food

Αυτή είναι η διατροφή-ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος

Το αντηλιακό όταν βρισκόμαστε στον ήλιο είναι απαραίτητο για την προστασία μας, όπως και η αποφυγή του τις μεσημεριανές ώρες, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε στην ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι. Εκτός, όμως, από τις παραπάνω γνωστές οδηγίες, έχετε κι άλλον ένα σύμμαχο με το μέρος σας: τη διατροφή. Ποιες τροφές προτείνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία, για να αποφύγετε τον κίνδυνο;

Τι να τρώτε για να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος

Λαχανικά

Οι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι απαραίτητες σε μια διατροφή κατά του καρκίνου και είναι σημαντικό να προσπαθείτε να τις φτάνετε, εξασφαλίζοντας ότι στις επιλογές σας υπάρχουν πολλά σκουρόχρωμα λαχανικά και εσπεριδοειδή. Φροντίστε εβδομαδιαίως να καταναλώνετε 3 μερίδες με σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανίδα, περίπου 4-6 μερίδες πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά, όπως σπανάκι, φύλλα παντζαριού και άλλα λαχανικά και περίπου 7 μερίδες εσπεριδοειδών, τα οποία έχουν αποδείξει την αντικαρκινική τους δράση. Όλα τα παραπάνω περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μελανώματος.

Βότανα

Προσθέστε λίγα βότανα στη σαλάτα σας, τη σούπα, το ψάρι, το κοτόπουλο ή ό,τι άλλο σας αρέσει, όχι μόνο για να χαρίσετε άρωμα και γεύση στο φαγητό σας, αλλά για να ενισχύσετε το δέρμα σας. Τα βότανα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αφού ποσότητα μιας κουταλιάς της σούπας μπορεί να φτάσει την αντιοξειδωτική δράση ενός φρούτου, και συνεπώς μας προστατεύουν από το μελάνωμα. Καλές επιλογές είναι το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός και ο μαϊντανός.

Τσάι

Τώρα που καλοκαιριάζει μπορείτε να το απολαύσετε σπιτικό και παγωμένο και να το προτιμήσετε στις εξορμήσεις σας στις παραλίες, αντί για καφέ ή μπίρα. Οι πολυφαινόλες στο πράσινο και μαύρο τσάι φαίνεται πως εμποδίζουν τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την ανάπτυξή του, μειώνοντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων γύρω από τους όγκους. Ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μελανώματος, ενώ σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Dartmouth, όσοι κατανάλωναν 2 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα παρουσίαζαν 35% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διηθητικού καρκινώματος από όσους δεν έπιναν καθόλου.

Ψάρια

Η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια και οστρακοειδή. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον μια μερίδα εβδομαδιαίως, ούτως ώστε να αυξήσετε την προστασία σας από το μελάνωμα, η οποία μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί. Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να προστατέψει και από άλλα είδη καρκίνου του δέρματος, λιγότερο επικίνδυνα, αλλά συχνά, ενώ Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο μια μερίδα τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3, αναπτύσσουν κατά 28% λιγότερες προκαρκινικές κηλίδες στο δέρμα (υπερκεράτωση), οι οποίες προκαλούνται από τον ήλιο και μπορεί να μετατραπούν σε καρκινώματα.

Κόκκινο κρασί

Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι ήδη γνωστές όσον αφορά την καρδιά, αλλά το κόκκινο κρασί, πάντα με ελεγχόμενη κατανάλωση, μπορεί να αποτελέσει και όπλο κατά του καρκίνου. Αν και κάποιες μελέτες δεν έχουν δείξει διαφορά σε όσους καταναλώνουν κρασί σε σχέση με την προστασία από το μελάνωμα, άλλες δείχνουν ότι ένα ποτήρι κρασί κάθε 1-2 μέρες, κατά μέσο όρο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση υπερκεράτωσης κατά 27%. Συστατικά του κρασιού, όπως οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη φαίνεται ότι μπορεί να έχουν προστατευτική δράση, εν μέρει λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές του Ινστιτούτου Queensland Ιατρικής Έρευνας.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όπως επίσης καλό είναι να μην στηρίζεστε σε συμπληρώματα. Πολλές φορές τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν συνεργατικά και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε τακτικά ποικιλία αντιοξειδωτικών τροφών στα γεύματά σας. Δείτε παρακάτω πού θα βρείτε συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, έτσι ώστε να δημιουργήσετε την ποικιλία σας.

Βήτα καροτίνη: καρότα, μάνγκο, σπανάκι, λαχανίδα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα

Λουτεΐνη: σπανάκι, λαχανίδα, μπρόκολο

Λυκοπένιο: ντομάτα, καρπούζι, βερίκοκο, πεπόνι

Σελήνιο: βραζιλιάνικα καρύδια, οστρακοειδή, όσπρια, αβγά

Βιταμίνη Α: γλυκοπατάτα, κρόκος αβγού, καρότα, γάλα, σκουμπρί

Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, μούρα, πιπεριές, ακτινίδιο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανίδα

Βιταμίνη Ε: αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί με κέλυφος (φιστίκια, φουντούκια κ.λπ), φυτικά έλαια, σπόροι, σπανάκι, μπρόκολο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ