22-05-2011
Φράουλα: η καλύτερη αντιρυτιδική!
Κατακκόκινη, ζουμερή, γλυκιά και αντιγηραντική! Η φράουλα εκτός από την υπέροχη γεύση θεωρείται φρούτο φάρμακο. Παρότι βγαίνει στην αγορά αρχές Μαρτίου, οι πιο νόστιμες φράουλες είναι οι μαγιάτικες. Καταναλώστε τες άφοβα, προστατέψτε τον οργανισμό σας και αποκτήστε όμορφο και λαμπερό δέρμα.
Η φράουλα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, έχει πολλές φυτικές ίνες και υδατάνθρακες ενώ δεν λείπουν τα ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και νάτριο. Επίσης:
Θωρακίζει τον οργανισμό από τη στεφανιαία νόσο και την αρθρίτιδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες που έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Βοηθά στην καλή υγεία των ματιών λόγω των καροτενοειδών και της λουτείνης που περιέχει.
Προστατεύει από την υπέρταση λόγω των υψηλών επιπέδων καλίου.
Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα επειδή έχει πολλές φυτικές ίνες.
Θεωρείται ευεργετική για όσους έχουν αναιμία και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χολή.
Είναι κατάλληλη για δίαιτα και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το γλυκό στη διατροφή μας.
Τονώνει και κάνει πιο απαλή την επιδερμίδα. Συσφίγγει το δέρμα, ενυδατώνει και μειώνει τις ρυτίδες. Οι Ρωμαίες, τη χρησιμοποιούσαν ως κρέμα τρίβοντας κομμάτια φράουλας στο πρόσωπό τους για να κάνουν απολέπιση και να δώσουν λάμψη στην επιδερμίδα τους.
Αποφύγετέ την σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας, αν πάσχετε από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνετε φάρμακα. Επίσης, μπορεί να ευθύνεται για αλλεργικά εξανθήματα.
Οι αγαπημένες μου συνταγές
Λατρεύω την μαρμελάδα φράουλα και τη χρησιμοποιώ όχι μόνο στο πρωινό μου αλλά και πάνω σε παγωτό, σε γιαούρτι, στο τζιζ κέικ. Επίσης, φρέσκιες φράουλες προσθέτω στα δημητριακά στο πρωινό μου, ή τρώω 2 κράκερς με άπαχο τυρί και 4 –5 φράουλες. Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά της φράουλας και η βιταμίνη Α, για να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό, χρειάζονται την παρουσία λιπαρής ύλης.
Μαρμελάδα φράουλα
Θα χρειαστείτε
1 κιλό βιολογικές φράουλες
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Οδηγίες
Πλύνετε, στραγγίστε τις φράουλες και κόψτε τες στη μέση. Ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό και μισό χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα και ανακατέψτε σε σιγανή φωτιά. Δυναμώστε τη φωτιά και βράστε το σιρόπι για περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε τις φράουλες και βράστε τες για 5 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό. Βγάλτε τες με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τες να στραγγίξουν σε τρυπητό. Βράστε για λίγο το σιρόπι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει.
Όταν δέσει ρίξτε τις φράουλες και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και βράστε για 5 – 6 λεπτά ακόμα για να δέσει πάλι το σιρόπι.
Και μία συνταγή ομορφιάς
Πώς αποκτούν τα μαλλιά μου λάμψη με φυσικό τρόπο; Λιώνω 10 φράουλες και απλώνω το μείγμα σε νωπά μαλλιά κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Τα τυλίγω με μία πετσέτα και τα αφήνω για 10 λεπτά. Ξεπλένω με χλιαρό νερό και τα αφήνω να στεγνώσουν φυσικά, χωρίς τη χρήση σεσουάρ. Τα οξέα που περιέχουν οι φράουλες κάνουν τα μαλλιά μου λαμπερά και μεταξένια.
Το μυστικό
Αγοράζετε όσες έχουν από μικρό μέχρι φυσιολογικό μέγεθος και τόσες όσες θα καταναλώσετε άμεσα γιατί είναι ευαίσθητο φρούτο. Καταναλώνετέ τες πάντα στην εποχή τους. Για να μη χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους, βάζετέ τες σε σουρωτήρι και πλένετέ τες με άφθονο νερό.