Το αγχολυτικό μενού μου

Η κάθε μου μέρα είναι γεμάτη από υποχρεώσεις, έντονη άσκηση, γυρίσματα και πολλά – πολλά ταξίδια.

Υπάρχουν μέρες που χρειάζομαι ένα διατροφικό μενού που θα με κρατήσει ήρεμη και θα μειώσει το άγχος μου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι το άγχος προκαλεί πρόωρη γήρανση στον οργανισμό μας γι ΄αυτό χρειάζεται να διατηρούμε την ηρεμία μας. Τι επιλέγω να φάω την ημέρα που νιώθω έντονο στρες; Δείτε παρακάτω.

Για πρωινό

Νιφάδες βρόμης με γάλα
Η βρόμη είναι άριστη πηγή «καλών» υδατανθράκων που απορροφώνται αργά από τον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την παραγωγή σεροτονίνης, ορμόνης που μας ηρεμεί. Επιπλέον, απορροφάται πιο αργά και αυτό βοηθά στη συντήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και στην καλή διάθεση.

Για το μεσημέρι

Σολωμό με καστανό ρύζι: Ο σολωμός είναι βασική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ω-3 διατηρεί τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης χαμηλά ενώ βελτιώνει και τη διάθεσή σου. Το καστανό ρύζι είναι πηγή υδατανθράκων που προωθούν την παραγωγή σεροτονίνης αλλά και υδατανθράκων που ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου αργά οπότε δεν θα με νυστάζει. Μία πράσινη σαλάτα συμπληρώνει το γεύμα μου.

Για βραδινό

Light μπιφτέκι με ωμό σπανάκι: Το μοσχάρι όχι μόνο είναι άριστη πηγή σιδήρου (και αυτό είναι σημαντικό αφού η έλλειψή του προκαλεί αδυναμία και νευρικότητα) αλλά και καλή πηγή του συμπλέγματος βιταμινών Β. Το λεμόνι που συνήθως συνοδεύει το συγκεκριμένο πιάτο περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C που επίσης παίζει ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων της κορτιζόλης.
Το σπανάκι είναι καλή πηγή μαγνησίου που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Για τα ενδιάμεσα

1 Γιαούρτι: Τα γαλακτομικά συνδυάζουν πρωτεΐνη και υδατάνθρακες και επομένως δημιουργούν αίσθηση κορεσμού. Το ασβέστιο μπορεί να μας χαλαρώσει.

Μία χούφτα αμύγδαλα: Περιέχουν βιταμίνη Ε, μία αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει από το στρες.

Το μυστικό

Δεν αποχωρίζομαι το 1 κομματάκι μαύρης σοκολάτας. Είκοσι γραμμάρια καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες σύμφωνα με μελέτη διεθνών ερευνητών.

Συνταγή

Light μπιφτέκι

Θα χρειαστείτε:

μισό κιλό άπαχο κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 καρότο
1 ντομάτα
μισό κρεμμύδι
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Οδηγίες:

Ψιλοκόψτε το καρότο, το κρεμμύδι και τη ντομάτα, και στύψτε τη καλά για να φύγουν τα υγρά.
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέστε τον κιμά, το καρότο, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, λίγο ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε πολύ καλά και προσθέστε και το αυγό.
Αφήστε για 5-10 λεπτά το μίγμα στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πλάθετε σε οποιοδήποτε μέγεθος θέλετε τα μπιφτέκια και τα βάζετε σε αντικολλητικό ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο με ένα πινέλο.
Προσθέστε πάνω από τα μπιφτέκια ελάχιστο λάδι, σύνολο μία κουταλιά του γλυκού και τα ψήνετε για 20 λεπτά περίπου.

Το μυστικό

Αν θέλετε μπορείτε να το πλάσετε ρίχνοντας λίγη βρόμη. Θα γίνουν πιο τραγανά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ