5 τροφές που σας γερνούν πριν την ώρα σας!

Αν αποφεύγετε αυτές τις 5 κατηγορίες τροφών που συνιστούν οι skingurus θα έχετε ένα νεανικό πρόσωπο για πολλά χρόνια ακόμη!

1 Μπέικον, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα

Τα συντηρητικά που περιέχουν-κυρίως θειώδη- πυροδοτούν φλεγμονές στα κύτταρα της επιδερμίδας και επιταχύνουν την εμφάνιση των σημαδιών πρόωρης γήρανσης. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα κρεατικά που ψήνονται στα κάρβουνα. Η κρούστα που σχηματίζεται στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ετεροκυκλικές αμίνες, χημικές ουσίες –πιθανά καρκινογόνες-που ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών και καταστρέφουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας.

2 Αλκοόλ

Το όργανο που επηρεάζεται σοβαρά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι το συκώτι. Όταν το συκώτι καταπονείται οι τοξίνες συσσωρεύονται και προκαλούν στην επιδερμίδα ρυτίδες, γκριζωπή όψη και εξάρσεις ακμής. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ εκτός από την αφυδάτωση που προκαλεί, έχει επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας και ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με την πρόωρη γήρανσης: ρυτίδες , δυσχρωμίες, απώλεια ελαστικότητας της επιδερμίδας.

3 Κόκκινο κρέας

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν βοηθά στην αφομοίωση του σιδήρου και δεν δεσμεύεται από τον οργανισμό, κυκλοφορεί ελεύθερος μέσα στο σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλεί υψηλή παραγωγή ελεύθερων ριζών υδροξυλίου και βλάβες στο κυτταρικό DNA που σταδιακά επηρεάζουν την ικανότητα της επιδερμίδας να προστατεύεται από το οξειδωτικό στρες και να παράγει νέο κολλαγόνο.

4 Ζάχαρη

Όταν οι ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνετε είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να μεταβολίσουν τα κύτταρά σας δημιουργείται μια βιομηχανική αντίδραση: η γλυκοζυλίωση. Στην περίπτωση αυτή, τα σάκχαρα (δηλαδή η γλυκόζη) που περισσεύουν, προσδένονται στις πρωτεΐνες και δημιουργούν τα ΑGEs, τα οποία φθείρουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και τις κάνουν σκληρές και άκαμπτες, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει τη σφριγηλότητά της.

5 Trans λιπαρά

Όχι μόνο ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών στα κύτταρα αλλά, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη (Αμερικανική Εταιρία Φωτοβιολογίας, 2015), η κατανάλωση τρανς λιπαρών, δυσχεραίνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων -τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων- και μειώνει δραματικά τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες της επιδερμίδας απέναντι στις ακτίνες UV, με συνέπεια τον σχηματισμό ρυτίδων στην επιφάνειά της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ