμος ο εξαερισμός του γραφείου σας; Ταξιδεύετε περισσότερο σε αεροπλάνα;
Το δέρμα στις ηλικίες των 40 έως 50 ετών μπορεί να είναι σημαντικά λιγότερο ενυδατωμένο και να παράγει λιγότερα σμήγματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιδράσει περισσότερο στις περιβαλλοντικές αλλαγές και το άγχος.

Ορμονικές αλλαγές

Σε αυτήν την ηλικία οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά την ορμονική αλλαγή βλέποντας αλλαγές στο σώμα τους. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση βάρους ή περιορισμένη ευελιξία. Στα 50 σας, είναι επίσης ο καιρός να επανεκτιμήσετε τη διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης καθώς ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις επίσης αυξάνεται.
Δοκιμάστε αυτό: Καθήστε, πάρτε αναπνοή και δείτε αν υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε το σώμα σας. Σκεφθείτε να τρώτε περισσότερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα (ή ακολουθώντας τον κατάλογο αγορών μας). Επενδύστε σε μία πλούσια ενυδατική και σε ένα σπρέι ενυδάτωσης προσώπου.

Πώς να ελέγξετε τις ρυτίδες στο μέτωπο:

Ψυχική υγεία: Έχετε άγχος και στρες;
Υγιεινή του δέρματος: Καθαρίζετε, απολεπίζετε το πρόσωπο σας; Το προστατεύετε από τον ήλιο;
Ενυδάτωση του δέρματος: Πίνετε αρκετό νερό και ενυδατώνετε το δέρμα σας;
Αλλαγή του καιρού: Αντιμετωπίζετε την υγρασία ή την ξηρότητα στον αέρα;
Παράγοντες του τρόπου ζωής: Κάνετε υγιεινή διατροφή για την καρδιά, ασκείστε τακτικά και εξετάζεστε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ