Ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε στα σαμπουάν

 

Αν προβληματίζεστε για το ποιο είναι το σωστό σαμπουάν για σας αυτά τα μυστικά θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στο κατάλληλο για τα μαλλιά σας.

Το σωστό σαμπουάν είναι το Α και το Ω για την υγεία και τη σωστή περιποίηση των μαλλιών. Ιδανικά πρέπει να περιέχει τη σωστή αναλογία από καθαριστικά συστατικά και όσο το δυνατόν λιγότερους ερεθιστικούς παράγοντες.

Αν λουζόμαστε καθημερινά ή έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, επιλέγουμε σαμπουάν με ήπια καθαριστική σύσταση.

Οι περισσότερες γυναίκες πλέον έχουν ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, αφενός εξαιτίας των τεχνικών επεξεργασιών (βαφές, περμανάντ, ισιωτικές) και αφετέρου λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ένα σαμπουάν με πλούσιους ενυδατικούς παράγοντες θα χαρίσει στα μαλλιά μας τη χαμένη απαλότητα, τη δύναμη και τη λάμψη που τους αξίζουν.

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα σαμπουάν:

Τσεκάρετε τη λίστα με τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας και αποφεύγετε τα εξής, ιδίως αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα:

* Πολυαιθυλενογλυκόλη (αλλιώς PEG): Πρόκειται για βλαβερό χημικό συστατικό που ξηραίνει τα μαλλιά και επιβαρύνει το περιβάλλον.

* Sodium lauryl sulfate: Αλλεργιογόνο συστατικό που έχει αντικατασταθεί από το θειικό νάτριο (sodium laureth sulfate), το οποίο είναι πιο ανεκτό από την επιδερμίδα και βιοδιασπώμενο.

* Βenzoylphenyl: Έχει κατηγορηθεί για ερεθισμούς στο δέρμα, στα μάτια, αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα.

* Σιλικόνη και παράγωγα: Αν είναι κακής ποιότητας, βαραίνουν τα μαλλιά, μπλοκάρουν τους πόρους του τριχωτού και επιπλέον δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Το μυστικό

Λιπαρές ρίζες και ξηρές άκρες; Άτονη τρίχα με τάσεις ψαλίδας; Ξηροδερμία και λιπαρότητα; Όταν τα μαλλιά μας και το τριχωτό φαίνεται ότι… τρελαίνονται, πρέπει να επιλέξουμε ξεχωριστά το κάθε προϊόν. Δηλαδή, ξεχνάμε το σαμπουάν που έχει τα αντίστοιχα conditioner και μάσκα και επιλέγουμε ξεχωριστά τα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης, ανάλογα με τον στόχο μας. Αν, για παράδειγμα, έχουμε λιπαρές ρίζες και λεπτή, εύθραυστη τρίχα, χρησιμοποιούμε ένα σαμπουάν κατά της λιπαρότητας και στις άκρες εφαρμόζουμε μια μάσκα ενισχυμένη με κερατίνη, που θα δώσει όγκο και την απαιτούμενη ελαστικότητα στην τρίχα που σπάει εύκολα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ