Για πάντα νέοι με ακόμη ένα ποτηράκι!

Οι μελέτες που αφορούν στο κόκκινο κρασί επιδεικνύουν θεαματικά αποτελέσματα.

Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα προστατεύει την υγεία μας, προφυλάσσοντας τη από πολλές σύγχρονες ασθένειες.

Λίγο κρασί κάνει καλό στην καρδιά και διώχνει το άγχος. Αντίθετα το πολύ προκαλεί υπέρταση και ενοχοποιείται για εγκεφαλικά επεισόδια. Σε μετρημένες δόσεις μειώνει το ινωδογόνο και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Οι δράσεις αυτές ελαττώνουν την εμφάνιση θρόμβων (πηγμένο αίμα) στα αγγεία της καρδιάς και του σώματος και θεωρούνται αποδείξεις μειώσεις οξέων και χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων (καταστάσεις επιταγχυνόμενης φθοράς και γήρατος). Τα οφέλη του κρασιού οφείλονται στα φλαβονοειδή και την ρεσβερατρόλη που υπάρχουν ιδιαίτερα στο κόκκινο κρασί. Τα φλαβονοειδή υπάγονται στην μεγάλη οικογένεια των φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι τα πλέον ευεργετικά για τον οργανισμό.

Έχετε υπόψη σας ότι το κόκκινο κρασί είναι το πλουσιότερο σε καρδιοπροστατευτικά και αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά. Πάντως οι ψηλές δόσεις αιθανόλης (καθαρού αλκοόλ) προκαλούν ύπουλες υπογλυκαιμίες σε διαβητικούς, έλλειψη βιταμίνης Β1 στους ενήλικες και άνοια στους υπερήλικες. Ωστόσο μελέτες παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί σε μικρή ποσότητα:

  • μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη
  • παρεμβαίνει σε διάφορα στάδια της γένεσης του καρκίνου
  • παρατείνει τη ζωή
  • βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος
  • αποτελεί ασπίδα για τα άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη.

Πόσο κρασί να πίνετε

Οι ειδικοί συστήνουν 2 ποτηράκια ημερησίως οι άντρες και 1 ποτηράκι οι γυναίκες. Στις γυναίκες τα ποτηράκια μειώνονται κατά 30 με 50% λόγω του μικρότερου σωματικού βάρους και της μειωμένης έκκρισης ενός ειδικού ενζύμου στο γυναικείο στομάχι. Την ίδια πρόληψη πρέπει να ακολουθούν και οι μικρόσωμοι άνδρες. Η τυπική ποσότητα αλκοόλ που σχετίζεται με τη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ισοδύναμη με 360ml μπύρα, 150 ml κρασί ή 45 ml άλλου αλκοολούχου ποτού. Σε αντίθεση με τη θετική επίδραση της μικρής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου κ.ά.

Οδηγίες για… οινομάγειρες

Όταν το κρασί χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από το μπουκάλι ή είναι ελάχιστα μαγειρεμένο λειτουργεί ως ελαφρύ συντηρητικό των τροφών.

Το κρασί ενισχύει τις πρωτεΐνες των γαλακτομικών καθιστώντας μία σάλτσα με αυτά τα υλικά πιο παχύρρευστη.

Το άμυλο διασπάται από το οινόπνευμα με αποτέλεσμα οι σάλτσες με κρασί να έχουν περισσότερο λεπτή υφή. Η ιδιότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα να αποτελέσει και εργαλείο για τον μάγειρα.

Το κρασί δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό απέναντι σε κάποια υλικά και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή: μπορεί να προκαλέσει διπλασιασμό του απαιτούμενου χρόνου βρασμού για τα λαχανικά ή να σκληρύνει τα όσπρια με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιμήκυνση του χρόνου μαγειρέματος.

Ζεσταίνετε πάντα το κρασί όταν μαγειρεύετε ώστε να περιορίσετε τον αρχικό όγκο και να συγκεντρωθούν τα αρώματα. Πολλοί σεφ ακολουθούν τον κανόνα που αναφέρει ότι το κόκκινο κρασί πρέπει να μαγειρευτεί μέχρι να μειωθεί στο μισό. Το λευκό κρασί που έχει πιο ελαφρά χαρακτηριστικά χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση άρα θα πρέπει να μαγειρευτεί τόσο ώστε να περιοριστεί στο 1/3 της αρχικής του ποσότητας. Στα γλυκά κρασιά απαιτείται πολύ μικρός περιορισμός των υγρών, θα πρέπει δηλαδή να προστεθούν προς το τέλος του μαγειρέματος.

Το οινόπνευμα διαλύει τα λίπη και γι αυτό το αραίωμα του υπολείμματος στο τηγάνι – για τη δημιουργία μιας σάλτσας – μπορεί να γίνει πιο εύκολα με κρασί παρά με νερό ή ζωμό.

Το μυστικό

Προσέχετε την ποιότητα του κρασιού που θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Αν κάποιο κρασί δεν… πίνεται είναι βέβαιο ότι δεν τρώγεται! Αν ένα κρασί έχει ξινίσει ή έχει μείνει πολλές μέρες στο μπουκάλι εκτός συντήρησης δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα του φαγητού. Αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Συνταγές

Σάλτσα κόκκινου κρασιού

Θα χρειαστείτε:

5 κ.σ. βούτυρο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου

1 δαφνόφυλλο

1 κ.γ. πιπέρι μαύρο σε κόκκους

2 κ.σ. ντοματοπελτέ

2 φλιτζάνια ζωμό μοσχαριού

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

3 κ.σ. μαρμελάδα σκούρα

1 γαρύφαλλο

2 ολόκληρα μπαχάρια

½ κ.γ. θυμάρι

Προετοιμασία

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Προσθέτετε το σκόρδο, τη δάφνη, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το θυμάρι και τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.

Ρίχνετε το κρασί, το μαύρο πιπέρι και τον ζωμό και τα αφήνετε να βράσουν για μισή ώρα περίπου.

Τα βγάζετε από τη φωτιά και σουρώνετε πολύ καλά.

Επαναφέρετε το υγρό μείγμα στο τηγάνι, βάζετε τη μαρμελάδα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μείνει περίπου 1 φλιτζάνι υγρού.

Σουρώνετε για δεύτερη φορά. Η σάλτσα θα πρέπει να στέκεται στην πίσω πλευρά του κουταλιού, αν όχι, την βράζετε λίγο ακόμη.

Χαλβάς πολίτικος με μούστο

Θα χρειαστείτε:

1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό

2 ποτήρια ελαιόλαδο

21 ποτήρια μούστο

1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα

λίγη κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Βράζετε το μούστο μέχρι να συμπυκνωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητας και να δώσει 7 ποτήρια. Αν βγει λιγότερο συμπληρώστε με νερό.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτετε το μούστο σιγά σιγά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.

Πασπαλίστε με κανέλα και σερβίρετε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ