12tips-cover

12 design tips για να ζείτε καλύτερα!

Στο σπίτι μας περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο, τις ώρες ξεκούρασης, την καθημερινότητά μας. Οφείλουμε λοιπόν να το διακοσμούμε με τρόπο που αντανακλά το γούστο μας, τη διάθεσή μας, και να μας κάνει να περνάμε την κάθε στιγμή σε έναν χώρο που να μας αντιπροσωπεύει και να μας ηρεμεί. Διαβάστε λοιπόν 12 tips που δίνει η Μάγδα Κ. Μαυρίκη – αρχιτέκτων μηχανικός για καλύτερη καθημερινότητα στο χώρο σας, προσαρμόστε τα στις δικές σας ανάγκες και απολαύστε το αποτέλεσμα!

1. Τοποθετήστε την… ιστορία σας

Χρησιμοποιήστε αντικείμενα στη διακόσμηση που λένε πράγματα για σας. Αν έχετε ένα αναμνηστικό από ένα ταξίδι που σας θυμίζει ευχάριστες αναμνήσεις βάλτε το σε περίοπτο σημείο, αν έχετε μια ζωγραφιά του παιδιού σας που για σας είναι σημαντική βάλτε την σε κορνίζα στο σαλόνι, αν το χόμπι σας είναι το διάβασμα διακοσμήστε όλες τις γωνίες του σπιτιού με στοίβες από βιβλία. Δώστε στη διακόσμηση και στο σπίτι σας χαρακτήρα από το δικό σας.
2. Something old, something new

Συνδυάστε τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα και διακοσμητικά σας με καινούρια στοιχεία (μαξιλάρια, ριχτάρια, κεριά, πορτατίφ). Πετυχαίνετε έτσι ανανέωση στην ατμόσφαιρα του χώρου σας οικονομικά και χωρίς κόπο.
3. Αλλαγή στα υφάσματα

Φτιάξτε καλύματα για τον καναπέ, τις πολυθρόνες, τις καρέκλες, ακόμα και τα φωτιστικά, από υφάσματα με χαρούμενα χρώματα, patchwork, παλιά παπλώματα που αγαπάτε, και αλλάζετέ τα συχνα. Ανάλογα με την εποχή, τη διάθεσή σας, τους καλεσμένους..

4. Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Ευτυχώς ζούμε στην εποχή που ο καθρέφτης αποτελεί σημαντικό στοιχείο διακόσμησης. Μη διστάσετε να επιλέξετε τα πιο περίτεχνα σχέδια, και τοποθετήστε καθρέφτες σε κάθε τυφλό σημείο του σπιτιού. Δε θα πιστεύετε στην ψευδαίσθηση χώρου που δημιουργούν!
5. Let there be light

Tο πιο σημαντικό στοιχείο για ένα ανοιχτό και «καλοδιάθετο» σπίτι είναι το φως. Δώστε πολύ προσοχή στο πως θα το διοχετεύσετε! Αφήστε όσο περισσότερα ανοίγματα μπορείτε ακάλυπτα, ή με ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ίσα για να προστατεύετε τις ξύλινες επιφάνειες, και επιστρέψτε στον ήλιο να εισχωρήσει παντού φτιάχνοντάς σας το κέφι! Για το τεχνητό φως, επίσης φροντίστε ώστε να το εκμεταλλευτείτε δημιουργικά. Δείτε ποια σημεία του σπιτιού σας δημιουργούν ωραιότερη διάθεση (μια κορνίζα, ένας πίνακας, μια σκάλα, μια βιβλιοθήκη) και φροντίστε ώστε να τα τονίσετε με το φωτισμό!

6. Λευκό! Λευκό! Λευκό!

Χρησιμοποιήστε το παντού και γενναιόδωρα! Είναι το χρώμα που προκαλεί τη μεγαλύτερη ψυχική ανάταση. Τοίχοι, παπλώματα, κουρτίνες, καναπέδες, τραπεζάκια.Τα κλασικά. Πιάτα στους τοίχους, υφάσματα κρεμασμένα από το ταβάνι, χνουδωτές φλοκάτες. Τα πιο πρωτότυπα! Όπου και να επιλέξετε να βάλετε το λευκό θα το έχετε κάνει σωστά! Αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο το φως, κάνει το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και το σπίτι πιο καθαρό.

7. Σπιτικό

Η μαμά μου λέει ότι το «Το σπίτι πρέπει να είναι σπιτικό!». Αν θέλετε να είστε φιλόξενοι και οι καλεσμένοι σας να φέρνουν καλή διάθεση στο χώρο σας, επιτρέψτε το! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε το σπίτι να κατοικείται από κάθε χρήση και σε κάθε χώρο, χωρίς να απαγορεύεται φαγητό στο σαλόνι, ψίχουλα στο πάτωμα, ρούχα στον καναπέ. Χαλαρώστε τη διάθεσή σας και αυτή θα απλωθεί στο χώρο.

8. Φέρτε τα έξω μέσα

Χρησιμοποιήστε γλάστρες, φυτά εσωτερικού χώρου, γενικά πρασινάδες στην κουζίνα, το μπάνιο και το σαλόνι σας. Η καλύτερη de-stress επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

9. Οι προσωπικές σας πινελιές

Μην μπείτε στη λογική του να αγοράσετε έπιπλα ή διακοσμητικά σε παράταξη όπως τα βρίσκετε στα καταστήματα που επισκέπτεστε. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και χρειάζεστε και προσθέστε τη δική σας νότα-ένα κορδόνι δικό σας στην κουρτίνα, μαξιλάρια πολύχρωμα στον καναπέ, διαφορετικά τραπεζάκια, κομοδίνα άλλης απόχρωσης από το κρεβάτι. Δώστε το δικό σας χαρακτήρα στα έπιπλα και αποφύγετε να φαίνεται ο χώρος σας σαν showroom καταστήματος με έπιπλα.

10. Οργανωθείτε

Δεν είναι ανάγκη να οργανώσετε και την παραμικρή γωνία. Αλλά κάποια διαχωριστικά για τα συρτάρια, για τις ντουλάπες, για τις παπουτσοθήκες είναι απαραίτητα. Θα σας γλιτώσουν χρόνο και εκνευρισμό και θα σας κάνουν να κινήστε πιο άνετα στο χώρο.
11. Mix it

Χαρτί με δαντέλα; Βελούδο με σπάγγο; Λινό με δίιχτυ; Μη φοβηθείτε να αναμίξετε υλικά με χρώματα για να πετύχετε ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε όσο θέλετε για να καταλήξετε στον καλύτερο για σας συνδυασμό.

12. Δημιουργήστε χώρους που ευνοούν τη συζήτηση

Τοποθετήστε αντικριστά τα έπιπλα, βάλτε μαξιλάρες απέναντι από τον μεγάλο καναπέ, κάντε τις πολυθρόνες δίπλα στο τζάκι να κοιτάνε η μία την άλλη. Γενικά βοηθήστε τους καλεσμένους κι εσάς να μπουν σε έναν χώρο που τους προδιαθέτει να ανοιχτούν και να συζητήσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ