Οι 5 πιο δραστικές ενυδατικές ουσίες που πρέπει να αναζητάτε στις κρέμες σας

Αυτές είναι οι 5 πιο δραστικές ενυδατικές ουσίες που χαρίζουν λάμψη, ελαστικότητα και σφρίγος στην επιδερμίδα.

1 Υαλουρονικό οξύ 
Εξαφανίζει τις ρυτίδες, διώχνει την κούραση από το βλέμμα, «γεμίζει» τα χείλη, που λεπταίνουν με την πάροδο του χρόνου. Μιλάμε για τον «σούπερ ήρωα» της ενυδάτωσης. Η υπερδύναμή του είναι ότι συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Πρόκειται για έναν υδρόφιλο πολυσακχαρίτη που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας (δέρμα, αρθρώσεις, μάτια κ.α.) και για έναν από τους βασικότερους παράγοντες που εμποδίζουν την υγρασία να εξατμιστεί από την επιδερμίδα, προάγουν την ελαστικότητά της και καταπολεμούν τα σημάδια της γήρανσης. Το βρίσκουμε σε καλλυντικά, σε ενέσιμες θεραπείες και σε πόσιμα διατροφικά συμπληρώματα.

2 Γλυκερίνη (Glycerin)
Υπάρχει σε φυσική μορφή (από ζωικές ή φυτικές πηγές), αλλά και σε συνθετική μορφή (από παράγωγα πετρελαίου). Έχει ισχυρές μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, πράγμα που την καθιστά ιδανική για την πολύ ξηρή επιδερμίδα ή εκείνη που παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι δημιουργεί ένα μικροφίλμ στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος, το οποίο συγκρατεί την υγρασία, ενώ ταυτόχρονα εξουδετερώνει τους εξωτερικούς παράγοντες που την απειλούν.

3 Έλαια (Oils)
Κάποια είναι πολυχρηστικά, δηλαδή εφαρμόζονται σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά, άλλα είναι εξειδικευμένα, π.χ. είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προσφέρουν αντιγήρανση και σύσφιγξη. Ορισμένα συνδυάζονται μεταξύ τους ως κοκτέιλ, άλλα έχουν ολιστική ταυτότητα. Όλα όμως είναι ξηρά, απορροφώνται εύκολα, και χάρη στη δομή τους μπορούν να διεισδύουν μέχρι τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Κορυφαία ευεργετικά έλαια θεωρούνται το ελαιόλαδο, το αργκάν και το έλαιο καρύδας,  τα οποία περιέχουν πολλούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες.

4 Κεραμίδια (Ceramides)
Τα κεραμίδια της σκεπής προστατεύουν το σπίτι από το νερό. Τα κεραμίδια της επιδερμίδας κάνουν ακριβώς το αντίθετο: δεσμεύουν ποσότητες νερού στα κύτταρα. Πρόκειται για ελαιώδη, λιπόφιλα μόρια που βρίσκονται στην επιδερμίδα και κυρίως στην επιφάνειά της, την κεράτινη στιβάδα. Σύμφωνα με έρευνες, το ξηρό, ταλαιπωρημένο ή ευερέθιστο δέρμα συχνά συνδέεται με την έλλειψη κεραμιδίων. Για να αυξήσουμε την ποσότητά τους στην επιδερμίδα μας, επιλέγουμε καλλυντικές κρέμες που έχουν στη σύνθεσή τους είτε κεραμίδια είτε νιασιναμίδη (αλλιώς βιταμίνη PP) σε ποσοστό 2%, που αυξάνει τα κεραμίδια, άρα τη συνοχή της κεράτινης στιβάδας και κατ’ επέκταση του επιδερμικού φραγμού.

5 Ουρία (Urea)
Παράγεται κατά τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και συμμετέχει στον μηχανισμό αποβολής της περίσσειας του αζώτου από τον οργανισμό. Επίσης, τη συναντάμε στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, όπου παράγεται μέσω της διάσπασης των πρωτεϊνών του. Παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική ενυδάτωση, διατηρώντας σταθερή την υγρασία στο δέρμα. Όταν η ουρία εφαρμόζεται μέσω μιας κρέμας, προσελκύει και δεσμεύει νερό. Εν ολίγοις, η ουρία είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό της επιδερμίδας σημαντικό για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, αλλά και για την ενίσχυση της προστατευτικής του λειτουργίας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα και ιδιαίτερα για τα χέρια και τα πόδια, που αφυδατώνονται εύκολα και ταλαιπωρούνται. Όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση ποσότητας έχει (2%, 5% και 10%), τόσο πιο βαθιά και πλούσια ενυδάτωση προσφέρει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ