27-10-2018
Γιατί γυρίζουν οι τρίχες προς τα μέσα;
Ορμονικοί παράγοντες, τύπος επιδερμίδας ή λανθασμένη μέθοδος αποτρίχωσης συμβάλλουν συχνά στο να γυρίζουν οι τρίχες προς τα μέσα. Το τσιμπιδάκι δεν είναι η λύση λένε οι skigurus. Μόνον η συστηματική απολέπιση ανοίγει ….το δρόμο προς την επιφάνεια της επιδερμίδας.
Συμβαίνει συχνά στις λεπτές, σγουρές ή κομμένες με λανθασμένη φορά τρίχες να μην μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα γυρίζοντας πάλι στο θύλακα τους και να δημιουργούν ένα μικρό εξάνθημα.
Πώς τις ξεχωρίζουμε
Σε φυσιολογικές συνθήκες οι τρίχες μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα και εμφανίζονται κάθετα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Στη ψευδοθυλακίτιδα ή pseudofolliculitis barbae ή Pfb, όπως είναι ο ιατρικός όρος, οι τρίχες δεν μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα , αλλά «στρίβουν» και τραυματίζουν το τοίχωμα του, με αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονή, κοκκίνισμα της περιοχής, έντονο κνησμό καθώς και σπυράκια με πύον. Κι όταν η φλεγμονή επιμένει, δημιουργεί ουλή ή δυσχρωμίες, υπερμελάχρωση ή υπομελάχρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο συνοδεύεται από πρήξιμο και πόνο.
Σε ποια σημεία εντοπίζονται;
Στις γυναίκες οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα κυρίως στα πόδια, στους γλουτούς, στην ηβική περιοχή και στις μασχάλες. Ενώ στους άντρες τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι το πιγούνι, τα μάγουλα και ο λαιμός συνήθως μετά το ξύρισμα.
Τί φταίει;
Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Εντοπίζεται όμως κυρίως σε άτομα με σγουρές τρίχες , οι οποίες από τη φύση τους είναι πιο επιρρεπείς στο να γυρίσουν ξανά προς τα μέσα. Επίσης εμφανίζεται συχνά στις λιπαρές ή με ακμή επιδερμίδες καθώς και γυναίκες με αυξημένη τριχοφυΐα. Στις αιτίες προσθέστε και το ξύρισμα ως μέθοδο αποτρίχωσης, που κόβει απλώς την τρίχα στη βάση της επιδερμίδας, χωρίς να την αφαιρεί από τη ρίζα.
Πώς αντιμετωπίζονται;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το φαινόμενο υποχωρεί μετά από 2-3 μέρες. Στις ήπιες μορφές της η ψευδοθυλακίτιδα αντιμετωπίζεται με συστηματική απολέπιση. Τοποθετείτε πρώτα χλιαρές κομπρέσες στην περιοχή για τρία έως πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, εφαρμόζετε προϊόντα με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, από τα πιο δραστικά οξέα φρούτων. Στο ντους ή στο μπάνιο χρησιμοποιείτε γάντι λίφι για καθημερινή, απαλή απολέπιση της επιδερμίδας που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει σε βάθος έτσι ώστε οι τρίχες να βγαίνουν πιο εύκολα στην επιφανειακή στιβάδα.Το ξύρισμα μπορεί να αντικατασταθεί από την αποτρίχωση με λέηζερ, η οποία θεωρείται αρκετά ασφαλής μέθοδος. Όσες επιμένετε, φροντίζετε,τουλάχιστον, να αλλάζετε τακτικά τη ξυριστική μηχανή και να ξυρίζετε τις τρίχες με τη φορά που μεγαλώνουν.
Αν παρόλα αυτά η φλεγμονή παραμένει, απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Οι επώδυνες κύστεις αφαιρούνται συνήθως με διάνοιξη για να φύγει το πύον ενώ, παράλληλα, χορηγείται αντιβίωση καθώς και αντισηπτικά διαλύματα.