Κερατίνη: πείτε “αντίο” σε φριζάρισμα και σγουρές άκρες

Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μαγικό συστατικό που κάνει τα μαλλιά λεία: την κερατίνη.

Τι είναι η κερατίνη
Η κερατίνη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που συνθέτει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Η κερατίνη μπορεί επίσης να βρεθεί στα εσωτερικά όργανα και τους αδένες ενώ παράλληλα είναι ένα προστατευτικό στοιχείο που ξεχωρίζει καθώς είναι λιγότερο επιρρεπές στις εξωτερικές βλάβες. Όταν αναφερόμαστε στην κερατίνη που λαμβάνουμε εξωτερικά, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτή προέρχεται -πολλές φορές- από μαλλιά, φτερά ή ακομη και από κέρατα ζώων. Δεδομένου ότι είναι ένα δομικό δομικό στοιχείο των μαλλιών σας, ορισμένοι πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα κερατίνης, τα προϊόντα και οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση τους και στην πιο υγιή εμφάνιση τους.

Οφέλη και αποτελέσματα
Τα άτομα που χρησιμοποιούν κερατίνη στα μαλλιά τους αναφέρουν ότι είναι πιο λεία και ευκολότερα στη διαχείριση. Το τελικό αποτέλεσμα, φυσικά, ποικίλλει, σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το αν τα μαλλιά είναι υγιή από την αρχή της θεραπείας, ανάλογα με το φυσικό πάχος της τρίχας και φυσικά ανάλογα με το είδος της θεραπείας που επιλέγουμε. Η κερατίνη λειτουργεί εξομαλύνοντας τα κύτταρα που επικαλύπτονται για να σχηματίσουν τα σκέλη της τρίχας. Τα στρώματα των κυττάρων, που ονομάζονται επιδερμίδα τρίχας, απορροφούν θεωρητικά την κερατίνη, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να φαίνονται γεμάτα και γυαλιστερά. Ακόμη, είναι γνωστό πως υπόσχεται να κάνει τα σγουρά μαλλιά λιγότερο θαμπά και φριζαριεμένα και πιο εύκολο στο styling.

Κερατίνη στο κομμωτήριο
Αυτή η χρονοβόρος μέθοδος χρήσης κερατίνης που περιλαμβάνει πολλά βήματα, μερικές φορές ονομάζεται brazilian keratin treatment. Πρώτον, τοποθετείται μια κρέμα που περιέχει φορμαλδεΰδη και αφού εφαρμοστεί στα μαλλιά πριν αυτά στεγνώσουν και ισιωθούν από τη hair stylist. Μόλις εφαρμοστεί η θεραπεία, ζητείται να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας μακριά από το νερό για αρκετές ημέρες. Όταν τελικά, επισκεφθούμε ξανά το κομμωτήριο για να ξεπλυθούν τα χημικά, εφαρμόζεται μια άλλη θεραπεία για να «ρυθμιστεί» το ελαστικό αποτέλεσμα. Φυσικά, όσον αφορά τη διάρκεια οι περισσότεροι ειδικοί του styling ισχυρίζονται πως κρατάει από 4 έως και 6 μήνες.

Serums, σαμπουάν και conditioners
Οι οροί, τα σαμπουάν και τα μαλακτικά κερατίνης δεν μπορούν να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα με τη θεραπεία κερατίνης σε ένα κομμωτήριο. Ισχυρίζονται όμως ότι κάνουν τα μαλλιά πιο ανθεκτικά στις βλάβες και επιδιορθώνουν τη βάση της τρίχας που έχει αφυδατωθεί από τη θερμότητα και τις βαφές. Για να αναγνωρίσουμε αυτά τα προϊόντα, αναζητούμε τις λέξεις «υδρολύματα κερατίνης» στη λίστα συστατικών. Άλλωστε, ακόμη, και αν δεν χαρίζουν το ιδανικό effect είναι βέβαιο πως μπορούν να μας αφήσουν μια απαλότερη αίσθηση από ένα κλασικό σαμπουάν. Ειδικά, μάλιστα, αν έχουμε κάνει και θεραπεία με κρεατίνη, μια τέτοια υποστηρικτική αγωγή θα μας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του “κόπου” μας.

Πως θα διατηρήσετε το αποτέλεσμα

Ο τύπος του νερού έχει σημασία: Το κολύμπι σε χλωριωμένο ή αλμυρό νερό μπορεί να μειώσει τη ζωή της θεραπείας με κερατίνη. Θα πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε σαμπουάν και μαλακτικά που δεν περιέχουν χλωριούχο νάτριο και θειικά άλατα, καθώς και τα δύο μπορούν να “αφαιρέσουν” τις θεραπείες.

Αναμονή πριν το πρώτο λούσιμο: Θα πρέπει να περιμένουμε 3 έως 4 ημέρες μετά τη θεραπεία με κερατίνη για να βρέξουμε τα μαλλιά μας, οπότε αν δεν είμαστε έτοιμοι ή έχουμε κάποιο event, τότε αυτή η θεραπεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για αυτή τη χρονική στιγμή.

Δεν ενδείκνυται για όλους: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να αποφεύγεται.

Πηγή: glow.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ