Αντιγήρανση

Τι μας γερνάει πρόωρα;

Αντιμετωπίστε τον παράγοντα που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να σας δείχνει και έξι χρόνια πιο γερασμένους!

Σύμφωνα με νέα έρευνα μια μορφή άγχους μπορεί να μας μεγαλώσει πιο γρήγορα από την πραγματική μας ηλικία, 6 χρόνια περίπου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι φοβίες μας μπορεί να πυροδοτήσουν βλάβες στα κύτταρα που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Οι γυναίκες μάλιστα με φοβίες βρέθηκε να έχουν περισσότερες κυτταρικές βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία σε σχέση με τις υπόλοιπες.Οι μεγαλύτερες γυναίκες με αδικαιολόγητες φοβίες απέναντι σε διάφορες καταστάσεις π.χ. υψοφοβία, αγοραφοβία κτλ έχουν μικρότερα τελομερή σε σχέση με τις πιο… άφοβες. Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν το γενετικό υλικό από βλάβες. Θεωρούνται δείκτες της βιολογικής ή κυτταρικής γήρανσης. Τα πιο μικρά τελομερή έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η άνοια καθώς και με προβλήματα καρδιάς και θνησιμότητα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φοβίες
Συνήθως, οι φοβίες ελέγχονται και τα άτομα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με:

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Επικεντρώνεται στο παρόν πρόβλημα του ατόμου και πραγματοποιείται από ψυχολόγο.

Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Η βασική της διαφορά με τη γνωσιακή συμπεριφορική είναι ότι πρόκειται για μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη θεραπεία, η οποία δεν επικεντρώνεται μόνο στη φοβία, αλλά προσπαθεί μέσα από μια αναλυτική προσέγγιση να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη συγκεκριμένη φοβία.

Φαρμακευτική αγωγή (ηρεμιστικά, αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά) δίνεται από ψυχίατρο μόνο σε περιπτώσεις που η φοβία συνοδεύεται από κρίσεις πανικού ή που τα συμπτώματα καθιστούν την καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη (π.χ. μια αγοραφοβία που καθηλώνει το άτομο στο σπίτι του).

Το μυστικό

Μην περιμένετε να αντιμετωπίσετε τις φοβίες μόνοι σας. Μια παγιωμένη φοβική κατάσταση αντιμετωπίζεται μόνο με τη βοήθεια ειδικού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ