Declutter: Πώς να ξεφορτωθείτε αντικείμενα που πιάνουν χώρο στο σπίτι

Οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε επειδή πιστεύουμε πως ίσως τα χρειαστούμε στο μέλλον. Ήρθε ο καιρός να σηκώσετε τα μανίκια ψηλά και να βάλετε μία τάξη στο σπίτι. Δείτε πώς θα ξεφορτωθείτε τα άχρηστα αντικείμενα που πιάνουν χώρο στο σπίτι.

Γιατί δεν πετάμε τα αντικείμενα που συσσωρεύονται στο σπίτι;

«Οι άνθρωποι είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι με τα πράγματά μας» εξηγεί η ψυχολόγος Alice Boyes. Κι αυτό γιατί κάθε αντικείμενο κουβαλάει αναμνήσεις ή ακόμα και ενοχές, όπως πχ. εκείνα τα ρούχα που αγόρασες αλλά φόρεσες ελάχιστα. «Κάθε φορά που πετάμε κάτι, καλούμαστε να βιώσουμε ξανά τις εμπειρίες που κουβαλά και αν μάλιστα το κάνουμε αυτό μαζικά, η εμπειρία είναι γεμάτη από έντονα συναισθήματα».
Γι’αυτό λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να βάλετε τάξη στη ντουλάπα σας, να τακτοποιήσετε τις φωτογραφίες σε άλμπουμ, να ξεφορτωθείτε παλιά διακοσμητικά ή να αδειάσετε την αποθήκη από υπολείμματα μιας εποχής που έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί. Δείτε από που να ξεκινήσετε και ποια αντικείμενα να ξεφορτωθείτε.

DVD/CD
Παλιότερα τα μαζεύαμε για να μπορούμε να βλέπουμε καμιά ταινία αλλά και να ακούμε κανένα τραγουδάκι! Τώρα βρίσκετε τα πάντα στο Internet άρα δεν χρειάζεστε πια όλα αυτά τα cd και dvd που μαζευάτε στα παιδικά σας χρόνια! Πιάνουν χώρο στα ράφια/ντουλάπια/συρτάρια και μαζεύουν σκόνη!

Χαρτούρα!
Ό,τι έχετε από παλιούς λογαριασμούς μέχρι και manual πετάξτε τα! Όλα τα βρίσκετε online πια οπότε δεν χρειάζεται να γεμίζετε τα συρτάρια σας με άχρηστα χαρτιά! Αν βέβαια δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο τότε πετάξτε μόνο τα πολύ παλιά, που ουσιαστικά δεν χρειάζεστε για κανέναν λόγο και τα έχετε ξεχάσει στο συρτάρι!

Γραφική ύλη
Χαλασμένα στυλό, σελοτέιπ που δεν κολλάει πια, παλιά/άχρηστα ημερολόγια. Ήρθε ο καιρός να φύγουν όλα αυτά από το γραφείο σας!

Πιάτα/σκεύη κουζίνας
Τα ραγισμένα (λίγο σπασμένα) πιάτα πετάξτε τα. Τα σκεύη που είναι τόσο παλιά και δεν χρησιμοποιείτε ποτέ πια. Η κουζίνα είναι ένας χώρος που γεμίζει πάντα και πολύ εύκολα!

Κούπες
Δεν χρειάζεσατε 30 κούπες επειδή σας τις χάρισαν. Κρατήστε μόνο 5-7-10 το πολύ και θα είστε απόλυτα καλυμμένοι!

Gadget κουζίνας
Όλα αυτά τα έξυπνα εργαλεία που παίρνετε κατά καιρούς για διάφορες δουλειές στην κουζίνα και τελικά δεν χρησιμοποιείτε ποτέ!

Ληγμένα/χαλασμένα τρόφιμα
Σίγουρα κάποτε θα πήρατε εκείνη την φαρίνα και τελικά δεν φτιάξατε το κέικ και η φαρίνα ξεχάστηκε στο ντουλάπι μέχρι που έληξε! Ε, αυτή η φαρίνα πρέπει να φύγει από το ντουλάπι, και το σπίτι, και μαζί με αυτή και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που έχουν λήξει ή ίσως έχουν χαλάσει στο ψυγείο!

Διακοσμητικά που δεν σας αρέσουν
Αφού δεν σας αρέσει κάποιο διακοσμητικό γιατί να το έχετε στο σπίτι σας; Ακόμα και μέσα στο ντουλάπι φυλαγμένο τρώει χώρο και γεμίζει σκόνη. Δεν σημαίνει πως επειδή σας το έκαναν δώρο θα πρέπει να το κρατήσετε κιόλας, ακόμα και αν είναι να μείνει για μία ζωή καταχωνιασμένο στα άδυτα του ντουλαπιού.

Χαλασμένα εποχιακά διακοσμητικά
Άλλη διακόσμηση για το φθινόπωρο, άλλη για το halloween, μετά για τα Χριστούγεννα, για την άνοιξη, το Πάσχα, το καλοκαίρι. Γενικά μαζεύεται μεγάλη ποικιλία σε εποχιακά διακοσμητικά.

declutter2

Χαλασμένα επιτραπέζια
Μην κρατάτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που του λείπουν οι μισές κάρτες, τα ζάρια, τα πούλια και τα πιόνια. Δεν πρόκειται να το ξαναπαίξετε.

Ξεραμένα φυτά/άδειες γλάστρες
Αν υπάρχει έστω και ένα μικρό γλαστράκι μέσα στο σπίτι και το φυτό ξεράθηκε, μην το ποτίζετε και προσπαθείτε να το επαναφέρετε άδικα! Ξεφορτωθείτε το και αγοράστε ένα νέο φυτό (ή κάντε μεταφύτευση από μία άλλη γλάστρα).

Ληγμένα φάρμακα
Αυτό είναι βασικό και θέλει και προσοχή γιατί πρόκειται για θέμα υγείας. Ανοίξτε το φαρμακείο στο σπίτι και ελέγξτε όλα τα φάρμακα που έχετε μέσα (και τις κρέμες, όλα) αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξεις τους.

Προϊόντα περιποίησης
Αυτά που έχετε φυλαγμένα στα βάθη των ντουλαπιών για ώρα ανάγκης επειδή δεν σας ξετρέλαναν όταν τα χρησιμοποιήσατε ή τα κρατάτε μήπως κάποια στιγμή τα χρειαστείτε, ξεφορτωθείτε τα! Δεν θα έρθει ποτέ εκείνη η ώρα ανάγκης πιθανότατα γιατί πάντα θα έχετε στο νου ότι εκείνο το προϊόν δεν σας αρέσει!

Ρούχα και παπούτσια
Εφαρμόστε τον κανόνα των 4 ετών: Μην κρατάτε τα ρούχα σας παραπάνω από 3 με 4 χρόνια, ειδικά αυτά που δεν φορέσατε πολύ. Χαρίστε τα σε ένα ίδρυμα ή σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη και προτιμήστε να κρατήσετε τα αγαπημένα σας items. Βγάλτε όλα τα ρούχα έξω από την ντουλάπα, χωρίστε τα σε κατηγορίες και μαζέψτε αυτά που ξέρετε ότι δε θα φορέσετε ώστε να τα δωρίσετε.

Το μυστικό

Το ξεκαθάρισμα μπορεί να είναι θεραπευτικό γιατί χαρίζει ένα πολύτιμο νοητικό διάλειμμα από την ενασχόληση με δύσκολα θέματα. Βάζει τον εγκέφαλό μας σε μια συστηματική, ενεργητική κατάσταση, και άρα μπορεί να δώσει κίνητρο για εξέλιξη και σε άλλους τομείς της ζωής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ