24-09-2020
Γιατί να φτιάξετε σήμερα σούπα αρακά;
Εάν θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας και να τον ενυδατώσετε το σημερινό μενού περιλαμβάνει: σούπα αρακά!
Σύμφωνα με τον dr Αναστάσιο Παπαλαζάρου, κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο, η σούπα από αρακά:
- Συμβάλλει μεταξύ των άλλων και στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας.
- Είναι απόλυτα ισορροπημένο γεύμα καθώς μας δίνει πρωτεΐνες υδατάνθρακες και λιπαρά στις αναλογίες που τα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας.
- Ο αρακάς είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών όπως Κ, φυλλικού οξέος, Α και C.
- Περιέχει κι άλλα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
- Αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου, που συμβάλλει στην σωστή ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού μας.
Συνταγή: Σούπα αρακά
θα χρειαστείτε
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα, για το σερβίρισμα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 750 γρ. ζωμό, λαχανικών
- 20 γρ. φύλλα δυόσμου
- 1 κιλό αρακά, φρέσκο, καθαρισμένο ή κατεψυγμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- κάρδαμο (κακουλέ), σε φύλλα
Οδηγίες
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συχνά, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε τον ζωμό και αφήνετε να βράσει. Προσθέτετε τον δυόσμο και τα μπιζέλια. Καλύπτετε με το καπάκι και αφήνετε να φτάσουν σε σημείο βρασμού.
- Μαγειρεύετε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπιζέλια, αλλά το χρώμα τους να είναι έντονο πράσινο.
- Αφαιρείτε από τη φωτιά και αμέσως τη χτυπάτε μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ. Αλατοπιπερώνετε.
- Σε περίπτωση που δεν έχετε ραβδομπλέντερ μπορείτε να τη βάλετε σε δόσεις και να τη χτυπήσετε σε ένα κανονικό μπλέντερ.
- Όσο την αφήνετε μέσα στη ζεστή κατσαρόλα η σούπα θα χάσει το λαμπερό πράσινό της χρώμα. Οπότε σε αυτό το σημείο θέλει προσοχή και να δουλέψετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
- Με μια κουτάλα σερβίρετε σε ατομικά μπολ.
- Σερβίρετε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα κάρδαμου.