Κάντε… ωμές επιλογές και κερδίστε χρόνο

Τα τελευταία χρόνια έχω υιοθετήσει ένα μοντέλο διατροφής, το οποίο νιώθω πως με βοηθάει τόσο στην υγεία μου, όσο και στην εξωτερική μου εμφάνιση.

Αισθάνομαι πιο λαμπερή, βλέπω την επιδερμίδα μου πιο καθαρή και αναζωογονημένη, τα μαλλιά μου υγιή και γερά και έχω ανακουφιστεί κατά πολύ από τις ημικρανίες που με ταλαιπωρούσαν στο παρελθόν. Όλα τα παραπάνω τα οφείλω στο ότι φροντίζω να καταναλώνω όσο το δυνατόν περισσότερο ωμές τροφές, μη επεξεργασμένες, στην καθημερινότητά μου, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες σε διάφορους τομείς της ζωής μας και αποτελούν το βασικό όπλο της αντιγήρανσης.

Γιατί τα ωμά υπερτερούν των μαγειρεμένων
– Διατηρούν τα αντιοξειδωτικά τους Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, καταστρέφεται μεγάλο μέρος της αντιοξειδωτικής του αξίας, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, χάνεται περίπου το 97% των υδατοδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες B και C) και μέχρι το 40% των βιταμινών A, D, E και Κ. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιγήρανση και αν αποφασίσουμε να καταναλώσουμε τα λαχανικά μας ωμά, τότε εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με τις βιταμίνες αυτές, αντί να τις χάνουμε.

– Τα χωνεύουμε ευκολότερα Το μαγείρεμα μεταβάλει την πρωτεΐνη των τροφών, οδηγώντας σε ανεπάρκεια κάποιων βασικών αμινοξέων και καθιστώντας δύσκολη τη χώνεψη.

– Έχουν καλύτερη ισορροπία συστατικών Οι ωμές τροφές έχουν την καλύτερη ισορροπία νερού, θρεπτικών ουσιών και ινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Με το βράσιμο ή το ψήσιμο, προκαλείται παραγωγή ελευθέρων ριζών και οξείδωση της τροφής, τις οποίες και καταναλώνουμε όταν τρώμε μαγειρεμένες τροφές.

– Διατηρούν τα ένζυμά τους Τα ένζυμα είναι η κινητήριος δύναμή μας και είναι πολύ σημαντικά για τη μακροβιότητά μας. Όταν οποιαδήποτε τροφή ζεσταίνεται πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου καταστρέφει τα ένζυμα με αποτέλεσμα αυτός που την καταναλώνει να χάνει την ενέργειά του και η εγκεφαλική λειτουργία να επηρεάζεται αρνητικά.

Ποια είναι τα οφέλη της ωμοφαγίας
Λόγω του ότι καταναλώνοντας ωμές τροφές παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και απαλλασσόμαστε από τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από το μαγείρεμα, έχουμε θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, οι οποίες είναι:

– Τόνωση του ανοσοποιητικού

– Προστασία ενάντια σε παθήσεις και ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ημικρανίες, η υψηλή χοληστερόλη, τα αρθριτικά και η κατάθλιψη

– Αναζωογόνηση των μαλλιών

– Καθαρό και λαμπερό δέρμα

– Απαλλαγή από μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

– Πιο γερά δόντια και νύχια

– Πιο ευλύγιστο σώμα

– Καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια

– Ταχύτερη απώλεια βάρους

Τι μπορείτε να τρώτε
Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να πούμε αντίο στις κατσαρόλες μας και να τρεφόμαστε μόνο με ωμά λαχανικά. Μπορούμε, όμως, να αυξήσουμε την κατανάλωση κάποιων τροφών που δεν είχαμε ως τώρα στην καθημερινότητά μας σε μεγάλο βαθμό ή και να προσθέσουμε μερικές που δεν είχαμε φανταστεί. Πείτε «ναι» σε:

– Όλα τα βιολογικά και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, τα οποία χρησιμοποιούμε στην ωμή τους μορφή σε σαλάτες, σαν συνοδευτικά κ.ο.κ και αποφεύγουμε να τα μαγειρεύουμε.

– Ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια κ.ο.κ.

– Σπόρους, όπως το λιναρόσπορο και τον κολοκυθόσπορο

– Βούτυρο που προέρχεται από ξηρούς καρπούς

– Μπαχαρικά και βότανα

– Φύτρα σπόρων

– Φύκια όπως η σπιρουλίνα

– Μανιτάρια

– Υπερτροφές όπως η γύρη, η μάκα

– Γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης (π.χ. γάλα αμυγδάλου)

– Μέλι, στέβια και νέκταρ αγαύης, αντί για τη ζάχαρη

– Ψωμί με βάση το λιναρόσπορο

Το μυστικό

Προσθέστε φύτρο φακής στη σαλάτα σας. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Μπορείτε να το δημιουργήσετε μόνες σας με τον παραδοσιακό τρόπο: πλύνετε τις φακές και βάλτε τες σε ένα δοχείο με νερό για να μουλιάσουν. Αφήστε τες για ένα βράδυ και την επόμενη ξεπλύντε, στραγγίξτε, τοποθετήστε βαμβάκι στη βάση του δοχείου κι έπειτα τις φακές. Ραντίζετε συχνά με νερό μέχρι να αναπτυχθούν οι βλαστοί και να τους βάλετε στη σαλάτα σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ