dolmatakia

Η συνταγή της μαμάς μου: ντολμαδάκια αυγολέμονο

Μια αγαπημένη μαμαδίστικη συνταγή που δεν είναι τόσο μπελαλίδικη όσο νομίζετε!

Υλικά
60-70 αμπελόφυλλα (έτοιμα ζεματισμένα)
750 γραμμ. κιμάς
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κούπα ρύζι
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό
2-2 1/2 κουταλιές της σούπας μάραθο (αν δεν υπάρχει άνηθο)
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
2,5 κούπες νερό
1/2 κούπα ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
6-7 κουταλιές αλεύρι
ζωμός από το φαγητό
1,5 με 2,5 κούπες νερό χλιαρό
χυμό από 1,5- 2 λεμόνια
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες
Πολτοποιείτε στο μούλτι τα κρεμμύδια και ρίχνετε το κρασί για να αναμειχθεί με τα κρεμμύδια.

Βάζετε τα υλικά, εκτός του νερού, του λαδιού και τον χυμό λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνετε.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνετε για βάση 3-4 αμπελόφυλλα και ξεκινάτε το τύλιγμα. Προσπαθείτε να τυλίξτε τα ντολμαδάκια όχι πολύ σφιχτά,αλλά ούτε χαλαρά. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνετε κενά.

Μόλις γεμίσει η κατσαρόλα βάζετε πάλι σκέτα φύλλα από πάνω και τοποθετείτε τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.

Όταν τελειώσετε τοποθετείτε ένα πιάτο, βαθύ κατά προτίμηση, και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια.
Ρίχνετε 2,5 κούπες νερό , μισή κούπα ελαιόλαδο και μία κουταλιά χυμό λεμονιού. Βράζετε για 20 λεπτά περίπου.

Αφού βράσουν αφαιρείτε το ζουμί που έμεινε και το ρίχνετε σε ένα φλιτζάνι.

Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το δεύτερο. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας. Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε  αρχικά τον ζωμό και στη συνέχεια το νερό και το λεμόνι. Όταν αποκτήσει την υφή που θέλετε προσθέστε και τους κρόκους ανακατεύοντας καλά.

Το μυστικό

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση 4 – 5 κουταλιές της σούπας σταφίδα και 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ