Οι 5 αντιγηραντικές συνταγές που λατρεύω να μαγειρεύω

Μου αρέσει πολύ να μπλέκομαι στην κουζίνα και να μαγειρεύω γιατί πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο προστατεύω την υγεία των αγαπημένων μου ανθρώπων αλλά και τη σιλουέτα μου! Αυτές οι συνταγές που σας προτείνω είναι κατά βάση αντιγηραντικές, πανεύκολες και σίγουρα πολύ πολύ νόστιμες!

1 Ντομάτα

Μπουγιουρντί

Είναι παραδοσιακό ορεκτικό της Θεσσαλονίκης, πολύ νόστιμο και φτιάχνεται εύκολα. Απλώς εγώ αντικαθιστώ τη φέτα, που έχει πολλά λιπαρά, με ανθότυρο ή ρικότα.Περιέχει ντομάτα που είναι πλούσια σε κάλιο και περιέχει τέσσερα σημαντικά καροτενοειδή: α-καροτένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο. Το τελευταίο είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και συντελεί στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού. Εκτός από την αντιγηραντική του δράση είναι επίσης, ωφέλιμο στην καλή καρδιακή λειτουργία, την υγεία του προστάτη και του πάγκρεας.

Θα χρειαστείτε:
100 γραμμ. τυρί φέτα (ανθότυρο ή ρικότα) 4 φέτες ντομάτας, 4 ροδέλες πιπεριάς, 4-5 ελιές χωρίς κουκούτσι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο μπούκoβο και 30 ml ελαιόλαδο

Οδηγίες:
Βάλτε το τυρί σε ένα πήλινο σκεύος. Προσθέσθε τα υπόλοιπα υλικά από πάνω και τελευταίες τις φέτες ντομάτας. Ψήστε το μπουγιουρντί στους 180-200οC για 8-10 λεπτά.

2 Ελαιόλαδο

Πικάντικο λάδι

Αυτό το λάδι ρίχνω στις σαλάτες μου, είναι πικάντικο λόγω της πιπερόριζας και αρωματικό.

Tο ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Σε πληθυσμούς που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το ελαιόλαδο παρατηρείται παράταση του χρόνου γήρανσης των αγγείων και εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Θα χρειαστείτε:
500 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ. σ. τριμμένη ρίζα τζίντζερ, 1/3 κ.σ. σπόρους μάραθου, τριμμένους

Οδηγίες:

Αλέστε τους σπόρους του μάραθου σε γουδί. Γεμίστε ένα καθαρό μπουκάλι με ελαιόλαδο και προσθέστε το μάραθο και το τζίντζερ. Κλείστε καλά το καπάκι και διατηρείστε το δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, μέχρι να είναι έτοιμο για κατανάλωση.

3 Σησάμι

Παξιμαδάκια με σησάμι

Μου αρέσει να συνοδεύω το τσάι μου ή το κακάο μου με ένα παξιμαδάκι γι αυτό και τα ψήνω αρκετά συχνά. Δεν έχετε δοκιμάσει ωραιότερα από αυτά και κρατάνε πολύ καιρό κλεισμένα καλά σε κουτί μπισκότων.
Στο σησάμι (και στο ταχίνι) περιέχονται ουσίες (π.χ. σεσαμίνη και σεσαμινόλη) που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που συντελεί στη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά αυτά μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερίνη.

Θα χρειαστείτε:
250 ml ηλιέλαιο, 250 ml χυμό πορτοκάλι, 200 γραμμ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση), 1 κ.γ. baking powder, 1 κ.γ. σόδα , 11/2 κ.γ. Κανέλα, λίγο γαρίφαλο, 750 γραμμ. αλεύρι, σησάμι

Οδηγίες:
Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το baking, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλεύρι. Κάντε ένα λάκκο στη μέση του μείγματος και προσθέσθε το λάδι και το χυμό πορτοκάλι. Ζυμώστε καλά και χωρίστε τη ζύμη σε 12 μπάλες. Ανοίξτε τες σε λεπτά μπαστούνια 30 εκ. Κυλήστε τα μέσα σε σησάμι και βάλτε τα σε ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Βγάλτε από το φούρνο και κόψτε τα ρολά διαγώνια σε κομμάτια του 1 εκ. Βάλτε τα ξανά στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο άλλη μισή ώρα στους 150 βαθμούς, μέχρι να ξεραθούν καλά τα παξιμαδάκια.

4 Δαμάσκηνα

Κομπόστα δαμάσκηνα

Όταν θέλω κάτι γλυκό, γιατί το ομολογώ μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, φτιάχνω αυτή την αντιοξειδωτική και αντιγηραντική κομπόστα με δαμάσκηνα.

Με αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση, τα δαμάσκηνα λειτουργούν ως φυσική ασπίδα προστασίας και ενίσχυσης του οργανισμού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και είναι πηγή βιταμινών και αλάτων. Η κλίμακα ORAC το κατατάσσει στα φρούτα με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, διαθέτοντας 5770 ORAC μονάδες ανά 100 γραμμ. Μάλιστα, τέσσερα μόνο ξηρά δαμάσκηνα συγκεντρώνουν τη συνολική διατροφική αξία των δύο εκ των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Θα χρειαστείτε:
500 γραμμ. δαμάσκηνα, 100 γραμμ καστανή ζάχαρη, 2,5 λίτρα νερό, 1 ξυλάκι κανέλας, μισό πορτοκαλι, μία χούφτα μαύρες σταφίδες

Οδηγίες:
Κόψτε τα δαμάσκηνα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Κόψτε σε ροδέλες τα πορτοκάλια με τη φλούδα τους. Πασπαλίστε τα φρούτα με τη ζάχαρη και βάλτε τα σε μία κατσαρόλα καλύπτοντάς τα με το νερό. Προσθέσθε την κανέλα και τις σταφίδες. Αφήστε να βράσει κι όταν κρυώσει καταναλώστε την.Δ ιατηρείται μέχρι 5 μέρες στο ψυγείο.

5 Σπανάκι

Σπανάκι φούρνου

Αυτήν τη συνταγή την έμαθα από τη μητέρα μου και είναι σούπερ αντιοξειδωτική! Αντί για κεφαλοτύρι μπορείτε να βάλετε γιαούρτι με 2% λιπαρά ή κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά και αντί για 2 αυγά, βάλτε ή 1 αυγό ολόκληρο ή 2 αυγά χωρίς τον κρόκο.

Από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά θεωρείται από τα πιο αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά! Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Θα χρειαστείτε:
1 κιλό σπανάκι, 200 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή γιαούρτι με 2%), 200 γραμμ.τυρί φέτα, 2 αυγά, (ή 1 αυγό ολόκληρο ή 2 αυγά χωρίς τον κρόκο) 6 κ.σ. γαλέτα, αλατοπίπερο, 2 κ.σ. Ελαιόλαδο

Οδηγίες:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το σπανάκι, τα τυριά τη γαλέτα, το ελαιόλαδο, τα αυγά χτυπημένα και αλατοπιπερώστε. Λαδώστε ένα ταψί και προσθέστε το μείγμα. Πασπαλίστε με τυρί. Ψήστε στους 200οC, είναι έτοιμο όταν πιει τα υγρά του.

Το μυστικό

Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ