Γιατί αγαπώ τη μαύρη σοκολάτα

Δεν είναι μόνο αντιγηραντική αλλά έχει πολλές ιδιότητες γι’ αυτό το λόγο την έχω πρώτη στη διατροφική μου λίστα. Και σας αποκαλύπτω και το μυστικό: δεν μπορώ χωρίς λίγη μαύρη σοκολάτα! Την λατρεύω.

Η ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Είναι αντιγηραντική: Αυτό γιατί έχει αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι το μυστικό για την παράταση της νεότητας. Ως αντιοξειδωτικό μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε οργανική ουσία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την καταστροφική οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Oι αντιοξειδωτικές ουσίες παράγονται είτε από τον ίδιο τον οργανισμό μας και από τα ένζυμα είτε από τα αντιοξειδωτικά που παίρνουμε μέσω της διατροφής. Τα αντιοξειδωτικά καταστέλλουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο οργανισμός προστατεύεται από την υπερπαραγωγή των ελεύθερων ριζών χάρη στο ενδογενές αντιοξειδωτικό δίκτυο των ενζύμων. Όμως, παρότι αυτό το αμυντικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και αποτελεσματικό, πολλές φορές δεν επαρκεί και κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσα από την καθημερινή μας διατροφή. Η μαύρη σοκολάτα είναι μία καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Μειώνει την πίεση: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης η μαύρη σοκολάτα μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη των κυττάρων.

Είναι αντικαρκινική: Το πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσε μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη και εξέτασαν τη δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε η προκυανιδίνη σταματούσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει αντιβηχική δράση: Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης στον βήχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που θεωρείται καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες.

Χαρίζει μακροζωία: Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα.

Δεν προκαλεί εθισμό: Έρευνα που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη έδειξε ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί εθισμό.

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ

Ενυδατική μάσκα προσώπου

Θα χρειαστείτε:
1/3 του φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1/4 του φλιτζανιού μέλι
3 κουταλάκια νιφάδες βρόμης

Εφαρμογή
Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια, και κάντε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Αφήστε τη για 10 λεπτά και έπειτα ξεβγάλτε καλά με άφθονο χλιαρό νερό. Σκουπίστε απαλά και απλώστε μια κρέμα προσώπου.

Το μυστικό

Γιατί μαύρη και όχι λευκή; Σε μετρήσεις που έγιναν προέκυψε ότι μια πλάκα σοκολάτα γάλακτος 100 γραμμαρίων περιέχει 40 mg αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μια αντίστοιχη σε βάρος πλάκα σοκολάτας υγείας περιέχει 90 mg. Επομένως η μαύρη σοκολάτα κάνει… δουλειά!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ