24-02-2018
Βγάλατε σπυράκι; Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας!
Το επόμενο συστατικό που θα δώσει τη λύση στα σπυράκια, κατά των πανάδων, της δυσπεψίας ή κατά της κατάθλιψης μπορεί να βρίσκεται στο ράφι με τα μπαχαρικά σας. Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας!
Θυμάρι
Πέρα από τις καταπραϋντικές και αντισηπτικές του ιδιότητες, το θυμάρι μπορεί να δώσει λύση και στην ακμή. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες του πανεπιστημίου Metropolitan της Αγγλίας έβαλαν σε κλινικές δοκιμασίες το θυμάρι, τον κατιφέ και το μύρο. Οινόπνευμα εμποτισμένο με τα παραπάνω βότανα μετρήθηκε, για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή. Το θυμάρι ήταν το πιο δυνατό, ενώ η απόδοσή του ξεπέρασε και το υπεροξείδιο του βενζολίου, ένα χημικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά κατά της ακμής.
Πιείτε το σαν αφέψημα, προσθέστε το σε κρέας, ψάρι, λαχανικά, σε σάλτσες ή σε σούπες και -πέρα από τη γεύση- θα ενισχύσετε και το ανοσοποιητικό σας.
Κάρδαμο
Γνωστό και ως κακουλέ, το κάρδαμο είναι το πικάντικο φυτό που περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδα από το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο κι άλλα λαχανικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6, Β12, C και Κ, έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του διαβήτη, ως καθαριστικό του αίματος και τονώνει το συκώτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φυσώδη δυσπεψία και την ανακούφιση των κολικών πόνων. Το συναντάμε στα συστατικά καλλυντικών, εφόσον βοηθά στην μείωση των φακίδων και των πανάδων του δέρματος, όπως επίσης και στη σύνθεση από πολλά αρώματα.
Προσθέστε το σε ομελέτες, στα τηγανητά ή την πίτσα σας, για να πάρετε γρήγορη έξτρα δόση σιδήρου, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος και βιταμινών.
Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, μια ουσία στον κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των καταθλιπτικών διαταραχών, σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Phytotherapy Research. Μετά από έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που έπασχαν από κατάθλιψη κι έπαιρναν συμπληρώματα με κουρκουμίνη παρουσίασαν βελτιωμένη διάθεση, παρόμοια με εκείνη ατόμων που ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά. Φαίνεται ότι η κουρκουμίνη εμποδίζει τη δράση της μονοαμινοξειδάσης, ενός ενζύμου που έρχεται σε επαφή με τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και τη νοραδρεναλίνη, νευροδιαβιβαστές που σε κάνουν να νιώθεις καλά, λέει ο Ajay Goel, συντάκτης της μελέτης από το Baylor University Medical Center.
Προσθέστε τον σε μείγμα τσαγιού ή στο φαγητό (ταιριάζει γευστικά με τα όσπρια και τα λαχανικά) και νιώστε τη διάθεσή σας να ανεβαίνει.