cold-face

Q 10: Ευεργετικό είναι, αλλά τι είναι;

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, αλλιώς η περίφημη ουμπικινόνη, για τους φίλους … Q10.

Πάνε σχεδόν 60 χρόνια (1957) από την πρώτη φορά που Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν και απομόνωσαν την ουβικινόνη από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων σε πειραματόζωα. Το 1978 χάρισε το Νόμπελ Χημείας στον Peter Mitchell , τον επιστήμονα που μελέτησε τον ρόλο της στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό . Περισσότερες από 2500 μελέτες μας έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία για τα οφέλη που παρέχει και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, πολλών καρδιαγγειακών νοσημάτων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Πάρκινσον.

Το συνένζυμο Q10 όμως έγινε διάσημο τη δεκαετία του 80, σαν αντιγηραντικό συστατικό-σταρ , όταν αποδείχθηκε η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του και η συμβολή του στην προστασία της επιδερμίδας από το οξειδωτικό στρες. Στα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της Beiersdorf , το 1998, οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν το συνένζυμο Q10 και να το ενσωματώσουν σε μια καλλυντική κρέμα, επιβεβαιώνοντας τη συμβολή του στην πρόληψη της φωτογήρανσης και την αντιρυτιδική του δράση, ιδιαίτερα στις λεπτές γραμμές στο «πόδι της χήνας». Με τέτοια «προσόντα» δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα, το Q10 δίνει σταθερά το παρών όχι μόνο σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε μερικές από τις πιο δραστικές αντιγηραντικές συνθέσεις.

Τι είναι

Coenzyme-Q10.jpgTo συνένζυμο Q10 ή ουμπικινόνη (Coenzyme Q10/ ubiquinone), είναι μια λιποδιαλυτή ουσία με σύσταση παρόμοια με αυτή των βιταμινών. Είναι η μοναδική που συντίθεται από το ανθρώπινο σώμα, λαμβάνεται όμως και από τροφές όπως η σόγια, τα λιπαρά ψάρια , οι ξηροί καρποί , το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα.. Στις καλλυντικές συνθέσεις το Q10 που χρησιμοποιείται είναι φυσικής (προϊόν ζύμωσης ) ή συνθετικής προέλευσης (ιδεβενόνη) ενώ τελευταία χρησιμοποιείται και σε μορφή νανογαλακτώματος.

Τι κάνει

Ο ρόλος του συνενζύμου Q10 στις μεταβολικές λειτουργίες των κυττάρων- κυρίως στην παραγωγή ενέργειας και οξυγόνου από τα μιτοχόνδρια- και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι καθοριστικός. Επιπλέον, ως φυσικό αντιοξειδωτικό, με δράση ισχυρότερη από αυτή της βιταμίνης Ε, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες των ιστών. Μετά τα 30, τα επίπεδα Q10 στα κύτταρα μειώνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ικανότητά τους να συνθέτουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Ο μελέτες έχουν δείξει ότι το συνένζυμο Q10 –μικρού μοριακού βάρους – που εμπλουτίζει τη σύνθεση των καλλυντικών προϊόντων συμβάλλει στην πρόληψη της φωτογήρανσης και των ρυτίδων-αυξάνει την ενυδάτωση, ενισχύει την επανορθωτική δράση των κυττάρων, προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη και περιορίζει τις βλάβες από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών.

Risk Factor

Γενικά θεωρείται ασφαλές συστατικό για καλλυντική χρήση. Σε πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες ενδέχεται να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση.

Πηγή: www.skingurus.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ