28-11-2014
Γαλλική τάρτα μήλου
Αυτή την εβδομάδα φτιάξτε μία καταπληκτική τάρτα μήλου!
Yλικά
Για τη ζύμη της τάρτας
175 γραμμ. αλεύρι
100 γραμμ. βούτυρο όχι πολύ παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
25 γραμμ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
λίγο κρύο νερό
Για τη μηλόπιτα
3 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα χοντρές φέτες
2 μήλα ακόμη καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την άχνη σε ένα μικρό λοφάκι στον πάγκο της κουζίνας.
Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και το ψιχουλιάζουµε µε τα δάχτυλα προκειμένου να του δώσουμε υφή σαν βρεγµένη άµµο.
Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη.
Την πλάθουμε, της δίνουμε σχήµα σφαιρικό και στη συνέχεια την τυλίγουµε σε µεµβράνη.
Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.
Την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα, ρίχνουμε από πάνω ρύζι ή όσπρια και ψήνουμε στους 180°C για 15΄-20΄.
Αφαιρούµε τη λαδόκολλα και το ρύζι ή τα όσπρια και ψήνουµε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Την αλείφουµε µε διάλυµα αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί.
Ψήνουµε για 3-4 λεπτά επιπλέον.
Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε µε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαγειρεύουμε τις φέτες μήλου με 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη, ½ κουταλάκι κανέλα, ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, ½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.
Τα μαγειρεύουμε μέχρι τα μήλα να αρχίσουν να μαλακώνουν (περίπου3-5 λεπτά).
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα μήλα με 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο, το ½ κουταλάκι κανέλα, το ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, το ½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και το ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Με ένα ραβδομπλέντερ τα χτυπάμεγια να πάρουν τη μορφή ένος ομοιόμορφου πουρέ και τα αφήνουμε ση φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
Βάζουμε τα καραμελωμένα μήλα πάνω στην τάρτα και στη συνέχεια τοποθετούμε τις φέτες μήλων σε ομόκεντρους κύκλους πάνω από τη σάλτσα μήλου.
Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 20 λεπτά.
Πηγή:coolartisan.net