Καρκίνος μαστού: Ποιες τροφές τον προλαμβάνουν;

Συμβάλλετε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τις κατάλληλες τροφές. Μάθετε, λοιπόν, ποιες είναι και πώς μπορούν να βοηθήσουν.

Μπρόκολο

Η σουλφοραφάνη, μια ένωση που εντοπίζεται στο μπρόκολο, φάνηκε να μειώνει τον αριθμό των καρκινικών βλαστικών κυττάρων (τα οποία προκαλούν εξάπλωση του καρκίνου) του μαστού σε πειραματόζωα σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan. Για να εξασφαλίσετε ότι θα λάβετε υψηλή ποσότητα αυτής της ουσίας από το μπρόκολο μαγειρέψτε το στον ατμό. Το βράσιμο καταστρέφει ένα μέρος της σουλφοραφάνης που περιέχει το μπρόκολο.

Ελαιόλαδο

Ένας ακόμη λόγος για να εντάξετε στη διατροφή σας το παρθένο ελαιόλαδο είναι η συμβολή του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης ερευνητές από τη Βαρκελώνη μελέτησαν πειραματόζωα με καρκίνο του μαστού στα οποία χορήγησαν ειδική διατροφή της οποίας το λίπος προερχόταν κατά κύριο λόγο από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όπως διαπίστωσαν λίγο αργότερα τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου και το ελαϊκό οξύ (ένα μονο-ακόρεστο λιπαρό οξύ) που περιείχε κατέστειλαν την ανάπτυξη κυττάρων με κακοήθεια.

Μαϊντανός

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μισούρι διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο μυρωδικό μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Στα πειραματόζωα που χορηγήθηκε απιγενίνη, μια ένωση που βρίσκεται άφθονη στον μαϊντανό και το σέλινο, αυξήθηκε η αντίσταση τους στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Οι ειδικοί συστήνουν να προσθέστε δύο ματσάκια φρέσκο μαϊντανό στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση.

Καφές

Πίνοντας περίπου δύο καφέδες την ημέρα μπορεί να περιορίσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας επιθετικής μορφής του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Breast Cancer Research. «Μια θεωρία είναι ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο», λέει ο συντάκτης της μελέτης Jingmei Li, Ph.D. Απαιτούνται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες, που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.

Δαμάσκηνα & Ροδάκινα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Texas A & M πρόσφατα διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα έχουν υψηλά επίπεδα τέτοια που επάξια μπορούν να ανταγωνιστούν πολλές σούπερ τροφές όπως τα βατόμουρα. Συγκεκριμένα περιέχουν δύο τύπους αντιοξειδωτικών ουσιών -για την ακρίβεια πολυφαινόλες- που έχουν την ιδιότητα να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέπαφα. Αυτό αποτελεί μια πολύ καλή είδηση, καθώς κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και δυστυχώς πολλές παραδοσιακές θεραπείες συχνά βλάπτουν και τα υγιή κύτταρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ