Το must- try αντιγηραντικό συστατικό και πώς να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειές του!

Το πιο must-try και άκρως αποτελεσματικό αντιγηραντικό συστατικό είναι η ρετινόλη. Υπάρχουν παρενέργειες και αν ναι, ποιες είναι; Και το πιο σημαντικό από όλα, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή ακόμη και να αποφευχθούν;

Τα οφέλη της ρετινόλης

Πολλά προϊόντα περιποίησης ξεφλουδίζουν το δέρμα αλλά πολύ λίγα συστατικά είναι αυτά που αξίζει να ενταχθούν στη ρουτίνα περιποίησής σας. Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν επιλέγετε κρέμα, gel, μάσκα ή ορό. Για να δείτε μια εγγυημένη αλλαγή στο πρόσωπό σας, το πιο must-try και άκρως αποτελεσματικό αντιγηραντικό συστατικό είναι η ρετινόλη, που προέρχεται από τη βιταμίνη Α, γνωστή και ως βιταμίνη που σας κάνει πιο νέες. Χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές και όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα μετατρέπεται σε ισχυρό ρητινοϊκό οξύ. Τα ρετινοειδή το κάνουν όλα:

  • Αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και τον κυτταρικό κύκλο
  • μειώνουν τις κολλαγενάσες (το ένζυμο που υποβαθμίζει την ανάπτυξη του κολλαγόνου)
  • συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία ανανέωσης των κυττάρων και στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου
  • μειώνουν τις φλεγμονές
  • καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες
  • αυξάνουν την ποσότητα του υαλουρονικού οξέως στο δέρμα.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η ρετινόλη μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα στον μέγιστο βαθμό, όταν ειδικά γίνεται αλόγιστη χρήση της. Πολλές γυναίκες που έχουν δοκιμάσει προϊόντα με retinol συστατικά εξέφρασαν την άποψη ότι το δέρμα τους έγινε πολύ χειρότερα με τη χρήση τους, ενώ αργότερα είδαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή νεανική όψη, μείωση των λεπτών γραμμών και λάμψη.

Εάν βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση, καλό είναι μεταξύ των χρήσεων, να εφαρμόζετε την ενυδατική σας για να «ηρεμήσετε» την επιδερμίδα σας όσο περισσότερο γίνεται.

Το μυστικό είναι ότι οι παρενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή ακόμη και να αποφευχθούν με την σωστή και συστηματική χρήση, «χτίζοντας» αργά και σταδιακά την ανοχή του δέρματος απέναντι στην Ρετινόλη. Ουσιαστικά το κλειδί προς την επιτυχία βρίσκεται στον όρο αργά και σταδιακά.

Ξεκινήστε με χρήση περίπου μία φόρα κάθε τρεις ημέρες (όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα), ανεβάζοντας κατόπιν μετά τις πρώτες 15 ημέρες την εφαρμογή σε μέρα πάρα μέρα και αργότερα, βλέποντας και την ανοχή της επιδερμίδας στην ρετινόλη κατά τον πρώτο μήνα, ακόμη και σε καθημερινή χρήση!

Φροντίστε το σέρουμ ρετινόλης ή η κρέμα ρετινόλης που χρησιμοποιείτε να περιέχει και συστατικά που ενυδατώνουν και συγκρατούν την υγρασία της επιδερμίδας, όπως είναι για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ.

Σημαντική είναι η χρήση της ρετινόλης να γίνεται στη βραδινή σας ρουτίνα, επειδή 1ον) τότε ξεκινά η φυσική διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας σας και 2ον) η ρετινόλη καθιστά το δέρμα σας πιο ευαίσθητο απέναντι στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα την επόμενη ημέρα κατά την πρωινή σας ρουτίνα να εφαρμόζετε και μία κρέμα με υψηλό αντηλιακό δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ