Η διατροφή επιδεινώνει την ακμή;

Μάθετε τι ισχύει και τι όχι σε σχέση με τη διατροφή και την ακμή.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, η ακμή εξαρτάται καθαρά από τις ορμόνες και τη γενετική. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευαίσθητη στα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη. Δεν χρειάζεται να κόψετ πράγματα από τη διατροφή σας, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους διατροφικά προβλήματα. Αν ωστόσο παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας αντιδρά όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, υπάρχει πιθανώς κάποιο όφελος από τη στροφή σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις. Φυσικά, μόνο οι διατροφικές αλλαγές δεν αρκούν για τον έλεγχο της ακμής – μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης παράλληλα με τη θεραπεία, αλλά δεν την αντικαθιστούν. Παρακάτω θα δείτε τι ισχύει και τι όχι σε σχέση με τη διατροφή και την ακμή.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν ακμή

ΣΩΣΤΟ Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών μπορεί να πυροδοτήσει ακμή, πιθανόν να ευθύνονται οι ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα. Δοκιμάστε να μειώσετε τα γαλακτοκομικά (χωρίς να φτάσετε στα άκρα) και παρατηρήστε πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας.

Η σοκολάτα προκαλεί ατέλειες

ΛΑΘΟΣ Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε αν διαπιστώσετε ότι η σοκολάτα σάς προκαλεί εξάρσεις ακμής, αποφύγετέ την όσο μπορείτε. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η σοκολάτα επηρεάζει την ακμή. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ευεργετικές για το δέρμα!

Τα γλυκά και τα κέικ ευθύνονται για τις εξάρσεις

ΣΩΣΤΟ Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίες αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή. Ξέρουμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά προτιμήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια, αντί για τροφές με απλά σάκχαρα και λευκό αλεύρι, για να βοηθήσετε το δέρμα σας.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού εξαφανίζει την ακμή

ΛΑΘΟΣ Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή συνολική υγεία σας. Το ίδιο ισχύει και για δέρμα σας, όμως η επιπλέον κατανάλωση νερού δεν καθαρίζει άμεσα τους πόρους σας. Μακάρι να ήταν τόσο απλό!

Τα λιπαρά ψάρια κάνουν καλό στην επιδερμίδα

ΣΩΣΤΟ Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών σε όλο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου σε έκταση οργάνου μας, του δέρματος. Προσπαθήστε να τρώτε σολομό ή τόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, τα καρύδια είναι εξίσου εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων.

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων βοηθούν στις περισσότερες περιπτώσεις ακμής

ΛΑΘΟΣ Οι κυριότερες αιτίες της ακμής είναι ορμονικές και δεν σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά παρέχει στο δέρμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αντιμετώπιση των ατελειών.

Οι λιπαρές τροφές, όπως η πίτσα και οι τηγανητές πατάτες, εντείνουν την ακμή

ΛΑΘΟΣ Ένας συνηθισμένος μύθος για την ακμή είναι ότι οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τη λιπαρότητα στους πόρους, όμως δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τους. Ωστόσο, η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί να τροφοδοτήσει τις μικρές φλεγμονές σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Κοινώς, η πίτσα και οι τηγανητές πατάτες δεν προκαλούν ακμή, αλλά το μέτρο είναι η καλύτερη τακτική για τη συνολική υγεία.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις

ΛΑΘΟΣ Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι το αλκοόλ έχει κάποια επίδραση στην ακμή. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τις κοκκινίλες στο πρόσωπο καθώς προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αφυδατώνει το δέρμα. Συνεπώς, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ