antiageing

3 πράγματα που κάνουν τα οξέα στην αντιγήρανση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα οξέα και ποια σας ταιριάζουν.

Είναι λογικό όταν ακούτε την λέξη «οξύ» να τρομάζετε, ειδικά αν είναι ένα από τα συστατικά που γράφει η κρέμα σας ή αλλά προϊόντα που βάζετε στο πρόσωπό σας. Ουσιαστικά, αυτά τα οξέα βασίζονται στο νερό και το χρειάζονται για να κάνουν την σωστή «αντίδραση» γι’αυτό και τα αποκαλούμε υδροξυοξέα. Φυσικά, αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες από οξέα που είναι βρώσιμα, όπως το κιτρικό οξύ που βρίσκουμε σε πολλές φυσικές και τεχνητές τροφές αλλά και αναψυκτικά. Στις υποκατηγορίες αυτών υπάρχουν και οξέα που βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα καθημερινής περιποίησης όπως κρέμες, καθαριστικά προσώπου, peeling, ή μάσκες.

Κάποια πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα οξέα:

1. Κάνουν ελαφρύ πίλινγκ στο πρόσωπο αντικαθιστώντας τα εξειδικευμένα προϊόντα

Οι παλαιότερες συνθέσεις με βάση τα οξέα έκαναν το δέρμα να ξεφλουδίζει, κάτι που δεν συμβαίνει πια. Οι σύγχρονες φόρμουλες του χαρίζουν λάμψη, χωρίς να το κάνουν τραχύ. Τα προϊόντα νέας γενιάς περιλαμβάνουν συνήθως ποικιλία άλφα και βήτα υδροξυοξέων και όχι ένα σε υψηλή συγκέντρωση. «Όταν συνδυάζεις διαφορετικά οξέα σε χαμηλά ποσοστά, τότε μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης ερεθισμών» υπογραμμίζει ο δερματολόγος Ντένις Γκρος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Οι ουσίες αυτές διαλύουν τα τοιχώματα ανάμεσα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην απομάκρυνση χιλιάδων νεκρών κυττάρων τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι» εξηγεί ο Νιλ Σουλτζ, καθηγητής κλινικής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

2. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμα κι αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο

«Τα οξέα δεν δρουν όπως τα ρετινοειδή, που επανορθώνουν τις φθορές της επιδερμίδας μέσω της πρόκλησης φλεγμονής» τονίζει η Χιρς. «Αντίθετα διαλύουν τα νεκρά κύτταρα στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος συμβάλλοντας στην ανανέωσή του. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα προϊόντα scrub, δεν τραυματίζουν τους ιστούς από την τριβή. Οπότε για τα ευαίσθητα δέρματα η χρήση συνθέσεων με οξέα είναι ιδανική.

3. Κάνουν θαύματα στην περιοχή κάτω από το λαιμό

Όντως, εάν έχετε πανάδες και καφέ κηλίδες στο ντεκολτέ, μην ξεχνάτε να απλώνετε την κρέμα με τα υδροξυοξέα (AHAs) και εκεί.

Βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν

Για μεικτή/λιπαρή επιδερμίδα: Επιλέξτε προϊόντα με σαλικυλικό οξύ (LHA). Είναι λιπόφιλο και διαπερνά εύκολα τις κυτταρικές μεμβράνες. Έχει σμηγματορρυθμιστική δράση, απαλύνοντας τις ατέλειες που προκαλεί η ακμή, αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ώστε να είναι κατάλληλο για χρήση ακόμα και σε δυσανεκτικές επιδερμίδες.

Εάν έχετε εμφανή σημάδια φωτογήρανσης: Επιλέξτε προϊόντα με γλυκολικό οξύ. Είναι θαυματουργό. Χάρη στο χαμηλό μοριακό του βάρος, φτάνει στον πυρήνα των κυττάρων επανορθώνοντας τις ζημιές που δημιουργεί το οξειδωτικό στρες (ήλιος, κάπνισμα κ.λπ.).

Για ευαίσθητη επιδερμίδα: Επιλέξτε προϊόντα με γαλακτικό οξύ. Η λιπαρή υφή του δεν του επιτρέπει να διεισδύσει στο βάθος της επιδερμίδας. Παραμένει στις επιφανειακές στιβάδες κι έτσι δεν προκαλεί κοκκινίλες και ερεθισμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ