Γιατί χρειάζεστε τα προβιοτικά;

Αν και βακτήρια είναι φιλικά για τον οργανισμό σας!

Γιατί νιώθουμε φουσκωμένοι;
Στον ανθρώπινο οργανισμό κατοικεί ένας τεράστιος αριθμός μικροοργανισμών που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή του. Πρόκειται για κύτταρα που αποτελούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, τα οποία ξεπερνούν τον αριθμό κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Η ισορροπία ανάμεσα στα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και στα παθογόνα καθορίζουν την κατάσταση υγείας του ατόμου. Τα γένη και τα είδη των βακτηρίων που απαρτίζουν το γαστρεντερικό μας σύστημα καθορίζονται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Όσο αφορά στους περιβαλλοντικούς ανεξάρτητα από τη διατροφή που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και ο τρόπος γέννησής μας (φυσιολογικός τοκετός, καισαρική). Η σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που ζουν μέσα σε αυτό και στα οποία γενικώς αναφερόμαστε με τον όρο εντερική μικροχλωρίδα.
Η λειτουργία του εντέρου είναι ομαλή όταν τα φιλικά βακτήρια υπερτερούν των παθογόνων. Αλλά δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, του άγχους, της φτωχής σε θρεπτικά συστατικά διατροφής, καθώς και της συχνής χρήσης φαρμάκων και αντιβιοτικών, η ισορροπία διαταράσσεται προς όφελος των παθογόνων μικροοργανισμών, ως αποτέλεσμα προκύπτει η λεγόμενη εντερική δυσβίωση, η οποία προκαλεί ποικιλία ασθενειών.

Τι είναι τα προβιοτικά;
Ετυμολογικά, ο όρος προβιοτικά είναι σύνθετος και προέρχεται από τη λατινογενή πρόθεση προ- (που σημαίνει υπέρ) και το Ελληνικό επίθετο βιοτικός (από το ουσιαστικό βίος = ζωή), τα προβιοτικά λοιπόν δρουν υπέρ της ζωής. Σύμφωνα με επιτροπές ειδικών πάνω στην εντερική χλωρίδα, ορίζονται οι μικροοργανισμοί οι οποίοι προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και ασκούν ευεργετική δράση, όπως στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει τη θετική δράση αυτών κατά της διάρροιας, των φλεγμονών και των νόσων του εντέρου, σε γυναικολογικές λοιμώξεις, σε δυσκοιλιότητα, σε δυσανεξία στη λακτόζη. Τα παραπάνω αποτελούν και τις βασικές αιτίες του συνηθισμένου «φουσκώματος» που αισθανόμαστε.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής προβιοτικού;

Να είναι «φιλικό» για τον άνθρωπο.

Να έχει αποδεδειγμένη ευεργετική δράση στην υγεία.

Να έχει ειδική δράση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Να διατίθεται με τη μορφή ζωντανών καλλιεργειών του προβιοτικού σε μεγάλες ποσότητες.

Να επιβιώνει της διέλευσης από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, δηλαδή να είναι ανθεκτικό (να μην καταστρέφεται), για παράδειγμα, στο όξινο pH του στομάχου.

Να διαθέτει την ικανότητα προσκόλλησης στον εντερικό βλεννογόνο, απαραίτητη προϋπόθεση για τον πολλαπλασιασμό του και για να ασκήσει την ωφέλιμη δράση του.

Να παραμένει ζωντανό και ενεργό μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Να παραμένει σταθερό (δηλαδή να μην καταστρέφεται) τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του, όσο και κατά τη συντήρηση του.

Να παράγεται από μια αξιόπιστη εταιρία, που να μπορεί να δώσει εγγυήσεις ποιότητας, σταθερότητας και αποτελεσματικότητας των προβιοτικών της.

Το μυστικό

Ένα καλό προβοτικό πρέπει να περιέχει στελέχη που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Πρέπει να προστατεύει τα προβιοτικά και να τα μεταφέρει με ασφάλεια στο έντερο, όπου είναι το σημείο δράσης και να μην περιέχει χημικά πρόσθετα.

Μάθετε περισσότερα στο http://orfeo.lr-partner.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ