20

Πατρικό στο Κουκάκι: Δείτε πώς ανακαινίστηκε!

Patriko sto Koukaki ή αλλιώς Πατρικό στο Κουκάκι! Μια σπουδαία ανακαίνιση από την ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Cadu.

Το έργο Πατρικό στο Κουκάκι αφορά στην αποκατάσταση του ισογείου διαμερίσματος σε διώροφο διατηρητέο εκλεκτικιστικό κτίριο στο Κουκάκι και στη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1925 ως ισόγειο με ημιυπόγειο και τρία χρόνια αργότερα προστέθηκε ο πρώτος όροφος. Πρόσφατα είχαν γίνει επεμβάσεις και επισκευές, με πιο βασικές το διαχωρισμό του ισογείου σε δύο διαμερίσματα και την αποκατάσταση των όψεων.

Το διαμέρισμα έχει εμβαδόν 105 τ.μ. και αποτελείται από δύο κεντρικούς χώρους – το χωλ εισόδου και την τραπεζαρία (γύρω από τους οποίους ήταν οργανωμένη η αρχική κάτοψη), δύο υπνοδωμάτια, την κουζίνα, το λουτρό και το WC. Η χωροθέτηση των παραπάνω λειτουργιών στο διαμέρισμα καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια της συμμετρίας και της περιμετρικής πρόσβασης σε φυσικό φωτισμό μετά το διαχωρισμό του ισογείου

Η επέμβαση επιδιώκει να διηγηθεί την ιστορία του κτιρίου και να αναδείξει την πληθώρα των υφιστάμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων. Τα τσιμεντοπλακάκια, τα πατώματα και τα ξύλινα κουφώματα συντηρήθηκαν ή επισκευάστηκαν και ένα μεταλλικό δοκάρι που αποξηλώθηκε από το δάπεδο χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί ένα νέο έπιπλο. Η κουζίνα, το λουτρό και το WC σχεδιάστηκαν εκ νέου, καθώς τα παλαιότερα είχαν αποξηλωθεί.

Το λευκό χρώμα επικρατεί και πλαισιώνει τα διαφορετικά χρώματα που επιλέχθηκαν για τον κάθε χώρο. Στο χωλ και την τραπεζαρία, η ώχρα του δαπέδου καθρεπτίζεται στην οροφή, στα υπνοδωμάτια το πράσινο λεβάντας καλύπτει τη βάση των τοίχων και οι τοίχοι του διαδρόμου χρωματίστηκαν σε πορφυρή απόχρωση αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα τσιμεντοπλακάκια.

Η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Cadu θεωρεί ότι η αρχιτεκτονική αναφέρεται σε όλους και κάθε παρέμβαση οφείλει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, προκύπτει από τη συνεργασία με τον χρήστη και τη συνεχή ανάλυση και διερεύνηση των δεδομένων του κάθε έργου. Το αρχιτεκτονικό γραφείο, λοιπόν, μελετά τον χώρο και εμπνέεται από αυτόν, χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια αυτού που αντιλαμβάνεται και να δημιουργεί κάτι διαφορετικό από την ίδια την ταυτότητα του χώρου.

Δείτε πώς ανακαινίστηκε το Πατρικό στο Κουκάκι:

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

πατρικό στο κουκάκι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ